Σάββατο 26 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 29 ΙΟΥΝΗ 2010
Ενστάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Προβλήματα συνταγματικότητας εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνεδρίου (ΕΣ) σε μια σειρά ζητήματα του ασφαλιστικού νομοσχέδιου. Ωστόσο, χαρακτηριστικό για την «ελαστικότητα» της νομιμότητας που καθορίζεται από τα σχέδια των κυβερνήσεων του κεφαλαίου είναι ότι το δικαστήριο κατέληξε πως η επαναφορά του ΛΑΦΚΑ κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική με το σκεπτικό ότι υπάρχει κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο κατά τη χτεσινή δεύτερη διάσκεψη των μελών του, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε στο ότι η ρύθμιση του άρθρου 3 παρ. 2 και 4 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που προσδιορίζει αναλογικά το ποσό της σύνταξης και δίνει εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να ρυθμίζουν με υπουργικές αποφάσεις και όχι με νόμο συνταξιοδοτικά ζητήματα, προσκρούει στο άρθρο 80 του Συντάγματος το οποίο επιτάσσει αυτά τα ζητήματα να ρυθμίζονται με νόμο.

Ακόμα, η διάταξη του νομοσχεδίου που δεν επιτρέπει στο κράτος από 1.1.2011 να καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων, κλάδων και των επαγγελματικών ταμείων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι αντίθετη στο άρθρο 25 του Συντάγματος (δικαιώματα του ανθρώπου και αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου που τελούν υπό την εγγύηση του κράτους).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ