Τρίτη 22 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προς πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης του Παλέρμο

Αφού ήρθε με δόσεις και άλλαξε όλη τη νομοθεσία της χώρας μας σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους μετανάστες, τώρα έρχεται και το τελικό κείμενο της Σύμβασης του Παλέρμο για να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Η Σύμβαση αυτή, για την «καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος», υπογράφτηκε από την Ελλάδα το φθινόπωρο του 2000 και προβλέπει την περιστολή των δικονομικών δικαιωμάτων αλλά και δρακόντειους περιορισμούς προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την «κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνιστικού Οργανωμένου Εγκλήματος και των τριών πρωτοκόλλων αυτής και συναφείς διατάξεις». Ετσι, θα υπογραφεί πλέον και η ληξιαρχική πράξη που περιορίζει δημοκρατικά δικαιώματα και προβάλλει εμπόδια στη μετακίνηση των μεταναστών, ενώ δεσμεύει τη χώρα μας για στενή αστυνομική και δικαστική συνεργασία με τις χώρες που θα υπογράψουν τη Σύμβαση.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η «βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των σχετικών με αυτό αδικημάτων και των συμπληρωματικών αυτής Πρωτοκόλλων κατά της εμπορίας ανθρώπων, της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και της παράνομης διακίνησης όπλων».

Βέβαια, με προηγούμενα νομοθετήματα τα περισσότερα από τα ζητήματα που θέτει η Σύμβαση του Παλέρμο έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Οπως, οι «αντιτρομοκρατικοί» νόμοι (συμμετοχή σε «οργανωμένη εγκληματική ομάδα»), περί «νομιμοποίησης προϊόντων εγκλήματος», «διαφθοράς και παρακώλυσης της δικαιοσύνης στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος», κλπ.

Παρ' όλα αυτά το σχέδιο νόμου κάνει κάποιες παρεμβάσεις ακόμη και στα άρθρα 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα και στη λεγόμενη τρομοκρατία (παροχή πληροφοριών και υλικών μέσων προς διευκόλυνση του έργου της λεγόμενης τρομοκρατίας, επιβάρυνση του υπεύθυνου της οργάνωσης, κλπ). Αλλαγές επέρχονται και στο άρθρο 323Α του Ποινικού Κώδικα περί εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης, με την κύρωση της Σύμβασης ενισχύεται το πλαίσιο των διαδικασιών έκδοσης και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής όσον αφορά στη λεγόμενη τρομοκρατία, ενώ με το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου εισάγεται ειδική ρύθμιση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δραστηριότητα των λεγόμενων εγκληματικών οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας στο κείμενο της Σύμβασης του Παλέρμο επιτρέπεται η μεταφορά υπόπτων από χώρα σε χώρα, ενώ στο πλαίσιο της προστασίας μαρτύρων από απειλές και εκβιασμούς παρέχεται και η δυνατότητα λήψης με βίντεο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ