Τρίτη 22 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Ερωτηματικά από απόφαση του ΣτΕ

Αλλαγές επιφέρει η απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κατάργηση του αεροδρομίου του Ελληνικού, που δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με τις εξαγγελίες για τη μετατροπή της έκτασης σε μητροπολιτικό πάρκο.

Ειδικότερα, το ΣτΕ σημειώνει ότι η σύμβαση που κυρώθηκε με το νόμο 2338/1995 δεν υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο, μετά την έναρξη λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου των Σπάτων, Στην κατάργηση του κρατικού αερολιμένα Αθηνών ως αεροπορικής εγκατάστασης. Αλλά ούτε και οι μεταγενέστερες ρυθμίσεις για τα ολυμπιακά έργα κατάργησαν, ρητώς ή εμμέσως, το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Οι δικαστές δέχονται ότι έχει απομείνει τμήμα του διαδρόμου που διαθέτει το απαιτούμενο μήκος για την προσγείωση και απογείωση ορισμένου τύπου αεροσκαφών. Επομένως, η κατάργηση του αεροδρομίου κατά το ΣτΕ δεν έγινε με σύννομη άσκηση της αρμοδιότητας του υπουργού Μεταφορών και συνεπώς είναι παράνομη και άκυρη.

Ωστόσο, οι δικαστές σημειώνουν ότι ο αρμόδιος υπουργός διατηρεί τη δυνατότητα να αποφασίσει την κατάργηση του αερολιμένα αν κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται, ασκώντας συννόμως την αρμοδιότητά του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ