Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εκθεση - χαλί για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Για την Ελλάδα «συστήνει» νέες βάρβαρες ανατροπές, στο όνομα του να ελεγχθεί το χρέος

Το έναυσμα για μια νέα επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων σε όλη στην ΕΕ και στην Ελλάδα επιχειρεί να δώσει η έκθεση της Κομισιόν

ASSOCIATED PRESS

Το έναυσμα για μια νέα επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων σε όλη στην ΕΕ και στην Ελλάδα επιχειρεί να δώσει η έκθεση της Κομισιόν
Επιπλέον άγρια μέτρα και ένταση της βάρβαρης επίθεσης, συνιστά η Κομισιόν για τα κράτη μέλη της ΕΕ που εμφανίζουν οξυμένα δημοσιονομικά προβλήματα, δίνοντας «πάσα» στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου να ξεσαλώσουν σε βάρος του λαού.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα ότι δεν αρκούν τα βάρβαρα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, αλλά πρέπει η κυβέρνηση να είναι πανέτοιμη να προωθήσει και επιπλέον ανατροπές.

Με άλλα λόγια, ξεκαθαρίζει ότι το μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα είναι μόνο η αρχή μιας χωρίς προηγούμενο αντιλαϊκής επίθεσης, για την ένταση της οποίας προετοιμάζει το έδαφος η Κομισιόν.

Στην έκθεση για τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών της ΕΕ το 2010, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και κυρίως την ανοδική τάση των κρατικών χρεών στις χώρες της ΕΕ, λόγω των πακέτων στήριξης που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις τους για τα ευρωμονοπώλια, για να τα θωρακίσει από την καπιταλιστική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2011. Την ίδια χρονιά, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ, του Βελγίου θα αγγίξει το 100%, της Πορτογαλίας θα ξεπεράσει το 90% και της Γαλλίας θα αγγίξει το 90%.

Στόχος να σαρωθούν τα πάντα

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι, βάσει του προγράμματος σταθερότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί το 2010 στο 9,3% του ΑΕΠ, ενώ αν δεν υπάρξει εμπλουτισμός της οικονομικής πολιτικής με νέα μέτρα, το έλλειμμα θα ανέβει ξανά στο 9,9% του ΑΕΠ το 2011.

Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζονταν χτες ότι οι εκτιμήσεις βασίζονται σε δεδομένα πριν την εφαρμογή του μνημονίου, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από τις διατυπώσεις της Εκθεσης.

Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει ότι η «βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη λύση για ορισμένα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ». Γι' αυτό και σε ό,τι αφορά το 2010, η έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την τρόικα και βασίζονται περισσότερο στην αύξηση των κρατικών εσόδων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών.

Οσον αφορά στα επόμενα χρόνια, η έκθεση τονίζει ότι τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων και τις περικοπές των δαπανών θα είναι περισσότερο ισορροπημένα.

Ωστόσο, για το 2011, το 2012 και το 2013 η Επιτροπή σημειώνει ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι αρκετά λεπτομερή και επισημαίνει τον κίνδυνο που προκύπτει από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει τον κίνδυνο που ενέχει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010, δεδομένου ότι αυτή, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται στη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ως εκ τούτου, τονίζει ότι δεν αρκεί μόνο η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά και η ετοιμότητα της χώρας να λάβει πρόσθετα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο.

Επέλαση σε ασφάλιση - συντάξεις

Καταλήγοντας, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, και το οποίο συνοδεύεται από την αύξηση των δαπανών για συντάξεις, επηρεάζει αρνητικά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Η συγκεκριμένη υπόμνηση αποτελεί ευθεία προτροπή στην κυβέρνηση να προχωρήσει το ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο όνομα του να μειωθεί έως και να εξαλειφθεί η κρατική συμμετοχή στις συντάξεις και στον τομέα Υγείας.

Η έκθεση της Κομισιόν δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, σημειώνοντας ότι είναι προτιμότερη μία σταδιακή προσαρμογή που βασίζεται σε περικοπές δαπανών από μία «βίαιη» προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, σημειώνει ότι για τις χώρες με χαμηλό επίπεδο εσόδων, η προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω αύξησης του ΦΠΑ και του φόρου ιδιοκτησίας, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ