Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - 65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Κάτω τα χέρια από την ιστορική αλήθεια!

Οι συμμετέχοντες στη διεθνή Διάσκεψη καταθέτουν λουλούδια στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στη Μόσχα
Οι συμμετέχοντες στη διεθνή Διάσκεψη καταθέτουν λουλούδια στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στη Μόσχα
Στις 24 - 25 Μάη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα Διεθνής επιστημονική συνδιάσκεψη με θέμα: «Για την ιστορική αλήθεια και την αληθινή απόδοση των γεγονότων της εποχής». Στη Συνδιάσκεψη, που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), πήραν μέρος εκπρόσωποι κομμουνιστικών κι αριστερών κομμάτων, καθώς κι επιστήμονες από 21 χώρες. Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν ο σ. Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και σ. Πλάτων Καραντάνης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ. Επίσης, ο Θανάσης Παφίλης, Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, μέλος του Προεδρείου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (FIR).

Στην εισηγητική ομιλία στη συνδιάσκεψη ο Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε πως ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος ήταν αγώνας για το μέλλον της ανθρωπότητας, αγώνας μεταξύ των ιδανικών του καλού και του δίκιου και των μισάνθρωπων ιδεών της εθνικής ανωτερότητας. Γι' αυτό το λόγο, η αναθεώρηση της Ιστορίας του πολέμου αποτελεί έγκλημα κατά των λαών του πλανήτη. Υπενθύμισε πως τον Χίτλερ τον εξέθρεψε ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός. Αναρριχήθηκε στην εξουσία με την άμεση υποστήριξη του μεγάλου γερμανικού κεφαλαίου και των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών. Εκτός αυτού, Βρετανία και η Γαλλία ανέχτηκαν την προσάρτηση της Αυστρίας και την κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας από τη Γερμανία και την Πολωνία.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ σημείωσε πως βασικός οργανωτής της απόκρουσης του φασισμού ήταν η Σοβιετική Ενωση. Ακόμα πριν ξεκινήσει ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος η ΕΣΣΔ είχε προτείνει στις ισχυρότερες δυτικές «Δημοκρατίες» να ενωθούν κατά του Χίτλερ, όμως πήρε αρνητική απάντηση, κάτι που την εξανάγκασε να υπογράψει το σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ, για να μην επιτρέψει τη γρήγορη κατάκτηση από τον εχθρό των εδαφών της. Απόφαση, που, εκ των υστέρων, πλήρως δικαιώθηκε.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε πως τον κυρίαρχο ρόλο στη συντριβή των φασιστικών ορδών έπαιξε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης. Σχεδόν το 40% των κομμουνιστών έφυγαν στο μέτωπο. Το 1945 στους 100 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού οι 30 ήταν οι κομμουνιστές. Από τις 12 χιλιάδες που ανακηρύχθηκαν Ηρωες της Σοβιετικής Ενωσης οι κομμουνιστές αποτελούσαν το 70%. Ομως, σήμερα ο ρόλος του ΚΚ στην επίτευξη της Νίκης υποβαθμίζεται από τις επίσημες ρωσικές αρχές.

Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ καυτηρίασε την απόφασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΑΣΕ, με την οποία εξομοιώνεται η ΕΣΣΔ με τη χιτλερική Γερμανία, τονίζοντας πως αυτή η απόφαση «αποτελεί προειδοποίηση της φασιστικοποίησης της σημερινής Ευρώπης».

Τέλος, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε για τη σημερινή κατάσταση στη Ρωσία: «Σήμερα στη χώρα μας συγκρούονται δύο αντιλήψεις ανάπτυξης: Η φιλελεύθερο - εγκληματική και η σοσιαλιστική. Εμείς υπερασπιζόμαστε τις σοσιαλιστικές αξίες που αποτέλεσαν την εγγύηση της Νίκης μας το Μάη του 1945. Το ΚΚΡΟ είναι ένα από τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα στη Ρωσία. Είμαστε σίγουροι πως οι πολίτες όλο και πιο ενεργά θα υποστηρίξουν τα ιδανικά μας, επειδή το μέλλον ανήκει σε μας. Είμαι σίγουρος πως η συνδιάσκεψή μας θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ιδανικών του δίκιου, της λαϊκής εξουσίας και της φιλίας των λαών».


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του ΚΚΡΟ(2013-02-26 00:00:00.0)
Μνημείο στον... μεταρρυθμιστή Κοσίγκιν(2008-10-16 00:00:00.0)
Καταστροφικοί οι όροι ένταξης στον ΠΟΕ(2005-07-19 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα 125χρονα του Στάλιν(2004-12-22 00:00:00.0)
Προσπάθεια να πληγεί η ενότητα του ΚΚΡΟ(2004-06-05 00:00:00.0)
Ενάντια στη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΚΚΡΟ(2003-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ