Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΜΠΜΕ
Δάνεια για πρώτες ύλες και εμπορεύματα

Τίθεται σε εφαρμογή ένα από τα πολυδιαφημισμένα από την κυβέρνηση προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αυτό που αφορά την εγγύηση δανείων για κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Στην ουσία πρόκειται για ένα ακόμα πρόγραμμα από αυτά που η κυβέρνηση προβάλλει ως δήθεν αντιμετώπιση των συσσωρευμένων και ανυπέρβλητων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πολιτική της και η οικονομική κρίση, κάνοντας λόγο για ενίσχυση ρευστότητας, ελαχιστοποίηση του κόστους δανεισμού, ανάπτυξη και επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα στην καλύτερη περίπτωση κάποιες επιχειρήσεις που θα πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος θα πάρουν μια μικρή παράταση ζωής με ένα ακόμα δάνειο, ενώ είναι ολοφάνερο ότι το όποιο όφελος αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού λόγος γίνεται για τζίρους 10 εκατ. το χρόνο και μέχρι 50 εργαζόμενους.

Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ εγγυήσεις, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ. Οι εγγυήσεις θα προέλθουν από τα δυνάμει υφιστάμενα ίδια κεφάλαια του ΤΕΜΠΜΕ και ο τελικός προϋπολογισμός του προγράμματος προβλέπεται με νεότερη απόφαση να φτάσει το 1 δισ. εγγυήσεων, καλύπτοντας συνολικά δάνεια ύψους 1,25 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ