Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Ζεσταίνουν τα νέα «κίνητρα» για το κεφάλαιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση ίδρυσης επιχειρήσεων

Το δρόμο της «δημόσιας διαβούλευσης» μέσω διαδικτύου πήρε από το περασμένο Σάββατο - και μέχρι τις 25 του Μάη - ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος, του οποίου οι κύριοι άξονες έχουν βεβαίως ήδη καταληχθεί και ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, ενώ οι «λεπτομέρειες» διαμορφώνονται εντατικά στις συναντήσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης Λ. Κατσέλη, με τους βιομήχανους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και άλλους εκπροσώπους των πλουτοκρατών. Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι στο διαδίκτυο αναρτήθηκαν μόνο «βασικές αρχές» του νόμου και όχι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο δηλώνει ότι εισάγονται τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις με το νέο νόμο:

  • «Διαγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων βάσει μιας σειράς ποιοτικών χαρακτηριστικών.
  • Ενταξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, με εξαίρεση αυτές που ρητά απαγορεύονται είτε από το νόμο είτε από αποφάσεις ή κανονισμούς της Εθνικής ή Κοινοτικής Νομοθεσίας.
  • Σύσταση επενδυτικού συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εφαρμογή του νόμου και θα εισηγείται βελτιώσεις και αλλαγές για προσαρμογή στις εκάστοτε νέες προκλήσεις».

Η ουσία όλων αυτών είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να θεσπίσει διαδικασίες που θα διοχετεύσουν δεκάδες δισ. ευρώ πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πολύ πιο στοχευμένα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι οι τέσσερις διαφορετικές ζώνες ενίσχυσης θα παραμείνουν και οι χρηματοδοτήσεις θα κυμαίνονται από 15% έως 20%, 30% και 40%. Επιπλέον 10 μονάδες ανά περίπτωση θα δικαιούνται οι μεσαίες επιχειρήσεις και 20 μονάδες οι μικρές. Βασικές μορφές ενίσχυσης θα είναι: Επιχορήγηση κεφαλαίου. Φορολογικές απαλλαγές. Επιχορήγηση χρεολυσίων δανείων. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις έως 7 έτη. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται ανά εξάμηνο ηλεκτρονικά με αυτόματη απόρριψη των φακέλων με ελλείψεις. Η κατανομή των φακέλων θα γίνεται με τυχαίο τρόπο σε πιστοποιημένους αξιολογητές. Θα προβλέπεται και μια νέα διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης.

Μέσω του νόμου θα δίνεται έμφαση στη λεγόμενη «πράσινη» οικονομία. Με διάφορα οικονομικά κριτήρια - όπως η κερδοφορία στην τριετία - και «μοριοδοτήσεις» θα εξασφαλιστεί ότι η συμμετοχή των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων θα είναι από μηδενική έως ασήμαντη και συμβολική, μόνο και μόνο για να εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι φροντίζει και γι' αυτές.

Στο μεταξύ κατατέθηκε χτες στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, με στόχο να χρειάζεται μόνο μια στάση και μόνο μια μέρα, ενώ μειώνεται σημαντικά και το σχετικό κόστος, προκειμένου να ωφεληθούν πολλαπλώς, πρωτίστως, οι μεγάλες ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ρύθμιση που κάνει ευνοϊκότερο το καθεστώς για το ψήσιμο και τη διάθεση ψωμιού στα σούπερ μάρκετ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ