Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επτά νεκροί και 22 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. Η χώρα συγκλονίζεται από το κύμα νέων επιθέσεων, που έχει πλήξει όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, ενώ διαιωνίζεται η πολιτική αστάθεια.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Σε επιθέσεις των κατοχικών δυνάμεων ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν πάνω από 30 «μαχητές των Ταλιμπάν». Ωστόσο, η ταυτότητα κατά το σύνηθες δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές, με τις πιθανότητες τα θύματα να είναι άμαχοι. Στις ΗΠΑ ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος Καρζάι επισκέφτηκε τάφους των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και επιβεβαίωσε σε συναντήσεις με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον, και τον υπουργό Αμυνας, Ρ. Γκέιτς τη δέσμευσή του στο λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», που ματοκυλά το λαό.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- «Ταχύτατα» υποστήριξε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, ότι προχωρούν οι επαφές μεταξύ των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις κυρώσεις στο Ιράν. Αμερικανοί διπλωμάτες υποστήριζαν ότι η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε δυσφορία στον Τούρκο ομόλογό της για την πρωτοβουλία της Αγκυρας να «διαμεσολαβήσει» για να επιτευχθεί συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη «δεν είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί». Ανάλογα «παράπονα» διαρρεόταν ότι θα διατυπωθούν και στη βραζιλιάνικη ηγεσία, της οποίας ο Πρόεδρος επισκέπτεται το Σαββατοκύριο το Ιράν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η εισαγγελία του διορισμένου από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία» (ICTY) ζήτησε χτες διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, με τις κατηγορίες της γενοκτονίας και εγκλήματων κατά της ανθρωπότητας.

ΡΕΚΙΑΒΙΚ.-- Το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας κλείνει σήμερα (Παρασκευή) από τις 7 το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου λόγω νέας ηφαιστειακής τέφρας.

ΜΟΣΧΑ.-- Στη Μόσχα έφθασε χτες ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, για επίσημη επίσκεψη και συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ