Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σάλπισμα επίθεσης από τη νέα κυβέρνηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«H οικονομία» στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τη στιγμή που συνεχίζονται οι διορισμοί υφυπουργών στην κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών - Φιλελεύθερων Δημοκρατών και πρώτη της ανακοίνωση: η περικοπή των αμοιβών των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου κατά 5%.

Κατά τα βρετανικά ΜΜΕ, ο μισθός του πρωθυπουργού θα μειωθεί στις 142.500 στερλίνες το χρόνο από 150.000, ενώ οι κορυφαίοι υπουργοί θα πληρώνονται περίπου 135.000 και η πρώτη αυτή απόφαση συνιστά «μία συμβολική κίνηση», καθώς προετοιμάζεται η αντιλαϊκή λαίλαπα στο όνομα της «μείωσης του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας». Ουσιαστικά αποτελεί σάλπισμα επίθεσης και βήμα υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων των Τόρις, καθώς ο πρωθυπουργός πια Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα προχωρήσει σε περικοπές των μισθών «των ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων». Εξάλλου, η βρετανική κυβέρνηση «μπορεί να αποφασίσει» για το Δημόσιο, ενώ έχει αφήσει το κεφάλαιο «ασύδοτο» και κατά την πρόσφατη έρευνα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έχουν προειδοποιήσει για «περικοπές δύο στις τρεις εταιρείες ετοιμάζονται για μείωση ή πάγωμα των μισθολογίων τους».

Παράλληλα, από σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, ενώ σύμφωνα με το ΑΡ λίγο πριν την αναχώρησή του από το Λονδίνο, τόνισε ότι η νέα συμμαχική κυβέρνηση Τόρις - Φιλελεύθερων θέλει μια «στενή, αλλά όχι δουλοπρεπή» σχέση με τις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Χέιγκ το Αφγανιστάν και φυσικά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική απόλυτης σύμπλευσης με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Αλλα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Εξωτερικών, είναι οι δηλώσεις του Χέιγκ στην ισραηλινή εφημερίδα Jewish Chronicle λίγο πριν τις εκλογές: «Το πλέον επείγον ζήτημα για εμάς είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε σταθερή βάση ήμασταν το κόμμα που υποστήριζε πιο σκληρές κυρώσεις και μια πιο σκληρή στάση εκ μέρους των Ευρωπαίων». «Αντιθέτως με τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες, δεν εξαιρούμε και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Παρότι δεν καλούμε σε στρατιωτική δράση»... Σε αυτή, μάλιστα, τη συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα είχε δηλώσει «φυσικός σύμμαχος του Ισραήλ». Εξάλλου ο Χέιγκ είχε ανοικτά στηρίξει την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα το 2009.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ