Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Εγκλημα των πολυεθνικών του πετρελαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου ΒP ανακοίνωσε, εκ νέου, ότι θα συνεχίσει τις εργασίες για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, που έχει προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ από το Τέξας μέχρι τη Φλόριντα. Την ίδια στιγμή, οι αποκαλύψεις συνεχίζονται για την «εγκληματική» πολιτική της ΒΡ.

Η έκρηξη στην πλατφόρμα στον Κόλπο του Μεξικού που κόστισε και τη ζωή σε 11 εργαζομένους οφείλεται στη λάσπη που είχε κατακαθίσει και εμπόδιζε τη διαφυγή του υγραερίου από τα πηγάδια, ενώ και ένα πώμα από τσιμέντο αποκολλήθηκε και έκλεισε τη δίοδο αυτή, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές από τις έρευνες για τα αίτια του συμβάντος όπου αβίαστα μέχρι στιγμής προκύπτει το συμπέρασμα ότι η εταιρεία φέρει αποκλειστικά την ευθύνη.

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», επικαλούμενη τις ακροάσεις που γίνονται στη Γερουσία όσον αφορά την έκρηξη στην πλατφόρμα Deep Water Horizon αναφέρει ότι έγγραφα καταδεικνύει ότι η ΒΡ, αλλά και οι εταιρίες Transocean στην οποία ανήκει η πλατφόρμα καθώς και η εταιρία Halliburton - που έχει αναλάβει τη συντήρηση - «αγνόησαν όλα τα τεστ που υποδήλωναν τα προβλήματα στους μηχανισμούς ασφαλείας», τεστ που έγιναν μάλιστα κάποιες ώρες πριν από την έκρηξη της 20ής Απρίλη και «συνέχισαν τις εργασίες εξόρυξης πετρελαίου κανονικά».

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει 129 εκατομμύρια δολάρια για τις εργασίες απορρύπανσης της πετρελαιοκηλίδας, πρότεινε την επιπλέον φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις κάλεσε την «αφρόκρεμα» της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας για να βοηθήσει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαρροή πετρελαίου. Τέλος, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πρατήριο της BP στο Λος Αντζελες, απαιτώντας τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Σε είκοσι πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων στο Σαν Φρανσίσκο, στην Ουάσιγκτον, στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη ή την Φιλαδέλφεια, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, καθώς εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Answer.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ