Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
10o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Για την ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος

Εκδήλωση αφιερωμένη στους αγώνες του ναυτεργατικού κινήματος πραγματοποίησε η ΚΝΕ, το βράδυ του Σαββάτου, στο «Συρμό». Με μία μικρή ιστορική διαδρομή δόθηκε το διαχρονικό και επίκαιρο μήνυμα από τη δράση των κομμουνιστών ναυτεργατών, που και στις μέρες μας δίνουν ακόμα πιο σκληρές μάχες για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στον ναυτεργάτη, ποιητή και αγωνιστή Νίκο Καββαδία, που υπήρξε ασυρματιστής μέχρι το θάνατό του το 1974.

Κάθε πτυχή από την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος περιέχει πλούσια διδάγματα για το σήμερα και το αύριο, για τον αγώνα που χτίζει το μέλλον. Αυτό ισχύει και για την πορεία της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών (ΚΟΝ), του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος. Γι' αυτό και τέτοιες εκδηλώσεις τις αγκαλιάζουν με θέρμη οι νέοι της ΚΝΕ, γιατί προσφέρουν διδάγματα πολύτιμα στην πάλη τους σήμερα.

Η σκληρή ζωή στα καράβια, οι στερήσεις, η εφοπλιστική επιθετικότητα, η πείρα από τα ταξίδια και η επικοινωνία με άλλα τμήματα της παγκόσμιας εργατικής τάξης αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τον προβληματισμό, τη σκέψη, την ώθηση για την οργάνωση και την πάλη των ναυτεργατών.

Σημαντικός πρώτος σταθμός στην πορεία του ναυτεργατικού κινήματος στη χώρα μας αποτέλεσε η δημιουργία του Μετοχικού Ταμείου Μηχανικών Ατμοπλοίων το 1890, η δημιουργία του Ατμομηχανικού Συνδέσμου «Ο Προμηθεύς» το 1901, και τα άλλα ναυτεργατικά σωματεία στη συνέχεια. Από την πολυήμερη απεργία που οργάνωσαν το 1910 μηχανικοί και ναυτοθερμαστές και τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις το 1922-1923 (με τους 11 νεκρούς εργάτες, ανάμεσά τους και κομμουνιστές θερμαστές, τον Αύγουστο του 1923 στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι), παρουσιάστηκαν πλευρές της διαπάλης στο ναυτεργατικό κίνημα και σημαντικοί σταθμοί στη δράση του.

Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι κομμουνιστές ναυτεργάτες βρέθηκαν μπροστά, πρωτοπόροι στην επάνδρωση των επικίνδυνων αποστολών και στην υλοποίηση του συνθήματος της ΟΕΝΟ που καλούσε «Κρατάτε τα πλοία εν κινήσει», αλλά και στη δράση του ναυτεργατικού κινήματος στη διάρκεια του Εμφυλίου. Η παρουσίαση έφτασε στις απεργίες των δεκαετιών '70, '80, '90 αλλά και του 2000, όπου οι ταξικοί αγώνες δύο φορές αντιμετώπισαν την πολιτική επιστράτευση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (2002) και της ΝΔ (2006). Ξετυλίγοντας το νήμα αυτών των αγώνων, αναφορά έγινε και στην επιτυχία της 48ωρης απεργίας στις 21-22 του Απρίλη, που για άλλη μια φορά η αστική Δικαιοσύνη την χαρακτήρισε «παράνομη και καταχρηστική».

Κι αυτή η μακρόχρονη αγωνιστική ιστορική διαδρομή προσφέρει πλούσια διδάγματα στους νέους κομμουνιστές, φωτίζει καλύτερα το δρόμο για το «αύριο»: Η ναυτιλία που θα αναπτύσσεται στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού και του εργατικού κοινωνικού ελέγχου μπορεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των ναυτεργατών, μπορεί να εξασφαλίσει φθηνές, σύγχρονες, ασφαλείς, τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και θαλάσσιες μεταφορές που θα υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ