Ψίχουλα 2,2% στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά ο Γ. Παπαντωνίου βλέπει αυξήσεις 5,8%!
Συνέχιση της πολύχρονης μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος του λαού προβλέπεται και με τη φετινή εισοδηματική πολιτική με τα ψίχουλα του 2,2% ως «αύξηση» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Η σχετική τροπολογία συζητήθηκε χτες στη Βουλή και παρά την εμφανέστατη απώλεια εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ισχυρίστηκε ότι αυτοί τελικά θα έχουν όχι μόνο ονομαστική αύξηση, αλλά πραγματική στα εισοδήματά τους.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής κατήγγειλε ότι η μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων συνεχίζεται παρά τα όσα έλεγαν οι θιασώτες της ΕΕ ότι με την είσοδο στην ΟΝΕ θα ευνοηθούν τα λαϊκά στρώματα. Το 2,2%, είπε, που με τα διάφορα επιδόματα δε φτάνει ούτε στο 3%, οδηγεί σε νέα απώλεια εισοδήματος, αφού ο πληθωρισμός ήδη «τρέχει» με 4%.
Η νέα αυτή απώλεια, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έρχεται να προστεθεί στη χρόνια απώλεια εισοδήματος των υπαλλήλων, που με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ έχασαν το 25% του εισοδήματός τους. Προστίθεται δε και στα όσα έχασαν τόσα χρόνια από τη φορολογική αφαίμαξη, την ίδια στιγμή που οι μεγαλοεισοδηματίες πληρώνουν μόλις το 4,8% των φόρων.
Ο Ν. Γκατζής κατέληξε τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο αυτήν τη μονόπλευρη λιτότητα και με τους αγώνες τους θα ανατρέψουν όχι μόνο αυτήν την πολιτική, αλλά και τους πολιτικούς που τη στηρίζουν.
Κάνοντας το μαύρο άσπρο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ισχυρίστηκε ότι κατά μέσο όρο, με τις αυξήσεις των επιδομάτων και τις ωριμάνσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 5,8%, ποσό μεγαλύτερο από τον πληθωρισμό. Μάλιστα, ο υπουργός είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα «απολαύσουν και τους καρπούς του φορολογικού με το οποίο μοιράζονται 250 δισ. δρχ.». Ομως ήταν αποκαλυπτικός, ομολογώντας ότι «η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο δίνει σήμα και στον ιδιωτικό και έτσι μεγαλύτερες αυξήσεις θα τις ακολουθούσε και ο ιδιωτικός τομέας, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της οικονομίας». Μετά από πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας, η ψήφιση της τροπολογίας για την εισοδηματική πολιτική αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη.