Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δεν ξεπλένονται!

Συμφωνούμε, η ανθρώπινη ζωή είναι αυταξία και ως τέτοια είναι σεβαστή. Απ' αυτό, όμως, ως την ξεδιάντροπα προκλητική προσπάθεια διαφόρων να αξιοποιήσουν το χαμό ενός ανθρώπου και κάτω από τη δική του ταφόπλακα να εξαφανίσουν το αίτημα της απόδοσης δικαιοσύνης, για το έγκλημα που οι ίδιοι διέπραξαν -στην προκειμένη περίπτωση, το ναυάγιο του «Σάμινα» - υπάρχει τεράστια διαφορά. Τα περισσότερα απ' όσα σχετικά γράφτηκαν και ακούστηκαν, δυο μέρες τώρα, δεν είναι μόνο ένα καλό μάθημα πολιτικής οικονομίας του καπιταλισμού (ο Αγούδημος ήταν αποκαλυπτικότατος ως προς διάφορα κίνητρα και επιδιώξεις...) αλλά και αποδεικτικά της εγκληματικής φύσης αυτού του συστήματος.

Αν η εγκληματική αυτή δράση αφορούσε μόνο την αλληλοσφαγή των αστών θα μας ήταν παγερά αδιάφορη. Αφορά, όμως, τους δικούς μας νεκρούς. Μας καλούν να τους ξεχάσουμε γιατί, δήθεν, επήλθε θεία δίκη. Γίνεται απόπειρα να ενοχοποιηθεί η λαϊκή κατακραυγή για το ναυάγιο του «Σάμινα», από το χαμό ενός εφοπλιστή, που τον «έφαγε» ο μέχρι θανάτου ανταγωνισμός μεταξύ εφοπλιστών. Με μία κλασική κίνηση αντιπερισπασμού (ενοχοποίηση των θυμάτων) επιδιώκουν να ξεχάσει ο κόσμος την πολιτική που - υπηρετώντας τυφλά το μεγάλο κεφάλαιο και ειδικά τον σκληρό πυρήνα του, το εφοπλιστικό - γεννά μαζικά εγκλήματα σαν κι αυτό στο «Σάμινα» (81 νεκροί) πρόσφατα, σαν κι αυτό του «Ανατζελ Γκρέιτνες» (16 νεκροί), της «Πετρόλα» (14 νεκροί), του ΔΥΣΤΟΣ (20 νεκροί) για να μη πάμε ακόμα παλιότερα (δικά τους ήταν και το «Ηράκλειο» και το «Ελεάνα»...).

Ε, όχι! Δεν ξεχνάμε. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα εγκλήματα που έρχονται με μαθηματική ακρίβεια. Γιατί η πολιτική που τα παράγει εξακολουθεί να είναι παρούσα. Γιατί τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί αυτή η πολιτική εκφράζονται όλο και πιο άγρια στην καθημερινότητα. Γιατί έγκλημα δεν είναι μόνο ο μαζικός χαμός ανυποψίαστων επιβατών και ναυτεργατών σ' ένα ναυάγιο, αλλά και οι επιπτώσεις μιας πολιτικής που εκτός των άλλων απειλεί να μετατρέψει τα νησιά σε έρημες βραχονησίδες.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός πως την ώρα που διάφοροι εμφανίζονται να «κλαίνε», χτες για τους χαμένους του «Σάμινα», σήμερα για τον Σφηνιά, την ίδια ακριβώς ώρα όχι μόνο δεν ξεχνούν τις επιδιώξεις τους, αλλά και αρπάζουν την ευκαιρία για να τις προωθήσουν. Πάνε να κάνουν κουρκούτι το μυαλό των ανθρώπων με την προκλητική προώθηση της ιδέας πως φάρμακο «διά πάσαν νόσον», άρα και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι η πλήρης «απελευθέρωσή» τους. Δηλαδή, ο ακόμα πιο ξέφρενος και αναγκαστικά εγκληματικός ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων ομάδων του κεφαλαίου. Τη δουλιά τους κάνουν. Αυτή ακριβώς είναι: Η καθημερινή μετατροπή των θυμάτων τους σε λάδι λίπανσης της μηχανής που παράγει νεκροδόλαρα.

Ας μην κουραστούμε, λοιπόν, κι εμείς απ' τη δική μας σκοπιά να επαναλαμβάνουμε: Μας αφήνει παγερά αδιάφορους αν κάποιος Κοντομηνάς, Κόκκαλης ή Βαρδινογιάννης πήρε τηλέφωνο και απείλησε τον Σφηνιά. Αυτή η σαπουνόπερα δε μας αφορά. Μας αφορά μια ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, προς όφελος του λαού. Αυτήν - αποδεδειγμένα ξανά και ξανά - δεν μπορούν να την παρέχουν οι εφοπλιστές. Αυτοί μόνο φέρετρα έχουν να μας δώσουν. Ο τόπος χρειάζεται έναν εθνικό φορέα για την ακτοπλοΐα που θα λειτουργεί υπό πλήρη κοινωνικό - εργατικό έλεγχο. Γι' αυτή τη λύση, χωρίς αυταπάτες, χρειάζεται λαϊκή εξουσία, χρειάζεται λαϊκή οικονομία, χρειάζεται, δηλαδή, λαϊκό μέτωπο για να την επιβάλει. Ετσι, ξερά, χωρίς αυταπάτες.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ