Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιχείρηση εξαγνισμού των πολιτικών ευθυνών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε η τραγική είδηση του θανάτου του Π. Σφηνιά, έγινε αντιληπτό ότι στήθηκε μια συντονισμένη προπαγανδιστική εκστρατεία, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί η αδόκητη αναχώρησή του, η οποία δεν μπορεί παρά να συγκινεί σε ανθρώπινο επίπεδο, ως ευκαιρία για ξέπλυμα και εξαγνισμό των πολιτικών ευθυνών, που αναντίρρητα υπάρχουν για το ναυτικό έγκλημα στην Πάρο. Είναι φανερό ότι με το θάνατο του Π. Σφηνιά κάποιοι αποσκοπούν να συμψηφίσουν και να «καθαρίσουν» με το έγκλημα στο «Εξπρές Σαμίνα». Αυτήν την κατευθυνόμενη επιχείρηση η κυβέρνηση έσπευσε να την καλύψει και ενισχύσει, υποδεικνύοντας χτες διά του εκπροσώπου της τη στάση της «σιωπής», προφανώς σε όσους μέχρι σήμερα αναδείκνυαν τις δικές της ευθύνες. Από την άλλη, επιχειρείται να ενοχοποιηθούν για το θάνατο του προέδρου της Ενωσης των ακτοπλόων εφοπλιστών, όσοι απέδιδαν ευθύνες για το ναυάγιο στην Πάρο στην κυβέρνηση και την πλοιοκτήτρια εταιρία, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία, να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους, μικροκομματικούς ή επιχειρηματικούς, με τους ανταγωνιστές τους. Αυτοί ακριβώς είναι που χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα.

«Απελευθέρωση» της ασυδοσίας

«Μπάτε σκύλοι αλέστε...»! Αυτό είναι ουσιαστικά το «περιεχόμενο» της επικείμενης «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι όπως την προωθεί η κυβέρνηση. Ετσι, στα πλαίσια της υποταγής στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, δεν προτίθεται να λάβει κανένα μέτρο για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της χώρας με την απαραίτητη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Το ρόλο αυτό θα τον αναλάβουν πλέον οι μεγαλοσχήμονες ιδιώτες, οι οποίοι θα κατασκευάζουν μονάδες μόνον εκεί που τους συμφέρει. Το ερώτημα είναι, τι θα γίνει στις περιοχές, οι οποίες δε χαρακτηρίζονται «φιλέτα», όπως είναι τα νησιά και οι απομακρυσμένες περιοχές. Εκεί, πέρα από το ότι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι απαγορευτική, λόγω τιμής, φαντάζει πολύ πιθανό να μην έχουν και καθόλου ρεύμα!

Αποκαλυπτική έκθεση

Μπορεί οι κυβερνώντες να λένε διάφορα ή να παρουσιάζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους, «ντυμένες» με φιλολαϊκά συνθήματα και κηρύγματα, αλλά η «ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική» που κατέθεσε προχτές στο Κοινοβούλιο ο διοικητής της Λ. Παπαδήμος, είναι άκρως αποκαλυπτική και δε «μασάει» τα λόγια της. Οι προτάσεις της εστιάζονται στη συνέχιση της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, την παραπέρα περικοπή δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή στην παραπέρα απελευθέρωση της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου. Κι όλ' αυτά γιατί; Μα για να διαφυλαχτεί, αλλά και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει ο κ. Παπαδήμος. Κι όπως γνωρίζετε, στον όρο «ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» δεν έχουν θέση οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων... Στους σημερινούς καιρούς των «νόμων της αγοράς» και της «παγκοσμιοποίησης», η ανταγωνιστικότητα καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από το βαθμό κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

«Αντιγραφή» των υποδείξεων

Βέβαια, οι κατευθύνσεις και οι «συμβουλές» της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν αποτελούν τίποτε το καινούριο. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαινόταν, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τη φορολογία (των επιχειρήσεων, βέβαια), να προχωρήσει περισσότερο τολμηρά στις διαρθρωτικές αλλαγές (εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, κλπ.) και στις αποκρατικοποιήσεις και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες (μίλησαν ευθέως για περικοπές μισθών). Ειδικά, για το τελευταίο υπήρχε και μια ενδιαφέρουσα συνομιλία των δημοσιογράφων με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. «Η κυβέρνηση, σε περίπτωση που δημιουργηθούν ανισορροπίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα πρέπει να τις διορθώσει με περικοπές δαπανών», σημείωσε ο διοικητής. Οταν ρωτήθηκε, ποιες δαπάνες θα πρέπει να περικοπούν, απάντησε, οι καταναλωτικές και οι επιχορηγήσεις. Κι όταν του επισημάνθηκε, ότι το 70% των επιχορηγήσεων αφορά μισθούς, ενώ οι καταναλωτικές έχουν πλέον γίνει ανελαστικές, απλώς δεν απάντησε.

Οπως καταλαβαίνετε, ο «μονόδρομος» της ΟΝΕ και της «παγκοσμιοποίησης» έχει απαλλάξει τους εγχώριους κρατούντες και από την ανάγκη επεξεργασίας των απαραίτητων εκθέσεων και προτάσεων. Αντιγράφουν... τις υποδείξεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

«Εβαλε πλάτες»

Γρηγοριάδης Κώστας

ΗΤΑΝ κοινή η εκτίμηση, χτες, βουλευτών και δημοσιογράφων, που παρακολούθησαν την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το εργασιακό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα την τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου: «Εβαλε πλάτες» για την ψήφισή του!

Να φανταστείτε ότι βρέθηκε βουλευτής της ΝΔ, που ρώτησε ο άνθρωπος τι τον συμβουλεύει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, να το ψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο; Η απάντηση που πήρε: «Δεχθείτε τις θέσεις μας»!!!

Δηλαδή, για να είμαστε ακριβείς, ο εισηγητής βουλευτής, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κ. Κοράκης, μάλλον πήρε μαθήματα στήριξης του εκτρώματος και καλό θα είναι γι' αυτόν και το κόμμα του, όταν ο προτεινόμενος νόμος έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής, να αντιγράψει την ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ. Να κάνει τη δουλιά του σωστά ο άνθρωπος!

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι διαφοροποιείται από αυτούς που υποστηρίζουν πως «κατακρεουργούνται δικαιώματα» με το νομοσχέδιο Γιαννίτση! Δε χρειαζόταν, πρόεδρε, το καταλάβαμε. Κι επίσης καταλάβαμε όχι μόνο με ποιους διαφοροποιείσαι αλλά και με ποιους συντάσσεσαι!

Ηταν που θέλανε να τον καλέσουν και στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο, για να ακούσουν τις απόψεις, υποτίθεται, της εργατικής πλευράς, μια και είχαν προβληματισμούς! Φανταζόμαστε ότι καλύτερος «αποενοχοποιητής» για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει μετά την τοποθέτησή του χτες στη Βουλή.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εν ολίγοις, αν οι εργαζόμενοι έχουν τέτοιους φίλους, οι εχθροί και οι ταξικοί αντίπαλοι περιττεύουν..!

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ με αυτόν τον Πάγκαλο; Πώς τα καταφέρνει και όπου πετύχει μικρόφωνο (όπως προχτές βράδυ στον «Αντέννα») διαφοροποιείται από την κυβέρνηση και την καταγγέλλει, κι όπου πετύχει εσωκομματική ή κοινοβουλευτική διαδικασία συμφωνεί, συνήθως... σιωπώντας;

Αραγε, αυτά τα περί «πρωθυπουργικού περιβάλλοντος» τα είπε και τις προάλλες στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματός του; Δε νομίζουμε.

Δεν ξεπλένονται!

Συμφωνούμε, η ανθρώπινη ζωή είναι αυταξία και ως τέτοια είναι σεβαστή. Απ' αυτό, όμως, ως την ξεδιάντροπα προκλητική προσπάθεια διαφόρων να αξιοποιήσουν το χαμό ενός ανθρώπου και κάτω από τη δική του ταφόπλακα να εξαφανίσουν το αίτημα της απόδοσης δικαιοσύνης, για το έγκλημα που οι ίδιοι διέπραξαν -στην προκειμένη περίπτωση, το ναυάγιο του «Σάμινα» - υπάρχει τεράστια διαφορά. Τα περισσότερα απ' όσα σχετικά γράφτηκαν και ακούστηκαν, δυο μέρες τώρα, δεν είναι μόνο ένα καλό μάθημα πολιτικής οικονομίας του καπιταλισμού (ο Αγούδημος ήταν αποκαλυπτικότατος ως προς διάφορα κίνητρα και επιδιώξεις...) αλλά και αποδεικτικά της εγκληματικής φύσης αυτού του συστήματος.

Αν η εγκληματική αυτή δράση αφορούσε μόνο την αλληλοσφαγή των αστών θα μας ήταν παγερά αδιάφορη. Αφορά, όμως, τους δικούς μας νεκρούς. Μας καλούν να τους ξεχάσουμε γιατί, δήθεν, επήλθε θεία δίκη. Γίνεται απόπειρα να ενοχοποιηθεί η λαϊκή κατακραυγή για το ναυάγιο του «Σάμινα», από το χαμό ενός εφοπλιστή, που τον «έφαγε» ο μέχρι θανάτου ανταγωνισμός μεταξύ εφοπλιστών. Με μία κλασική κίνηση αντιπερισπασμού (ενοχοποίηση των θυμάτων) επιδιώκουν να ξεχάσει ο κόσμος την πολιτική που - υπηρετώντας τυφλά το μεγάλο κεφάλαιο και ειδικά τον σκληρό πυρήνα του, το εφοπλιστικό - γεννά μαζικά εγκλήματα σαν κι αυτό στο «Σάμινα» (81 νεκροί) πρόσφατα, σαν κι αυτό του «Ανατζελ Γκρέιτνες» (16 νεκροί), της «Πετρόλα» (14 νεκροί), του ΔΥΣΤΟΣ (20 νεκροί) για να μη πάμε ακόμα παλιότερα (δικά τους ήταν και το «Ηράκλειο» και το «Ελεάνα»...).

Ε, όχι! Δεν ξεχνάμε. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα εγκλήματα που έρχονται με μαθηματική ακρίβεια. Γιατί η πολιτική που τα παράγει εξακολουθεί να είναι παρούσα. Γιατί τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί αυτή η πολιτική εκφράζονται όλο και πιο άγρια στην καθημερινότητα. Γιατί έγκλημα δεν είναι μόνο ο μαζικός χαμός ανυποψίαστων επιβατών και ναυτεργατών σ' ένα ναυάγιο, αλλά και οι επιπτώσεις μιας πολιτικής που εκτός των άλλων απειλεί να μετατρέψει τα νησιά σε έρημες βραχονησίδες.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός πως την ώρα που διάφοροι εμφανίζονται να «κλαίνε», χτες για τους χαμένους του «Σάμινα», σήμερα για τον Σφηνιά, την ίδια ακριβώς ώρα όχι μόνο δεν ξεχνούν τις επιδιώξεις τους, αλλά και αρπάζουν την ευκαιρία για να τις προωθήσουν. Πάνε να κάνουν κουρκούτι το μυαλό των ανθρώπων με την προκλητική προώθηση της ιδέας πως φάρμακο «διά πάσαν νόσον», άρα και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι η πλήρης «απελευθέρωσή» τους. Δηλαδή, ο ακόμα πιο ξέφρενος και αναγκαστικά εγκληματικός ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων ομάδων του κεφαλαίου. Τη δουλιά τους κάνουν. Αυτή ακριβώς είναι: Η καθημερινή μετατροπή των θυμάτων τους σε λάδι λίπανσης της μηχανής που παράγει νεκροδόλαρα.

Ας μην κουραστούμε, λοιπόν, κι εμείς απ' τη δική μας σκοπιά να επαναλαμβάνουμε: Μας αφήνει παγερά αδιάφορους αν κάποιος Κοντομηνάς, Κόκκαλης ή Βαρδινογιάννης πήρε τηλέφωνο και απείλησε τον Σφηνιά. Αυτή η σαπουνόπερα δε μας αφορά. Μας αφορά μια ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, προς όφελος του λαού. Αυτήν - αποδεδειγμένα ξανά και ξανά - δεν μπορούν να την παρέχουν οι εφοπλιστές. Αυτοί μόνο φέρετρα έχουν να μας δώσουν. Ο τόπος χρειάζεται έναν εθνικό φορέα για την ακτοπλοΐα που θα λειτουργεί υπό πλήρη κοινωνικό - εργατικό έλεγχο. Γι' αυτή τη λύση, χωρίς αυταπάτες, χρειάζεται λαϊκή εξουσία, χρειάζεται λαϊκή οικονομία, χρειάζεται, δηλαδή, λαϊκό μέτωπο για να την επιβάλει. Ετσι, ξερά, χωρίς αυταπάτες.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Είναι σε όλους γνωστό, ότι τα επώνυμα κάτι υποδηλώνουν. Συνήθως, μάλιστα, υποδηλώνουν το επάγγελμα κάποιου προγόνου μας ή το μικρό του όνομα. Ετσι, έχουμε επώνυμα, όπως Σιδεράς, Κρασάς κλπ., ή Ιωάννου, Πέτρου, Δημητρίου.

Ευαισθητοποιούμενη, λοιπόν, η στήλη, από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο «τέως» και παίρνοντας υπόψη την προαναφερόμενη παράδοση, όπως και το γεγονός, πως τόσο αυτός όσο και οι πρόγονοί του υπήρξαν ανεπάγγελτοι, προτείνει - υιοθετώντας τη δεύτερη εκδοχή - το ονοματεπώνυμο Κωνσταντίνος Φρειδερίκης...

Μάνος «οδηγεί» Σημίτη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν υπάρχει κάποιος που δεν έχει αντιληφθεί ποιες είναι επακριβώς οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που προωθεί με όλες τις δυνάμεις του το σύστημα, φρόντισε να τον βοηθήσει ο Στ. Μάνος. Πρωτοπόρος και αυθεντικός εκφραστής των επιδιώξεων της οικονομικής ολιγαρχίας, ο Στ. Μάνος σπεύδει να απαριθμήσει μία προς μία τις «διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Ιδού: «1. Πραγατικές ιδιωτικοποιήσεις, με εκχώρηση της πλειοψηφίας και του management σε ιδιώτες, αντί για μετοχοποιήσεις. 2. Κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων στις επιχειρήσεις και την παιδεία 3. Μείωση της διαρκώς αυξανόμενης φορολογίας και των κρατικών δαπανών. 4. Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πριν την επικείμενη χρεοκοπία. 5. Υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και τεχνολογίας». Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά χρησιμοποιεί την εκσυγχρονιστική - ΠΑΣΟΚική ρητορική και μπουρδολογία, για να ρίχνει στάχτη στα μάτια των λαϊκών μαζών.

ΥΓ. Ακριβώς τις ίδιες προτάσεις επανέλαβε χτες ο Κ. Καραμανλής. Οι διαφορές πλέον μεταξύ των διαχειριστών του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού είναι ανύπαρκτες.

Δείγμα... διαπλοκής

«Πασπαρτού» αποδεικνύεται τελικά η περιβόητη πλέον εταιρία συμβούλων Remaco, στη διοίκηση της οποίας συμμετέχει ο Γ. Κανδαλέπας, πρώην σύμβουλος, αλλά και κουμπάρος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Οπως αναφέρει σε σημείωμά του στο «Ρ», αναγνώστης της εφημερίδας, η δραστηριότητα της Remaco, είναι... περισσότερο σύνθετη, απ' ό,τι την είχαμε παρουσιάσει.

Πέρα απ' αυτά που είχε σημειώσει ο «Ρ» στις 21/11, μας πληροφορεί ότι η εταιρία Remaco, στη διοίκηση της οποίας μετέχει και ο κ. Κανδαλέπας: α) Εχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο και τη Μελέτη για τη δήθεν εξυγίανση της ΠΥΡΚΑΛ. β) Είναι και σύμβουλος της γερμανικής αεροναυπηγικής εταιρίας DASSA που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών της Ελληνικής Αεροπορίας μέσω της ΕΑΒ, ενώ παράλληλα η DASSA ενδιαφέρεται και για την αγορά της ΠΥΡΚΑΛ. Καταλαβαίνετε δηλαδή - καταλήγει το σημείωμα - ότι πέρα από τα άλλα υπάρχει και το ασυμβίβαστο, η ΠΥΡΚΑΛ να χορηγεί πληροφορίες για τα περιουσιακά της στοιχεία στη Remaco και αυτή να τα διοχετεύει στη DASSA. Αποτελεί και αυτό μία ακόμα τρανή απόδειξη για την πολιτική της... άπλετης διαφάνειας και της... προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.

Είναι κι αυτό ένα δείγμα γραφής για τη διαπλοκή και τα «διαπλεκόμενα» συμφέροντα.

Μορφωτική... επίσκεψη

Το διακλαδικό συμμαχικό στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης, στον Τύρναβο, δηλαδή το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, θα επισκεφθούν οι φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, απ' ό,τι διαβάσαμε σε σχετικό δελτίο Τύπου. Μάλιστα, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί «στα πλαίσια του μαθήματος του Δικαίου των διεθνών οργανισμών, με σκοπό την ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας».

Δε λέμε, στο έδαφος της χώρας μας «φιλοξενούμε» το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, σχετικά κοντά στη Θεσσαλονίκη είναι, κι επόμενα αποτελεί μια ευκαιρία να δει κανείς από κοντά τη «φωλιά» της λυκοσυμμαχίας. Αυτό που δεν μπορούμε, όμως, να καταλάβουμε είναι τι σχέση έχει το οποιοδήποτε Δίκαιο, η οποιαδήποτε, τέλος πάντων, ιδέα περί Δικαίου, με το ΝΑΤΟ, την εγκληματική πολιτική και πρακτική του. Εκτός και η επίσκεψη έχει στόχο, να δουν από κοντά οι φοιτητές τι υπάρχει πέρα κι από το άδικο...

Επικίνδυνα ΝΑΤΟικά «παιγνίδια»

Associated Press

Μέχρι πριν λίγο καιρό και, συγκεκριμένα, μέχρι να γίνει η αλλαγή εξουσίας στη Γιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ... αγνοούσε την ύπαρξη και ένοπλη δράση του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, της Μεντβέγια και του Μπουγιάνοβατς» (ΑΣΠΜΜ), της νότιας, δηλαδή, Σερβίας - κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο - όπου υπερτερούν πληθυσμιακά οι Αλβανοί. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ολως ξαφνικά, το ΝΑΤΟ «έμαθε» για την ύπαρξη του ΑΣΠΜΜ και σπεύδει να προσφέρει τις... καλές του υπηρεσίες στη νέα ηγεσία του Βελιγραδίου. Πάντως, μαζί με το ΝΑΤΟ, έμαθαν για την ύπαρξη του ΑΣΠΜΜ και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, απ' όπου και η διπλανή φωτογραφία, στην οποία εικονίζεται η ηγεσία του ΑΣΠΜΜ να δίνει συνέντευξη Τύπου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δύναμη στο Μέτωπο

Περισσότερο από σαφής ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όταν «προειδοποιούσε» ότι από την 1η Γενάρη 2001 την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αναλαμβάνουν η δημοσιονομική πολιτική και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Με ελάχιστα «διπλωματικό» τρόπο ο επικεφαλής της «ανεξάρτητης» κεντρικής τράπεζας, ήρθε να υποδείξει την «αναγκαιότητα» για την υπέρβαση του σημερινού μοντέλου οικονομικής πολιτικής και την αντικατάστασή του με πιο επιθετικά σχήματα, που περιλαμβάνουν τις πλέον σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές. «Πιο επιθετικά, περισσότερο αποτελεσματικά», είναι το σύνθημα που ακούγεται το τελευταίο διάστημα από όλες τις πλευρές και συνιστώσες του συστήματος.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα βρεθούν στη δίνη μιας νέας αντιλαϊκής λαίλαπας, η οποία θα σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από την αντιλαϊκή επίθεση των προηγούμενων χρόνων. Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ολοκληρωτικό ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, άγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, εκχώρηση στο κεφάλαιο των αγορών της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών, παράδοση της υγείας στους μεγαλοκαρχαρίες του ιδιωτικού τομέα, πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μονοπώλια, διάλυση του ασφαλιστικού, είναι ορισμένες από τις βασικές επιλογές που μπαίνουν επί τάπητος για το διάστημα των επόμενων έξι μηνών μέχρι ένα χρόνο. Τα μεγάλα αφεντικά έχουν αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει εύκολα τη συναίνεση των εργαζόμενων, ακριβώς γιατί κανένα ιδεολογικό παραμύθι ή όραμα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις νέες «θυσίες». Διαπιστώνουν τον κίνδυνο, να προσλάβει η διάχυτη λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, τη μορφή χιονοστιβάδας και «ανεξέλεγκτων κοινωνικών εντάσεων». Γι' αυτό έχουν πέσει όλοι με τα μούτρα να στηρίξουν την κυβέρνηση να προχωρήσει με κάθε μέσο. ΔΝΤ, ΕΕ, ΣΕΒ, ηγεσία ΝΔ, Μάνος, Αβραμόπουλος και άλλες δυνάμεις του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού, πασχίζουν να ανοίξουν δρόμο, να υποβοηθήσουν την κυβέρνηση και να εμφανίσουν την αντιλαϊκή επίθεση ως «λαϊκή απαίτηση»! Δε διστάζουν μάλιστα να χρησιμοποιήσουν την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν στο χρηματιστήριο, για να καταδείξουν την «επιτακτική ανάγκη» εφαρμογής των παραπάνω μέτρων. Η κυβέρνηση Σημίτη διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι θα αποδειχτεί αντάξια των προσδοκιών της άρχουσας τάξης και υπόσχεται επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών. Επιχειρεί, όμως, να το επιτύχει χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες, επιχειρώντας να αιφνιδιάσει, να παραπλανήσει και να φέρει προ τετελεσμένων τους εργαζόμενους.

Ομως δεν είναι καθόλου εύκολο να καταφέρουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι προς όφελός τους η επίθεση που γίνεται κατευθείαν στην καρδιά πλέον των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους. Ταυτόχρονα, οι ελεγχόμενες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να συνεχίζουν να παίζουν τον υπονομευτικό για τα συμφέροντα των εργαζομένων ρόλο τους. Ηδη το καζάνι που βράζει αρχίζει να ξεχειλίζει και να απλώνεται στους δρόμους του αγώνα και της αντίστασης. Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι, από διαφορετικούς χώρους, αντιλαμβάνονται την πηγή των δεινών, την ενότητα των συμφερόντων τους και την επιτακτική όσο ποτέ ανάγκη του ενωμένου αγώνα. Ομως αυτό πλέον δεν αρκεί. Χρειάζεται να φανεί στην πράξη ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κατακτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο των αγώνων τους και αποφασιστική κλιμάκωσή τους. Αυτό το Μέτωπο είναι η μοναδική εγγύηση για να διατηρηθεί η ελπίδα ζωντανή. Η απεργία στις 7 Δεκέμβρη είναι μια καλή ευκαιρία, για να δείξουν οι εργαζόμενοι τη δύναμή τους.

Σφηνιάς

Δεν «έφυγε»

από τύψεις

κι από θλίψη,

τέτοια αισθήματα

σπανίζουν

όπου σήψη,

δεν τον ωθήσαν

στο κενό

οι Ερινύες

για τις ογδόντα

τις φριχτές

δολοφονίες.

*

Τέρμα στο βίο του

τον έσπρωξαν

να βάλει

οι συνυπεύθυνοι

στο έγκλημα

οι άλλοι,

όσοι τον κάναν

μέγα

από κλητήρα

και τον «εφτύσαν»,

όταν γύρισε

η μοίρα,

(τον έθρεψε

τον σκότωσε

η σπείρα)!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ