Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ
Απαράδεκτη η κατάσταση στις τουρκικές φυλακές
  • Επιστολή του Στρατή Κόρακα στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Ερώτηση του Κώστα Αλυσσανδράκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, με αφορμή την κατακραυγή που προκαλεί στην κοινή γνώμη η εφαρμογή του νόμου για τα λευκά κελιά απομόνωσης στα οποία οι τουρκικές αρχές έχουν εγκλείσει τους πολιτικούς κρατούμενους, για να καταρρακώσουν το ηθικό τους, απηύθυνε επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Nicole Fontaine, με την οποία αφενός καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές, αφετέρου ζητάει την παρέμβαση της προέδρου στις τουρκικές αρχές για ανάκληση του μέτρου αυτού. Ειδικότερα στην επιστολή τονίζονται τα εξής:

«Εχω ήδη επιστήσει την προσοχή σας πριν από μήνες με επιστολή μου πάνω στη δραματική κατάσταση των χιλιάδων κρατουμένων στις φυλακές της Τουρκίας και είχατε την ευγενή καλοσύνη να αντιδράσετε και να μου γνωρίσετε με επιστολή σας, την ευαισθησία σας για την κατάσταση αυτή και ότι αντιδρούσατε προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Δυστυχώς, από τότε η κατάσταση όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά επιδεινώθηκε. Νέο στοιχείο της κατάστασης αυτής, που γενικεύεται στις φυλακές της Τουρκίας, είναι η απομόνωση των κρατουμένων σε λευκά κελιά, τύπου F, του ενός ή δύο κρατουμένων. Με το μέτρο αυτό οι αρχές επιδιώκουν να μειώσουν το ηθικό τους, να σπάσουν την αντίστασή τους.

Εναντίον του σχετικού νόμου που προβλέπει το μέτρο αυτό, 816 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει από τις 20 Οκτώβρη απεργία πείνας. Οι 100 από αυτούς μετέτρεψαν πριν μερικές μέρες την απεργία τους σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω, ότι πριν μερικά χρόνια παρόμοια απεργία έληξε με 13 νεκρούς από εξάντληση.

Καταγγέλλοντας την παραπάνω πρακτική του τουρκικού καθεστώτος απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του και εκφράζοντάς τους την αλληλεγγύη μου, θα ήθελα να παρακαλέσω για την παρέμβασή σας, ώστε η κυβέρνηση της Τουρκίας, με βάση και τις δεσμεύσεις για εκδημοκρατισμό που έχει αναλάβει, να ανακαλέσει το απάνθρωπο αυτό μέτρο, ώστε να σταματήσει και η απεργία πείνας».

Ο Κώστας Αλυσσανδράκης

Με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης επισημαίνει την επιδείνωση της ήδη εφιαλτικής ζωής για τους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές της Τουρκίας. Καταδικασμένοι σε κελιά απομόνωσης τύπου F, συνεχίζουν την απεργία πείνας, που έχουν ξεκινήσει από τις 20 Οκτώβρη, μέχρι θανάτου, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Σρώτηση του τονίζει:

«816 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της Τουρκίας έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 20 Οκτώβρη, 100 από αυτούς μετά 30 μέρες απεργίας αποφάσισαν να συνεχίσουν μέχρι θανάτου αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Απεργία πείνας για συμπαράσταση έχουν ξεκινήσει επίσης οι μητέρες των πολιτικών κρατουμένων και Επιτροπές συμπαράστασης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Τουρκία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τους απεργούς και τα αιτήματά τους, που είναι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές της Τουρκίας, προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων, άρνηση στη μεταφορά τους σε σύγχρονα "λευκά κελιά" απομόνωσης τύπου F κ.ά.».

Καταλήγει ερωτώντας το Συμβούλιο αν σκοπεύει να ζητήσει από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματα των κρατουμένων, να σταματήσουν τους βασανισμούς, να φροντίσουν για την ιατρική περίθαλψή τους να μη συνεχίσουν το βασανιστήριο της απομόνωσης και τη μεταφορά τους σε κελιά τύπου F και γενικότερα να σταματήσει τις διώξεις για πολιτικά αδικήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ