Κυριακή 11 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1. Σαρωτικές διαθρωτικές ανατροπές

Ο λαός έχει ένα δρόμο να διαλέξει. Το δρόμο της οργανωμένης, επίμονης πάλης, που θα αναδεικνύει ολοένα και πιο καθαρά τον άλλο δρόμο ανάπτυξης
Ο λαός έχει ένα δρόμο να διαλέξει. Το δρόμο της οργανωμένης, επίμονης πάλης, που θα αναδεικνύει ολοένα και πιο καθαρά τον άλλο δρόμο ανάπτυξης
Οι διαρθρωτικού χαρακτήρα αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης δρομολογούνται τόσο μέσα από το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» όσο και από νομοσχέδια που ήδη ετοιμάζει να ψηφίσει.

-- Ασφαλιστικό: Μέχρι τις 20 του Απρίλη η κυβέρνηση θα καταθέσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών. Θέσπιση προνοιακών επιδομάτων ως «κατώτατων συντάξεων». Κατάργηση των επικουρικών ταμείων. Ουσιαστική κατάργηση της υγειονομικής περίθαλψης. Καρατόμηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Σφοδρές περικοπές στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Εργασιακές σχέσεις: Η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα σχετικό νομοσχέδιο. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει ενίσχυση όλων των μορφών «ελαστικής απασχόλησης» (μπλοκάκια, «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.), ενώ εισάγει το θεσμό της «διαθεσιμότητας», δηλαδή τη δυνατότητα των εργοδοτών να θέτουν μέχρι τρεις μήνες εκτός εργασίας τους εργαζόμενους, χωρίς καμία αποζημίωση.

-- Ιδιωτικοποιήσεις: Μέσα στη βδομάδα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το «σχέδιο αποκρατικοποιήσεων» που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση. Με βάση τους σχεδιασμούς, θα υπάρξουν άμεσα νομοθετικές διατάξεις για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των τελευταίων μετοχοποιημένων οργανισμών και επιχειρήσεων στις οποίες το κράτος κατέχει το κυρίαρχο ποσοστό ή τη διοίκηση. Στη λίστα μπαίνει η κερδοφόρα ΔΕΗ (το Δημόσιο κατέχει το 51%), ο κερδοφόρος ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (με καταθέσεις περίπου 5 δισ. ευρώ), η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΣΕ (αφού πρώτα «εξυγιανθεί» και περικόψει το προσωπικό του), τα ΕΛΤΑ κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και σε συνολική αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας που κατέχει το Δημόσιο (αξίας περίπου 260 δισ. ευρώ) με τα σενάρια για ξεπούλημα κτιρίων, υποδομών και γης να πυκνώνουν.

-- Διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης»: Την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο και μέχρι τις 20 Απρίλη θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το νέο νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Πρώτον γιατί θα μετατραπεί στον «πολιορκητικό κριό» για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της μερικής απασχόλησης. Δεύτερον γιατί στους ΟΤΑ προβλέπεται να γίνουν οι μεγαλύτερες περικοπές προσωπικού. Τρίτον γιατί θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσω της νέας διοικητικής δομής οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης, θα ανοίξει ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση μιας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών, της Υγείας - Πρόνοιας και της Παιδείας.

-- Παιδεία - Υγεία: Σχεδιάζονται νέες περικοπές στην Παιδεία (η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία μειώνεται κατά 12% και έχει ανακοινωθεί μείωση των προσλήψεων κατά 50% τη νέα χρονιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης) και στην Υγεία (δραστική μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και μεγάλες περικοπές σε φάρμακα, εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά).

-- Κλειστά επαγγέλματα: Μετά το Πάσχα θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» και μέσα στο Μάη θα υπάρξει νομοθέτημα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αφορά αυστηρά και μόνο μια σειρά «κλειστών επαγγελμάτων», αφού θα συνδυαστεί με την κοινοτική οδηγία «Μπολκεστάιν», η οποία συμβάλλει στη συνολική υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και ευνοεί τα μονοπώλια στον άνισο ανταγωνισμό με τις μικρές επιχειρήσεις.

-- Απολύσεις - Συγχωνεύσεις - Καταργήσεις Δημόσιων Οργανισμών: Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγχωνεύσεις σε ΔΕΚΟ και καταργήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις θα συνδυαστούν με κατάργηση θέσεων και νέες απολύσεις υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δε θα ανανεώσει καμιά σύμβαση ορισμένου χρόνου που λήγει μέσα στο 2010. Ταυτόχρονα, μέσω της κατάργησης των δημοτικών επιχειρήσεων στους ΟΤΑ, θα υπάρξουν και απολύσεις προσωπικού (σύμφωνα με μετριοπαθείς κυβερνητικούς υπολογισμούς πάνω από 30.000 εργαζόμενοι). Παράλληλα απολύσεις θα υπάρξουν και σε υπηρεσίες του Δημοσίου που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι: «Οταν καταργείται ένας οργανισμός καταργείται αυτόματα και η θέση που υπάγεται σ' αυτόν».

-- Ενίσχυση του κεφαλαίου: Η κυβέρνηση ήδη αποδέσμευσε και χορήγησε τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες που προέβλεπε το πακέτο στήριξης των 28 δισ ευρώ. Επιταχύνεται η υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που θα προσφέρουν πάνω από 15 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Προωθείται ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα πριμοδοτήσει με νέα κεφάλαια και καινούριες φοροαπαλλαγές τους επιχειρηματικούς ομίλους. Επισπεύδεται το σχέδιο για την επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που γκρεμίζουν και τα τελευταία εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακοί κολοσσοί για την εγκατάσταση των υπερκερδοφόρων έργων ΑΠΕ στη χώρα.

Τα παραπάνω νομοσχέδια η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τα ψηφίσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ