Κυριακή 11 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Ανέβαλε, την τελευταία στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τη συμμετοχή του στη Διεθνή Σύνοδο για τα Πυρηνικά που οργανώνει η αμερικανική προεδρία στην Ουάσιγκτον, αρχής γενομένης από αύριο. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, το Ισραήλ έχει πληροφορίες ότι «ορισμένοι συμμετέχοντες (Αίγυπτος - Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές χώρες) στη σύνοδο θα θέσουν ζήτημα για το Ισραήλ και το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Το ότι το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή με πυρηνικό οπλοστάσιο είναι κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο. Το Τελ Αβίβ ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές. Επίσης, οι ισραηλινές ηγεσίες ουδέποτε δέχτηκαν επιθεωρήσεις από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, της οποίας ο προηγούμενος επικεφαλής Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ σχεδόν εκδιώχθηκε από τη χώρα όταν αποπειράθηκε να πιέσει στην κατεύθυνση αυτή.

Το προφανές της κίνησης Νετανιάχου είναι ότι δε θέλει να δώσει εξηγήσεις για το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα, όταν η ισραηλινή διπλωματία πιέζει σε όλους τους δυνατούς τόνους για κλιμάκωση των μέτρων σε βάρος του Ιράν. Αυτό που συμπλήρωναν αναλυτές, όμως, είναι ότι δεν αποκλείεται η ισραηλινή ηγεσία να συνεκτίμησε, στην απόφασή της, και τη διαφαινόμενη απροθυμία της προεδρίας Ομπάμα να «βάλει πάγο» σε όσους θέλουν να πιέσουν το Ισραήλ.

Και αυτό γιατί η ισραηλινή αδιαλλαξία στο θέμα των εποικισμών έχει ουσιαστικά μπλοκάρει την προσπάθεια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών να αναβαθμιστούν ως δήθεν «οπαδοί της «ειρήνης», στο πλαίσιο της ανάκτησης συμμάχων στον αραβικό κόσμο.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ