Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2010 - αριθ. φύλλου: 10643

ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ο λαός να εμποδίσει την καταδίκη του στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Αυτό που παζαρεύει η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου να δανειστεί για λογαριασμό της ελληνικής πλουτοκρατίας, είναι η νέα δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η δραστική μείωση συντάξεων και μισθών, η απελευθέρωση απολύσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.


ΣΕΛ.  6   -   7

ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ Η ΥΓΕΙΑ με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Αλέκα Παπαρήγα: Στις σοσιαλιστικές χώρες ήταν κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα ότι είναι υποχρέωση του κράτους η προστασία της ατομικής υγείας. Στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα και ατομική υποχρέωση

Τη διαχρονική πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αυξάνει συνεχώς την επιχειρηματική δράση στον τομέα Υγείας, ανέδειξε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή. Οι πλήρεις σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας είναι ζωτικό δικαίωμα για το λαό, αλλά θυσιάζεται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, επειδή στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα. Αυτή η πολιτική άφησε ολόκληρες περιοχές της χώρας ακάλυπτες υγειονομικά, δημιούργησε κρατικά νοσοκομεία με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, δημιουργεί τις πολύμηνες λίστες αναμονής. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη γιγάντωση των επιχειρήσεων στον τομέα Υγείας, στοχεύοντας στο δραστικό περιορισμό έως και το μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης. Μονόδρομος για το λαό, το ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, δωρεάν, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


ΣΕΛ.  10   -   13

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πληθαίνουν οι αποφάσεις για την απεργία 21-22 Απρίλη

Δυναμώνει καθημερινά το απεργιακό μέτωπο που συγκροτείται για την επιτυχία της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 21 και 22 Απρίλη, ενάντια στην ολομέτωπη αντεργατική λαίλαπα και την υπονομευτική στάση των ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Ολο και περισσότερες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Συνδικάτα αποφασίζουν την κλιμάκωση της πάλης τους.


ΣΕΛ.  18  -  19

Στην κόντρα

Η κυβέρνηση μπορεί να δανειστεί από ΕΕ και ΔΝΤ με την ενεργοποίηση του λεγόμενου μηχανισμού στήριξης με χαμηλότερο επιτόκιο. Ποιο το όφελος για το λαό; Τα δάνεια θα καλύψουν το δημόσιο χρέος, θα γεμίσουν χρήμα τα κρατικά ταμεία. Απ' αυτά δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ευρώ στο λαό για αύξηση μισθών, συντάξεων, μείωση φορολογίας, κοινωνικές παροχές κλπ. Ηδη εφαρμόζεται πολιτική φοροληστείας, τσεκούρωμα μισθών - συντάξεων στο Δημόσιο, τσεκούρωμα της χρηματοδότησης Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας κλπ., ενώ ετοιμάζονται νέες πιο άγριες περικοπές, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Τα δάνεια σημαίνουν διαιώνιση των χρεών. Ο λαός συνεχώς θα πληρώνει. Τα ελλείμματα οφείλονται στις φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις του κεφαλαίου. Μέρος των δανείων θα ξαναδοθεί από τα κρατικά ταμεία ως ενίσχυση στο κεφάλαιο για επενδύσεις που στο μεταξύ θα εκμεταλλεύεται ακόμη στυγνότερα τους εργαζόμενους επειδή έχουν γίνει φτηνότεροι. Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει τη βαθύτερη αιτία αυτών των σε βάρος του προβλημάτων. Είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, η ανάγκη συνεχούς, αυξανόμενης, κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτός πρέπει να ανατραπεί. Να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία ο πλούτος. Σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινείται η οργάνωση των ταξικών αγώνων, ενιαία από εργατική τάξη, αυτοαπασχολούμενους, φτωχή αγροτιά, που πρέπει να αντιτάξουν τις δικές τους ανάγκες, τα δικά τους συμφέροντα, κόντρα στη στρατηγική της πλουτοκρατίας.ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ «ΚΟΛΕΓΙΩΝ» - ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΩΝ
Ενιαία «αγορά» για εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων

ΣΕΛ.  24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκός οδοστρωτήρας με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

ΣΕΛ.  27
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές

ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org