Κυριακή 11 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Διευθετήσεις με κριτήριο τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Μέλη του ΚΚ Τουρκίας διαδηλώνουν έξω από το ελληνικό προξενείο στην Kωνσταντινούπολη, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα στη χώρα μας. Το πραγματικό συμφέρον για τους λαούς ταυτίζεται με το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στις δυο χώρες
Μέλη του ΚΚ Τουρκίας διαδηλώνουν έξω από το ελληνικό προξενείο στην Kωνσταντινούπολη, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα στη χώρα μας. Το πραγματικό συμφέρον για τους λαούς ταυτίζεται με το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στις δυο χώρες
Μέσα στον κουρνιαχτό της καπιταλιστικής κρίσης και της γενικευμένης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις, κάτω από τον πέπλο μιας γενικευμένης ελληνοτουρκικής συνεργασίας, με κριτήριο πάντα τους σχεδιασμούς, τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και όχι τις ανάγκες των δυο λαών, η κυβέρνηση προωθεί διευθετήσεις στο Αιγαίο στη βάση της ΝΑΤΟικής στρατηγικής, που υπονομεύει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στην Τουρκία και οι δηλώσεις, που έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα την Πέμπτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου, επιβεβαιώνουν πως έχει δρομολογηθεί επιτάχυνση των εξελίξεων, με επόμενο μεγάλο σταθμό την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στην Αθήνα που επιταχύνθηκε και θα γίνει στα μέσα του Μάη.

Πυξίδα για τις επικείμενες διευθετήσεις στο Αιγαίο αποτελούν οι επιδιώξεις του ΝΑΤΟ να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του το Αιγαίο, όπως και οι ανάγκες των καπιταλιστικών αγορών, δηλαδή η διευκόλυνση της εκατέρωθεν διείσδυσης των επιχειρηματικών συμφερόντων και η κοινή τους δράση στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που υπάρχουν στο Αιγαίο με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τείνουν πλέον να εξελιχθούν σε «βαρίδια» για το κεφάλαιο και τους διεθνικούς οργανισμούς του, που επιδιώκουν την προώθηση των παραπάνω επιλογών. Αυτό είναι απόρροια των στρατηγικών επιλογών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που, αποδεχόμενες και ενσωματώνοντας τη χώρα στα νέα ιμπεριαλιστικά δόγματα, είτε εγκαταλείπουν σταδιακά κυριαρχικά δικαιώματα, είτε τα εκχωρούν στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ολα αυτά γίνονται με σκοπό να διεκδικήσει η ντόπια αστική τάξη μια καλύτερη θέση στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό καταμερισμό, ο οποίος, για την περιοχή μας, ξεπερνάει τα όρια του Αιγαίου και επεκτείνεται στα Βαλκάνια και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Με άλλα λόγια, οι οξυμένοι πολιτικοστρατιωτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί για τους ενεργειακούς δρόμους, τις νέες αγορές και τη γεωστρατηγική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, όπου η Τουρκία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε βασικό «παίχτη», είναι αυτοί που οδηγούν τις εξελίξεις, με τις ελληνικές κυβέρνησης διαχρονικά να εμπλέκουν το λαό σε επικίνδυνα παιχνίδια, για λογαριασμό της αστικής τάξης και των συμφερόντων της.

Οι εξελίξεις, βέβαια, καμιά έκπληξη δεν προκαλούν, με δεδομένο ότι οι συμφωνίες των τελευταίων χρόνων, και πιο συγκεκριμένα της Μαδρίτης (Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, Ιούλης 1997) που αναγνωρίζει τα «ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, και του Ελσίνκι (Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Δεκέμβρης 1999), όπου η Ελλάδα αποδέχεται την ύπαρξη «συνοριακών διαφορών», σκιαγραφούν τις βάσεις για τις διευθετήσεις που θα γίνουν.

Με δερβέναγα το ΝΑΤΟ

Τα όσα ανακοινώθηκαν στην Αγκυρα και πολύ περισσότερο όσα αναμένεται να ανακοινωθούν στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του Ρ. Ερντογάν, ακόμα κι αν περιβάλλονται το μανδύα της ειρήνης, καμία σχέση δεν έχουν με την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και τη συνεργασία των δύο χωρών στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

Πιο συγκεκριμένα, η αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου, συνέπεια της δημιουργίας μιας «ζώνης αποφυγής έντασης», που προαλείφεται, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το έδαφος πάνω στο οποίο θα εγκατασταθεί η πλήρης ΝΑΤΟποίησή του. Εξάλλου η κατάργηση των εθνικών - κρατικών συνόρων αποτελεί στοιχείο της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Αυτό που θέλουν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί για το Αιγαίο δεν είναι η δημιουργία μιας «ζώνης ειρήνης», αλλά ένα ελεύθερο πεδίο για την ανάπτυξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, για διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή, ανάπτυξη της «αντιπυραυλικής ασπίδας», έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου, αλλά και ενδεχόμενη εκμετάλλευση νέων υπαρκτών κοιτασμάτων.

Στην πραγματικότητα, η αποστρατιωτικοποίηση στο Αιγαίο, στο σύνολο ή σε τμήμα του, θα αποτελεί μονομερή αφοπλισμό για την ελληνική πλευρά και εγκατάλειψη του δικαιώματος άμυνας. Απώτερος στόχος και στρατηγική επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, μέσω της λεγόμενης αποστρατιωτικοποίησης, όποια μορφή κι αν πάρει τελικά, είναι η αλλαγή συνόρων σε θάλασσα, σε αέρα, αλλά και σε ξηρά, μέσα από μια πορεία διολίσθησης και διαρκούς απαξίωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αποστρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο είναι εξ ορισμού απειλή για την ειρήνη σε βάρος των λαών Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς εμπνευστής τους είναι το ΝΑΤΟ και υπαγορεύονται από τις ανάγκες προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που είναι μια συνεχής απειλή για τους λαούς. Εξίσου, αποτελούν ψέμα τα όσα λέγονται περί μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, όσο η χώρα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στους επιθετικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ και ΕΕ.

Επαφές με διευρυμένο περιεχόμενο

Τα όσα, λοιπόν, συμφώνησαν και ανακοίνωσαν την Πέμπτη στην Αγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και Α. Νταβούτογλου, περιγράφουν το πλαίσιο μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας - πακέτο, η οποία θα έχει στο επίκεντρο την προώθηση διευθετήσεων εφ' όλης της ύλης στο Αιγαίο. Μιας συμφωνίας, που θα περάσει μέσα από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε και θα επισφραγιστεί με την εσπευσμένη επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Το γενικευμένο περιεχόμενο των συνομιλιών σε υψηλότατο επίπεδο έσπευσε να προεξοφλήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας την Πέμπτη: «Εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα ενταθούν και θα αυξηθούν και αριθμητικά και από πλευράς περιεχομένου οι διερευνητικές αυτές συνομιλίες». Εκανε έτσι φανερό ότι η συζήτηση για το Αιγαίο θα επεκταθεί πέραν της υφαλοκρηπίδας, αφού αυτό υπονοείται με τον όρο «αύξηση του περιεχομένου», που χρησιμοποίησε σκόπιμα ο Τούρκος επικεφαλής της διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνεντεύξεις του που είχαν προηγηθεί, είχε επισημάνει πως προς διευθέτηση δεν είναι μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, αφήνοντας να αιωρούνται οι τουρκικές διεκδικήσεις για τα χωρικά ύδατα, τις «γκρίζες ζώνες», την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τον εναέριο χώρο κλπ.

Φαίνεται πως αυτή η συνεργασία θεσμοθετείται, ώστε να πάρει ένα μόνιμο και γενικευμένο χαρακτήρα, αφού, όπως ανακοινώθηκε, κατά την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα οι δύο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο, μαζί με την επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που ανακοινώθηκαν, θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά, προκειμένου να δημιουργηθεί η εικόνα δύο χωρών που συνεργάζονται στενά για θέματα ενέργειας και οικονομίας, καθώς και σε ζητήματα προστασίας του πολίτη. Θέματα, δηλαδή, που δίνουν το στίγμα μια συνεργασίας με νεοταξικά χαρακτηριστικά και κριτήρια.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα και μέχρι να επισκεφτεί την Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, θα συναντηθούν όχι μόνον οι υπουργοί Εξωτερικών, αλλά, όπως είπε ο Α. Νταβούτογλου, και «οι υπουργοί Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Επικοινωνιών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συνολικά δέκα υπουργοί».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εντατικοποίηση των συνομιλιών της ελληνοτουρκικής επιτροπής για την αναζήτηση συμφωνίας για το Αιγαίο, ενώ ανακοινώθηκαν και πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όλα με ΝΑΤΟικό πρόσημο, γεγονός που φανερώνει και τη σκοπιμότητά τους.

Τροχιοδεικτικές βολές

Αναγνωριστικές βολές, που δείχνουν ως ένα βαθμό τις διαφαινόμενες συμφωνίες, ρίχτηκαν το προηγούμενο διάστημα από την τουρκική και την αμερικανοΝΑΤΟική πλευρά.

Ειδικότερα:

-- Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ε. Μπαγκίς πρότεινε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, με το βλέμμα στραμμένο στο Αιγαίο και προανήγγειλε «θεαματικά αποτελέσματα» ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Χαιρέτισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «να αποκλείσει από τις στρατιωτικές παρελάσεις τα άρματα μάχης και τα βαρέα όπλα» και τη συνέδεσε με την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου, αναφέροντας ότι «αποκλεισμός των βαρέων όπλων πρέπει να γίνει και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, γιατί είναι περιοχές ειρήνης».

-- Με επιστολή του, ο Αμερικάνος διοικητής του ΝΑΤΟικού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης (CCAIR), στις 29 Μάρτη 2010, προς τον διοικητή του ελληνικού ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) στη Λάρισα, όπως και στους διοικητές των CAOC και τους αρχηγούς των ΓΕΑ των ΝΑΤΟικών χωρών της περιοχής, επιχείρησε ανοιχτό εκβιασμό, κηρύσσοντας ολόκληρο το Αιγαίο σε «γκρίζα ζώνη». Η εν λόγω επιστολή μπορεί στη συνέχεια να ανακλήθηκε, αλλά η ουσία της παραμένει: Το κουμάντο στο Αιγαίο έχει περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια του ΝΑΤΟ, που προωθεί τη διχοτόμηση για να υπηρετήσει τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η όλη εξέλιξη τα επιβεβαιώνει.

Το έδαφος, πάνω στο οποίο εξελίσσονται οι συζητήσεις και οι ενδεχόμενες συμφωνίες, καθορίζεται από τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα πιο βαθιά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Καθορίζεται ακόμα από τη στρατηγική του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα, που σταθερά πιέζει για κλείσιμο των θεμάτων του Αιγαίου και των λειτουργικών - επιχειρησιακών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στη Νότια Πτέρυγα της Συμμαχίας.

Με δεδομένη αυτήν την πραγματικότητα, η τούρκικη αστική τάξη προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με τις καθημερινές προκλήσεις, όπως η παράνομη είσοδος μαχητικών στο FIR Αθηνών, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων - ακόμα και μέχρι το Σούνιο.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ