Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ούτε για μια σταγόνα ζωής

Μπορεί η Παγκόσμια Μέρα Νερού να πέρασε, ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοίνωσαν διάφοροι διεθνείς οργανισμοί προκαλούν τρόμο για τη σημερινή διαχείριση του ζωτικού αυτού φυσικού πόρου.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ακόμη και τώρα στον 21ο αιώνα, 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να στερούνται την πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ακόμη και σήμερα, περίπου 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 1,8 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που συνδέονται με ακάθαρτο νερό (τύφος, διάρροιες, χολέρα, δυσεντερία κ.ά.). Καθημερινά, χύνονται στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα του πλανήτη 2 δισ. τόνοι αποβλήτων, κυρίως από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας ασθένειες και καταστρέφοντας σημαντικά οικοσυστήματα.

Η βασική αιτία για όλα αυτά, οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και η ασυδοσία του κεφαλαίου, που και προκαλεί με τη δράση του τη μόλυνση των πηγών, ενώ παράλληλα εμπορευματοποιεί αυτόν τον ζωτικό φυσικό πόρο, υποχρεώνοντας τους λαούς είτε να τον χρυσοπληρώσουν, είτε να πεθάνουν από τη λειψυδρία και τις αρρώστιες. Κατά τα άλλα, ζούμε σε μια εποχή γεμάτη από πρόοδο, δικαιοσύνη και τεχνολογική επανάσταση...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ