Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενιαία και αδιαπραγμάτευτη αντιλαϊκή στρατηγική

Η ατζέντα των εργασιών επιβεβαιώνει ότι, παρά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, το ευρωενωσιακό κεφάλαιο χτυπάει σαν μια γροθιά τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Μπορεί οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ να οξύνονται εν μέσω κρίσης, αυτό ωστόσο που παραμένει αδιαπραγμάτευτο είναι η ενιαία στρατηγική τους ενάντια στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Αυτό εκφράζεται και στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η αντιδραστική συνέχεια της Στρατηγικής της Λισαβόνας, με τον τίτλο «Ευρώπη 2020», αλλά και οι κλιματικές αλλαγές, ως αφορμή για «πράσινες μπίζνες», θα είναι τα βασικά θέματα στις εργασίες της Συνόδου. Διακηρυγμένος στόχος της πλουτοκρατίας και του πολιτικού της προσωπικού είναι η πλήρης ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στο όνομα της «εξόδου από την κρίση».

Η Σύνοδος Κορυφής καλείται να εγκρίνει το πλαίσιο της νέας στρατηγικής μέχρι το 2020, που διαδέχεται τη Στρατηγική της Λισαβόνας, με στόχο την επιβολή «βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», όπως αυτές περιγράφηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας στις αρχές Μάρτη. Η «νέα» στρατηγική θα επικυρωθεί οριστικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη.

Το γενικό πλαίσιο που δίνει η «Ευρώπη 2020» υπογραμμίζει την ανάγκη «αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας και των επιπτώσεων αυτής», με βαθύτερη ελαστικοποίηση της απασχόλησης, σύμφωνα με την αρχή της «ευελφάλειας» - flexicurity, που σαρώνει το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, διογκώνοντας την υποαπασχόληση και τις άλλες ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Σημαντική πτυχή της στρατηγικής είναι η διάλυση του Ασφαλιστικού, με το ιδεολόγημα της γήρανσης του πληθυσμού, που οδηγεί προκλητικά στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής πρέπει να οδηγήσει και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σαν πρόσχημα αξιοποιείται η βιωσιμότητα δήθεν των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων οικονομικών, ενώ και οι παροχές του τομέα της Υγείας θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια στρατηγική, να είναι «λιγότερο ζημιογόνες».

Προκειμένου τα αντιδραστικά μέτρα που σχεδιάζονται να πλασαριστούν με τη βούλα του κοινωνικοεταιρισμού, της Συνόδου Κορυφής θα προηγηθεί η τριμερής Σύνοδος με τη συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων», τους οποίους αποτελούν τα εργοδοτικά συνδικάτα, με τα οποία συντάσσεται και η ΓΣΕΕ. Στη συνάντηση, που θα στρώσει το δρόμο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι των κυριότερων Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και Εργατικών Ενώσεων, η Προεδρία του Συμβουλίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ