Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο πακέτο μέτρων

Η συζήτηση για τον τρόπο δανειοδότησης κρύβει τη βεβαιότητα ότι έρχονται νέες αντιλαϊκές ανατροπές

Τα σενάρια γύρω από το ενδεχόμενο συμφωνίας για ένα μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας μονοπώλησαν και χτες τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις στην ΕΕ, ενόψει της σημερινής Συνόδου και της ενδεχόμενης συνεδρίασης του Γιουρογκρούπ.

Την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα της ελληνικής οικονομίας στη Σύνοδο Κορυφής, παρόλο που δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, υπογράμμισε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ευρωζώνη να δημιουργήσει ένα συντονισμένο μηχανισμό δράσης, που θα λειτουργήσει σαν «δίχτυ ασφαλείας», μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα.

Παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «χρεοκοπούν τα ψέματα, οι δημαγωγικές δηλώσεις των εκπροσώπων των αστικών κυβερνήσεων, των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου ότι η ΕΕ, η ΟΝΕ θα αποτελέσει "ασπίδα" κατά των κρίσεων, τα παραμύθια για τη "ευρωπαϊκή αγορά των 480.000.000", την "μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια", την "κοινοτική αλληλεγγύη" και άλλα τέτοια ιδεολογήματα. Η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση του κεφαλαίου, των μονοπωλίων που με ενιαία στρατηγική επιτίθενται στους λαούς και διασταυρώνουν τα μαχαίρια τους για τη μοιρασιά της λείας».

Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή στις Βρυξέλλες, μετέδωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι «κοντά σε συμφωνία» για την εφαρμογή ενός «μηχανισμού βοήθειας» προς την Ελλάδα από κοινού με το ΔΝΤ, ωστόσο, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί καν η σύγκληση του Γιουρογκρούπ για το θέμα.

Μετά τον πρόεδρο της ΕΕ, έκκληση για τη λήψη ευρωπαϊκής πολιτικής απόφασης για την Ελλάδα και για σύγκληση του Γιουρογκρούπ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, απηύθυνε χτες και ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν.

«Προσκαλώ τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να επιδιώξουν στο μέγιστο μια τέτοια συμφωνία αυτή την εβδομάδα για να δείξουν ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί μια τόσο σοβαρή κατάσταση», υπογράμμισε, χωρίς να αποκλείει συμμετοχή του ΔΝΤ στον όποιο μηχανισμό, καθώς, όπως είπε, το ΔΝΤ είναι ένας «εταίρος με τον οποίο συνεργαζόμαστε πολύ καλά», αλλά «έχουμε ένα αίσθημα επείγοντος και αναζητούμε μία λύση η οποία, όπως έχω ξαναπεί, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα σαφή ρόλο κινητήρα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ακόμα, μιλώντας στη φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat» τόνισε: «Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο ευρώ ή μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτή την κρίση». Υπογράμμισε δε ότι «υπάρχει ήδη η τεχνική προετοιμασία και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η πολιτική απόφαση».

Πρόταση από τους σοσιαλδημοκράτες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ρόιτερς», οι ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ - του Γ. Παπανδρέου συμπεριλαμβανομένου - σχεδιάζουν να καταθέσουν σήμερα ένα σχέδιο για δανειοδότηση της Ελλάδας με την υποστήριξη της Ευρωζώνης.

«Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα δανειστεί χρήματα και στη συνέχεια θα τα δανείσει στην Ελλάδα», σημειώνεται στο δημοσίευμα, και εξηγείται: «Το ταμείο μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, αξιοποιώντας τις γνώσεις της Κομισιόν σε εκδόσεις ομολόγων. Με τα κεφάλαια που θα έχουν συγκεντρωθεί, το ταμείο θα μπορεί τότε να δανείσει χρήματα σε κράτη - μέλη που τα χρειάζονται».

Τη θέση της Γερμανίας, ότι δηλαδή πρέπει να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες και κυρώσεις προς τα κράτη - μέλη πριν από οποιαδήποτε απόφαση για ευρωπαϊκό «πακέτο στήριξης» της Ελλάδας, επανέλαβε χτες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine».

«Από την κρίση παίρνουμε το μάθημα ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δεν επαρκούν μακροπρόθεσμα. Για τον λόγο αυτό θέλουμε την ενίσχυσή τους (...) Μόνο έπειτα από μια σημαντική ενίσχυση των κανόνων μπορεί να τεθεί το θέμα των πόρων (της ευρωπαϊκής υποστήριξης), όχι πριν, ούτε στη θέση της (...) Χρειάζεται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, ώστε όποιος παραβιάζει συνεχώς τους κανόνες να μπορεί να αισθάνεται τις συνέπειες», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη, επαναλαμβάνει την άρνησή του - η οποία δε συνάδει με τις θέσεις της Α. Μέρκελ - για ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι «μακροπρόθεσμα είναι καλύτερα το ευρωπαϊκό νόμισμα να λύσει μόνο του τα προβλήματά του» και τονίζοντας: «Θα πρέπει να αποτελεί την εξαίρεση μια νομισματική ένωση να λύνει προβλήματα μέρους της επικράτειάς της μέσω του ΔΝΤ».

Προβλέψεις και σενάρια

Σε κοινή διακήρυξη για τη δημιουργία ενός γενικού μηχανισμού στήριξης χωρών με υπερβολικό χρέος αναμένεται να καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», αυτή η διακήρυξη δε θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, αλλά θα αφορά σε ένα γενικό μηχανισμό για χώρες που θα βρεθούν σε ανάγκη, ο οποίος μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή και για την Ελλάδα, αλλά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να συνυπογράψει τη διακήρυξη.

Σύμφωνα με τη «Sueddeutsche Zeitung», η Α. Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί έχουν καταλήξει σε συμφωνία για «ενέσεις ρευστότητας» προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ που θα μπορούσαν να συμπληρωθούν από παράλληλο δανεισμό σε διμερές επίπεδο.

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» υποστηρίζει ότι προβλέπεται μια βραχυπρόθεσμη και μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία. Αν η Ελλάδα βρεθεί προ αδυναμίας πληρωμών, θα λάβει βοήθεια από το ΔΝΤ, η οποία εικάζεται ότι θα είναι γύρω στα 10 δισ. ευρώ, ενώ άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα συμπληρώσουν το ποσό που απαιτείται σε εθελοντική βάση. Η μεσοπρόθεσμη συμφωνία περιλαμβάνει την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες απέναντι στους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σε γενικές γραμμές, ο γερμανικός Τύπος εμφανίζει τις εξελίξεις ως «νίκη» της Γερμανίας που «έπεισε» τη Γαλλία να δεχτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit», επισημαίνει ότι «αν η Ελλάδα υποκύψει, η Γερμανία και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα καταλήξουν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα απ' ό,τι θα πλήρωναν αν δινόταν προσωρινή οικονομική στήριξη στην Ελλάδα».

Ακόμα, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε προσφυγή στο ΔΝΤ τονίζοντας: «Αν παρέμβει το ΔΝΤ, η εικόνα του ευρώ θα είναι εκείνη ενός νομίσματος που μπορεί να επιβιώσει μόνο με εξωτερική βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού. Οι αντιδράσεις των αγορών τις τελευταίες μέρες έχουν δείξει ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ μπορεί να είναι επιζήμια για τη σταθερότητα του ευρώ».

«Κλειδί» τα σκληρά μέτρα

Σύμφωνα με τον Πολ Ντόνοβαν, αναπληρωτή επικεφαλής σε θέματα παγκόσμιας οικονομίας της επενδυτικής τράπεζας UBS, «η Ελλάδα πρόκειται να χρεοκοπήσει σε κάποια δεδομένη στιγμή». Συμπλήρωσε πως η αποτυχία της Ευρώπης να απαντήσει σε αυτήν την πρόκληση θα ζημιώσει το κοινό νόμισμα. «Πιστεύω πως πρόκειται για μία αδιόρθωτη κατάσταση», δήλωσε ο Ντόνοβαν σε συνέντευξη στο Λονδίνο. «Εάν η Ευρώπη αδυνατεί να λύσει ένα μικρό πρόβλημα, πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει το πολύ μεγαλύτερο, που είναι η αδυναμία του ευρώ να λειτουργήσει αποτελεσματικά; Πρόκειται για μία κακή ιδέα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» αμφιβάλλει για το κατά πόσον θα δοθεί ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημειώνει ο διευθυντής του, Κρις Πράις, «από τη στιγμή που η αγορά είναι έτοιμη να δώσει χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση, σε κάθε λογική τιμή - τα τρέχοντα επιτόκια είναι λογικά δεδομένων των συνθηκών, αλλά όχι επιθυμητά - δεν βλέπουμε λόγο να κάνουμε άμεση αλλαγή στην αξιολόγηση». Τέλος, πρόσθεσε ότι κλειδί για τη βαθμολογία της Ελλάδας είναι η ανακοίνωση των λεπτομερειών για τις μεταρρυθμίσεις του 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος «Fitch» ανακοίνωσε χτες την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας συνοδεύοντας την αξιολόγηση αυτή με αρνητική προοπτική. «Ακόμη και αν η Πορτογαλία δεν επηρεάσθηκε υπερβολικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης είναι ασθενέστερες από ό,τι στις 15 άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, γεγονός που θα βαρύνει μεσοπρόθεσμα τη δημοσιονομική της κατάσταση», επισημαίνει ο Ντάγκλας Ρένουικ, στέλεχος του οίκου αξιολόγησης.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει πρόγραμμα σταθερότητας για περιορισμό του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, στο οποίο περιλαμβάνονται: Δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, πάγωμα μισθών δημόσιου τομέα για τέσσερα χρόνια, περιορισμός των κοινωνικών επιδομάτων, αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων, ιδιωτικοποιήσεις και αναβολή δημόσιων επενδύσεων.

Παράλληλα, και η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει μια πολιτική «άκρας λιτότητας» στο όνομα της μείωσης του δημόσιου ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2013. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πρόγραμμα περικοπών μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη, ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, με την ανεργία να αγγίζει το 19% του ενεργού πληθυσμού.

Πόλεμος συμφερόντων

Τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αντανακλά και το νέο σκάνδαλο με «άρωμα» «Ζήμενς» που έρχεται στην επιφάνεια από τη δίωξη που άσκησαν οι αμερικανικές αρχές στην αυτοκινητοβιομηχανία «Daimler» (έχει έδρα στη Γερμανία) και μεταξύ άλλων κατασκευάζει τα αυτοκίνητα «Mercedes-Benz». Η κατηγορία είναι ότι προέβη σε δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων σε 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, σύμφωνα με το BBC και άλλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι μίζες, κατά την αμερικανική «έρευνα», αναφέρονται στη δεκαετία 1998 - 2008 με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια να καταλήγουν σε αξιωματούχους 22 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Κίνας, Ρωσίας, Αιγύπτου και Ελλάδας, ενώ τα χρήματα όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές είχαν ως στόχο να πείσουν τις κυβερνήσεις των ξένων κρατών να υπογράψουν συμφωνίες για αγορές οχημάτων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η «Daimler» είναι έτοιμη να καταβάλει πρόστιμο ύψους 185 εκατομμυρίων δολαρίων στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές και θα είναι η δεύτερη φορά που θα συμβεί ένας «συμβιβασμός», μετά από αυτόν της «Ζήμενς» που συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να σταματήσουν οι έρευνες και οι διώξεις για τις δωροδοκίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ