Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Να σπάσουν οι αλυσίδες των μονοπωλίων

«To 77% της αγοράς τροφίμων στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ ελέγχεται από μόλις 15 εμπορικές αλυσίδες», αναφέρεται σε έγγραφο - «γνώμη» της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, αναφορικά με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2013.

Η υπαλληλική γραφειοκρατία των Βρυξελλών, φυσικά, και δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα, τη διόγκωση των μονοπωλίων δηλαδή, τα αμύθητα κέρδη που αυτά αποκομίζουν, σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Στο έγγραφο, αμφισβητείται ακόμη, η ικανότητα του υφιστάμενου «αντιμονοπωλιακού» νομικού πλαισίου, να εμποδίσει τις εναρμονισμένες πρακτικές των καρτέλ και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει ένα νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο, με τη συμμετοχή των παραγωγών στη διαδικασία ελέγχου της «ελεύθερης» αγοράς.

Το «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, θα μπορούσαν να... προσθέσουν το «λιθαράκι» τους στην παραπάνω προσπάθεια. Βασική αρχή τους είναι, άλλωστε, η «ριζική αναθεώρηση» της ΚΑΠ προς όφελος του μικρού αγρότη και των εργαζομένων - καταναλωτών, καθώς και η «πάταξη των καρτέλ». Θέσεις, δηλαδή, που στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να ενισχύουν τα μονοπώλια, τόσο στο διατροφικό όσο και σε κάθε άλλο τομέα της οικονομίας. Μόνο που δεν εξηγούν, πώς γίνεται κάθε «αντιμονοπωλιακό» νομικό πλαίσιο που θεσπίζεται, να κρίνεται στη συνέχεια ως ανεπαρκές και να αντικαθίσταται στη συνέχεια από κάποιο άλλο, δήθεν πιο αυστηρό, αλλά στο μεταξύ τα μονοπώλια να ενισχύονται ολοένα και περισσότερο.

Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι ο μοναδικός νόμος που μπορεί να βάλει φραγμό στην ασυδοσία των μονοπωλίων, είναι το δίκιο του εργάτη, του φτωχού αγρότη και του αυτοαπασχολούμενου. Η συμμαχία δηλαδή των εκμεταλλευόμενων, σε ένα ευρύ κοινωνικο - πολιτικό μέτωπο, που όχι μόνο θα αμφισβητεί σήμερα την εξουσία των μονοπωλίων και θα αμύνεται απέναντι στην αρπακτικότητά τους, αλλά θα μπορεί να βάζει τα θεμέλια για την κοινωνικοποίησή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο συνεπάγεται τσάκισμα μισθών και κοινωνικών δικαιωμάτων(2016-10-28 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα ΗΠΑ - Γερμανίας(2013-11-02 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα ΗΠΑ - Γερμανίας(2013-11-02 00:00:00.0)
Πρώτα «φίλος» των καρτέλ(2006-09-22 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο τα δικαιώματα των εργαζομένων(2005-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ