Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μπλόκο στο σφαγιασμό των δαπανών για την Παιδεία

Η δυναμική παρέμβαση του ΜΑΣ στη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου απέτρεψε την πρόταση της πρυτανείας για μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών του ιδρύματος

Σε διαρκή επαγρύπνηση παραμένουν οι φοιτητές για τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ στα Γιάννενα)
Σε διαρκή επαγρύπνηση παραμένουν οι φοιτητές για τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ στα Γιάννενα)
«Μπλόκο» στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα και το δικαίωμα στη μόρφωση με το παραπέρα πετσόκομμα των κονδυλίων που διατίθενται για την Παιδεία, έστησε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στη χτεσινή συνέλευση της Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου η πρυτανεία επιχείρησε να περάσει, χωρίς αποτέλεσμα, την τροποποίηση του προϋπολογισμού για το 2010, μειώνοντας κατά 10% τις λειτουργικές δαπάνες.

Η δυναμική παρέμβαση μέσα στη Σύγκλητο, φοιτητών, εκπροσώπων Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, που απαίτησαν να παρθεί πίσω κάθε σκέψη και πρόταση για παραπέρα μείωση των έτσι και αλλιώς περιορισμένων κονδυλίων που δίνονται, την ίδια ώρα που οι ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού, εξώθησε την πρυτανεία σε αναδίπλωση. Οι φοιτητές εξέφρασαν την έντονη αντίδραση λαού και νεολαίας στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που πλήττουν την εργατική λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.

Η Σύγκλητος δεν αποδέχθηκε τη σχετική εισήγηση της διοίκησης. Ωστόσο, η ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης και ετοιμότητας παραμένει. Και αυτό γιατί η διοίκηση μπορεί προς το παρόν να υποχώρησε κάτω από το βάρος των αντιδράσεων - σχετική απόφαση έλαβε και η ΓΣ του Συλλόγου ΔΕΠ μετά από πρόταση της ΔΗΠΑΚ - ωστόσο ο πρύτανης, που προσδιόρισε τη μείωση των κονδυλίων για το 2010 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε 3.700.000 ευρώ, έκανε λόγο για υποχρέωση ενημέρωσης των τμημάτων και επαναφορά του ζητήματος σε επόμενη συνεδρίαση.

Οι συνέπειες από τα σχέδια μείωσης των κρατικών δαπανών και στα πανεπιστήμια δε χωρά καμία αμφιβολία πως αποβαίνουν σε βάρος της κάλυψης των αναγκών φοιτητών και καθηγητών, σε όλα τα επίπεδα, υποβαθμίζουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων, χτυπούν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, αποτελούν το Δούρειο Ιππο για την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης.

Αυτό καταδεικνύεται και στο προσχέδιο τροποποίησης του προϋπολογισμού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το 2010, όπου επιδιώκεται μεταξύ άλλων να μπει μαχαίρι στις δαπάνες για την έρευνα κατά 2.000.000 ευρώ (από 4.655.000 σε 2.655.000). Εκπτώσεις επιδιώκεται να γίνουν και στα κονδύλια για τα συγγράμματα των φοιτητών κατά 370.000 ευρώ, στα μεταπτυχιακά κατά 65.000 ευρώ, στη σίτιση κατά 340.000 ευρώ και σε μια σειρά άλλους τομείς.

Στην Κέρκυρα

Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε και στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία του ΜΑΣ. Οι φοιτητές πήγαν στη Διοίκηση της Φοιτητικής Μέριμνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και έδωσαν ψήφισμα με αιτήματα που αφορούν την προστασία και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση ακόμη και στοιχειωδών αναγκών των φοιτητών. Απαίτησαν δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους, καθώς το γεύμα για όσους δεν έχουν κάρτα σίτισης φτάνει τα 3 ευρώ, ενώ αρκετοί από αυτούς έμειναν έξω από τις εστίες - ξενοδοχεία. Το πάγιο αίτημα των φοιτητών για ανέγερση φοιτητικών εστιών σε χώρο που ανήκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, παραμένει ακόμη στα σκαριά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ