Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Συναίνεση στην περικοπή του προϋπολογισμού

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η προσπάθεια μείωσης των προϋπολογισμών των ΑΕΙ, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να αντέξει την περικοπή κατά 10% των δαπανών για το 2010.

Παρά το γεγονός ότι με πρόσφατη απόφασή της η Σύγκλητος δεν έκανε αποδεκτή την παραπάνω εισήγηση και τάχθηκε ενάντια σε κάθε μείωση των δαπανών στο ίδρυμα - σχετική απόφαση έλαβε και ο Σύλλογος ΔΕΠ, ενώ κινητοποίησε έκανε και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών - η διοίκηση όχι μόνον επανέρχεται, αλλά προχωρά και ένα βήμα παραπέρα: Επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι πρόσκαιρα, αλλά μόνιμα, η διοίκηση δίνει πάσα στην κυβέρνηση για χρονική επέκταση του πετσοκόμματος των δαπανών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για 3 έως και 4 χρόνια διατεινόμενος ότι το ίδρυμα μπορεί να αντέξει.

Η διοίκηση, δηλαδή, θεωρεί δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη την περικοπή των κονδυλίων και παλεύει για την υλοποίησή της στην πράξη. Τα περί ιεράρχησης, προστασίας της φοιτητικής μέριμνας, που έσπευσε η πρυτανεία να διαμηνύσει, είναι προσπάθεια προσωρινού εφησυχασμού. Οι φοιτητές βιώνουν στο πετσί τους χρόνια τώρα την πολιτική υποχρηματοδότησης, πληρώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία το τίμημα των σοβαρών και αδιαμφισβήτητων ελλείψεων στη μέριμνα όπως τα ενοίκια που καταβάλλουν για στέγη, για βιβλία και σημειώσεις, μεταφορά κ.ά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι φοιτητές και καθηγητές δεν έχουν κανένα κέρδος από το «παζάρεμα» εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα και το δικαίωμα στη μόρφωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ