Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
«Σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου»

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για τα σχέδια της κυβέρνησης και τις συνέπειές τους σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ

Στις συνέπειες της προωθούμενης «χωροταξικής ανασυγκρότησης» της Ανώτατης Εκπαίδευσης αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ) με αφορμή δηλώσεις της υπουργού Παιδείας και δημοσιεύματα για συγχωνεύσεις στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και μετατάξεις - απολύσεις προσωπικού.

Η ΔΗΠΑΚ εκτιμά ότι «προφανής στόχος είναι η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης της Παιδείας, που εκτός από τις διάφορες περικοπές περνάει και μέσα από τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο. Μεγάλο πλήγμα θα δεχθεί και ο αριθμός των εισακτέων, με συνέπεια την απώλεια τουλάχιστον 40.000 θέσεων, οι φοιτητικές παροχές σε συγγράμματα, σίτιση και στέγαση. Η αποδυνάμωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης θα είναι σημαντική. Η δραστηριότητα των διάφορων ΚΕΣ, κολεγίων, παραρτημάτων αλλοδαπών ιδρυμάτων, η ιδιωτική παιδεία γενικότερα θα ενισχυθεί», σημειώνει.

Επισημαίνει επίσης ότι «ο "στρατηγικός ανασχεδιασμός" της Ανώτατης Εκπαίδευσης που επικαλούνται, δεν έχει καμία σχέση με το σχεδιασμό των αναγκών σε επιστήμονες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, με πρόσχημα τη "στήριξη των τοπικών κοινωνιών", έσπειραν σε όλη τη χώρα δεκάδες σχολές και τμήματα, με ασαφή γνωστικά αντικείμενα, λειψές υποδομές και προσωπικό. Τώρα αξιοποιούν την κατάσταση που δημιούργησαν για ένα ακόμη κτύπημα στη Δημόσια - Δωρεάν Εκπαίδευση».

«Είναι φανερό ότι και στην εκπαίδευση η πολιτική της κυβέρνησης είναι παρόμοια με αυτή στους άλλους τομείς της κοινωνίας», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ και τονίζει ότι «είναι επίσης φανερό ότι αυτή η πολιτική πρέπει και μπορεί να ανατραπεί στο σύνολό της, με τον κοινό αγώνα των μελών ΔΕΠ μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους φοιτητές». Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς σε ετοιμότητα «για να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστούν τα καταστροφικά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για την Ανώτατη Εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org