Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
Σήμερα το συλλαλητήριο στο Περιστέρι

Η ανάγκη να μπει σχέδιο δράσης σε κάθε κλάδο αναδείχτηκε στη χτεσινή σύσκεψη του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Πλατιά πολιτική συζήτηση ανοίγει στους χώρους δουλειάς και στις εργατογειτονιές προκειμένου όχι μόνο για να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα από τις προηγούμενες απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και για να δυναμώσει η οργάνωση και σταθερή ένταξη στη συλλογική πάλη ακόμα περισσότερων εργαζομένων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση συνεδρίασε άλλωστε προχτές και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καθορίζοντας για το επόμενο διάστημα μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες:

  • Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα οργανώσει σύσκεψη για την Υγεία στις 24 του Μάρτη με τη συμμετοχή συνδικάτων και συνταξιουχικών οργανώσεων.
  • Στις 27 του Μάρτη η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη για τις απολύσεις και τους ανέργους στις 10 το πρωί στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις.
  • Ακόμα αναδείχτηκε η ανάγκη συμμετοχής των ταξικών συνδικάτων και δυνάμεων στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στις 28 του Μάρτη στο Κιλελέρ.
  • Στις 31 του Μάρτη θα γίνει ευρεία σύσκεψη του ΠΑΜΕ με Ομοσπονδίες, Συνδικάτα για τον έλεγχο της παρέμβασης και των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν στους χώρους δουλειάς και για το ζήτημα των ΣΣΕ.

Στην ίδια κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις συμμετέχουν αποφασιστικά στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις γειτονιές. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίου Αντωνίου, το Συντονιστικό Μαζικών Φορέων Περιστερίου, πραγματοποιεί συλλαλητήριο και καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες, τους νέους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης, να δώσουν μαζικό «παρών». Να απαντήσουν στην αντιλαϊκή, αντεργατική λαίλαπα, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην οργάνωση των εργαζομένων σε τοπικό επίπεδο. Ανάλογο περιεχόμενο αποκτά και το συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις σήμερα στην Πάτρα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Στην ίδια κατεύθυνση και την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Μάρτη, στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 13ου Λυκείου Αθηνών (Δαμαγήτου 85), κοινή εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ενωση Γονέων 2ου Διαμερίσματος Αθήνας, η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Γούβας και οι Σύλλογοι Γονέων 13ου Λυκείου, 123ου Δημοτικού, 91ου Δημοτικού, με τίτλο «Για να αποκρούσουμε την επίθεσή τους. Για να οργανώσουμε την πάλη μας και την αντεπίθεσή μας».

Σχέδιο δράσης χωρίς αναμονή

Ο έγκαιρος σχεδιασμός για την κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς που στόχο θα έχουν την πραγματοποίηση ουσιαστικών συζητήσεων με τους εργαζόμενους, ήταν το θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε η χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι το κάθε μέλος του Σωματείου πρέπει με χαρτί και μολύβι να σχεδιάσει άμεσα τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς. Να οργανωθούν συγκεντρώσεις με στόχο την ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους. Να αναπτυχθεί διεξοδικά το αντεργατικό περιεχόμενο των μέτρων, ότι θα έρθουν νέα και ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να τα απορρίψουν κατηγορηματικά. Να αναδειχτεί η ανάγκη οργάνωσης και συντονισμού της δράσης για να δοθεί ενιαία αγωνιστική απάντηση. Να προετοιμαστεί η μάχη για τις ΣΣΕ, το Ασφαλιστικό αλλά και τις πολύ πιθανές συγχωνεύσεις - εξαγορές στον κλάδο, που θα οδηγήσουν σε απολύσεις.

Πολύ σημαντική ήταν και η πείρα που μεταφέρθηκε από τους χώρους δουλειάς. Για τις μεθοδεύσεις των εργοδοτών να εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους προκειμένου να υποταχθούν χωρίς αντιδράσεις στους σχεδιασμούς τους. Από την άλλη αναδείχθηκε η σημασία των παρεμβάσεων που έχει κάνει το Σωματείο, και μέσω Σωματειακών Επιτροπών, και τα βήματα που έχουν γίνει στη συνείδηση των εργαζομένων απέναντι σε συνθήκες έντασης της επίθεσης. Το πώς εργαζόμενοι ξεπέρασαν την εργοδοτική τρομοκρατία και πήραν μέρος στις απεργίες και συγκεντρώσεις που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, το πώς δόθηκε μάχη για την υπεράσπιση δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ