Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
«Το δουλεμπόριο δε θα περάσει»!

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού προχώρησαν χτες, στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα στο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του

Οι μεταλλεργάτες της Ζώνης έστειλαν χτες μήνυμα για λογαριασμό όλης της εργατικής τάξης
Οι μεταλλεργάτες της Ζώνης έστειλαν χτες μήνυμα για λογαριασμό όλης της εργατικής τάξης
«Η οδηγία Μπολκεστάιν δε θα περάσει», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»... Τα συνθήματα αυτά ακούγονταν ξανά και ξανά χτες το μεσημέρι, έξω από τη διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στον Ασπρόπυργο. Τα βροντοφώναζαν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα με δυναμική διαδήλωση διατράνωσαν την απόφασή τους να μπλοκάρουν το σκλαβοπάζαρο που προετοιμάζουν κυβέρνηση και Λάτσης, με τη μεταφορά χιλιάδων ανασφάλιστων και χαμηλόμισθων εργατών - από χώρες με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα - για να χρησιμοποιηθούν ως σύγχρονοι δούλοι στα έργα για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ. Οι εργάτες διεκδικούν να προσληφθούν άνεργοι της Ζώνης με τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ προειδοποιούν με κλιμάκωση του αγώνα τους.

Για το έργο της επέκτασης προβλέπεται να δουλέψουν 2.500 εργαζόμενοι που αφορούν τις ειδικότητες της Ζώνης. Ωστόσο ενώ στη Ζώνη η ανεργία τσακίζει κόκαλα και εργάτες έχουν να δουν μεροκάματο τουλάχιστον από το καλοκαίρι, αγγίζοντας τα όρια της εξαθλίωσης, η διοίκηση των ΕΛΠΕ με μεγαλομέτοχο τον Λάτση - το 35% των ΕΛΠΕ ανήκει στο Δημόσιο - σε «συνεργασία» με δουλεμπορικά γραφεία της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, έχει προγραμματίσει τη μεταφορά φτηνών εργατικών χεριών. Πρόκειται επί της ουσίας για καθαρή εφαρμογή της εκτρωματικής οδηγίας Μπολκεστάιν της Ευρωπαϊκής Ενωσης (προβλέπει μισθούς και συμβάσεις των εργαζομένων με βάση τη χώρα προέλευσής τους) που έχουν προσυπογράψει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ηδη εφαρμόστηκε ντε φάκτο από τα ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη για την κατασκευή δεξαμενών αργού χημικού θείου, αλλά και σε μία σειρά άλλους εργασιακούς χώρους (ναυτιλία, τουρισμός κλπ.) και τώρα προωθείται πλέον από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την εναρμόνισή της με την ελληνική νομοθεσία (βλ. σελίδα 21).

Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης συγκεντρώθηκαν στις 12.30 το μεσημέρι στην αρχή της γέφυρας του Σχιστού. Για τους μεταλλεργάτες και τους αμμοβολιστές οι Ενώσεις τους είχαν αποφασίσει παύση εργασιών στις 12 το μεσημέρι, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν άνεργοι ηλεκτρολόγοι και αμμοβολιστές με κάλεσμα των σωματείων τους.

Στη 1 το μεσημέρι ξεκίνησαν μαζική και μαχητική πορεία η οποία κατέληξε έξω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου, όπου βρίσκεται και η διοίκηση των ΕΛΠΕ. Εκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, ενώ τα απανωτά τους συνθήματα δονούσαν συνεχώς την ατμόσφαιρα. Από την ντουντούκα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, ενημέρωσε ότι λίγα λεπτά πριν τα σωματεία καλέστηκαν από εκπρόσωπο της υπουργού Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, για συνάντηση τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί. Επισήμανε ότι η «κινητοποίηση αυτή είναι προειδοποιητική», σημείωσε ότι «η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να προσλάβουν φτηνό εργατικό δυναμικό, λίπασμα στις μηχανές του κέρδους τους, εντάσσεται στη γενικότερη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και τα αντεργατικά μέτρα για να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι» και έκανε σαφές: «Δεν θα το επιτρέψουμε»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ