Πληθαίνουν τα μηνύματα για ριζικές αντεργατικές ανατροπές
Συνολικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στο «στενό» και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση, με κατάργηση της μονιμότητας, των συλλογικών συμβάσεων, επέκταση της μερικής απασχόλησης και μπαράζ νέων απολύσεων.
Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, που έθεσε ανοιχτά θέμα «άρσης της μονιμότητας» στο δημόσιο τομέα, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, με συνέντευξή του στο «Κανάλι 1» σημείωσε: «Τις μορφές εργασίας στο ελληνικό δημόσιο θα πρέπει πραγματικά να τις ξαναδούμε ώστε να είναι αποδοτικό (...) και εκεί πραγματικά θα υπάρχουν οι συγκεκριμένες αποφάσεις».
Την ίδια ώρα, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή υπουργών, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, συζητήθηκε το καθεστώς των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, η κατάρτιση «ενιαίου μισθολογίου» των δημοσίων υπαλλήλων, η εισοδηματική πολιτική και οι συγχωνεύσεις των ΔΕΚΟ.
Προαναγγέλλοντας την αντιλαϊκή θύελλα που έρχεται, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε: «Θα πρέπει να ξαναδούμε τη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου είναι σαφέστατο αυτό και με τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν για να φτάσουμε σε ένα ελληνικό δημόσιο το οποίο είναι αρτηριοσκληρωτικό, το οποίο είναι γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό».
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ετοιμάζεται να ισοπεδώσει συνολικά τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Θα αξιοποιήσει γι' αυτό υπαρκτές «παθογένειες» ενός δημόσιου τομέα υποταγμένου στην καπιταλιστική κερδοφορία, που παραδοσιακά αξιοποιήθηκε από τους δυο εταίρους του δικομματισμού για τη θωράκιση της πολιτικής τους εξουσίας και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι οι προσλήψεις των νέων δημοσίων υπαλλήλων να μην υπάγονται στο καθεστώς της «μονιμότητας», που σε συνδυασμό με την ειλημμένη κυβερνητική απόφαση ότι για «κάθε πέντε αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων θα προσλαμβάνεται ένας», επιδιώκουν αφ' ενός να μειώσουν δραστικά τον αριθμό τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών και αφ' ετέρου να ανατρέψουν τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις, επεκτείνοντας το μοντέλο της «μερικής απασχόλησης».
Παράλληλα η κυβέρνηση δρομολογεί συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών και Υπηρεσιών του Δημοσίου, πρόσθετες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει την κατάρτιση «ενιαίου μισθολογίου» με αναπροσαρμογές των μισθών και κατάργηση των επιδομάτων, που θα οδηγήσει σε νέα πραγματική μείωση του εισοδήματος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ η κυβέρνηση συμφώνησε και για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα για το θέμα της «άρσης της μονιμότητας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «όταν υπάρχει θέση, τότε δεν τίθεται θέμα μονιμότητας. Οταν αίρεται η θέση, σαφώς και τίθεται». Ακόμα πιο καθαρός ήταν για την άρση της μονιμότητας των υπάλληλων «αορίστου χρόνου», αναφέροντας ότι «καθένας έχει το νομικό καθεστώς το οποίο διέπει τη συγκεκριμένη κατηγορία στην οποία ανήκει». Σε μια προσπάθεια, τέλος, να θολώσει τα νερά, υποστήριξε ότι «όποιος δημόσιος υπάλληλος υπηρετεί σήμερα στο δημόσιο, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα».