Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι Αϊτινοί διαδηλώνουν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι νεκροί θα φτάσουν 300.000, 1,2 εκατομμύρια άστεγοι κινδυνεύουν άμεσα από την εαρινή περίοδο των βροχών που ήδη έχει αρχίσει. Μάλλον πρόωρα. Και όλα αυτά σε ένα μικρό κομμάτι γης όπου πριν το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου εκατοντάδες χιλιάδες πάμφτωχοι κάτοικοί της, τρέφονταν με μπισκότα λάσπης, που ήταν γνωστά ως terre, δηλαδή χώμα που ήταν η πρώτη ύλη: ξηρή κίτρινη άργιλος από τα κεντρικά υψίπεδα της Αϊτής, ανάμεικτη με νερό, αλάτι και φυτικά αρτύματα ή και μαργαρίνη.

Σ' αυτό το κατακρεουργημένο σώμα από τις συνεχείς επεμβάσεις, τα πραξικοπήματα εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των επιβολών των «ευαγών ιδρυμάτων» όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά. και καταπληγωμένο από το σεισμό, η παρέλαση των «ηγετών» έχει αρχίσει, όπως των Αμερικανών αξιωματούχων, του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ο καθείς κομίζει το «δικό του σχέδιο ανοικοδόμησης», δηλαδή προωθώντας την προάσπιση των συμφερόντων τους κατά μονάς, ή ακόμη και μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις μέσω συμμαχιών με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στο όνομα του «ανθρωπισμού». Ουδείς δίνει σημασία στους Αϊτινούς καθώς τους αντιμετωπίζουν ως «αντικείμενο» ή το μέσο. Είναι ορατοί μόνο ως ντεκόρ στις φωτογραφίες για τα διεθνή ΜΜΕ...

Ομως οι Αϊτινοί είναι παρόντες όσο και εάν τους «ενοχλεί». Παρά τον πόνο και το όλεθρο που βιώνουν διαδηλώνουν καθημερινά ενάντια στην εγκληματική πολιτική που ακολουθείται όσον αφορά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Διαδήλωσαν και κατά της παρουσίας του Νικολά Σαρκοζί απαιτώντας τα 21 δισ. των αποζημιώσεων που οφείλει η Γαλλία στην Αϊτή και είχε απαιτήσει ο πρώην Πρόεδρος Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, ο οποίος όταν τόλμησε να απαιτήσει εκδιώχθηκε με την απειλή των όπλων, υπενθυμίζοντας ότι όσο και εάν καταστέλλουν και εγκληματούν οι ιμπεριαλιστές, οι λαοί ούτε ξεχνούν ούτε υποτάσσονται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ