Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοινώνει το νέο αντιδραστικό πακέτο

Αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις χτες, όπου καταλήχθηκε ο τρόπος προπαγάνδισης των μέτρων

Οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα στο κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό για την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει
Οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα στο κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό για την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει
Την επιβολή πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων θα ανακοινώσει - κατά πάσα πιθανότητα - την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε χτες σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τη συμμετοχή - ανάμεσα σε άλλους - του οικονομικού επιτελείου και των υπουργών Παμπούκη, Ραγκούση, Δρούτσα, Ρέππα, Μπιρμπίλη, Γερουλάνου, Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδη και Ξενογιαννακοπούλου.

Τα πρόσθετα μέτρα ήταν προαποφασισμένα. Ερχονται να κλιμακώσουν την αντιλαϊκή επέλαση με νέες περικοπές μισθών, επίσπευση των αντιασφαλιστικών ανατροπών και επιβολή πρόσθετων έμμεσων φόρων.

Στις χτεσινές συσκέψεις, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς επίσπευση των νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε να περάσει το σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο «Εκόνομιστ» τόνισε ότι «οι σοβαροί επενδυτές θέλουν να δουν διαρθρωτικές βιώσιμες αλλαγές στην Ελλάδα και όχι απλώς μια μείωση του ελλείμματος για ένα χρόνο».

Τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγ. Βενιζέλος, ο οποίος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε λόγο για την «ανάγκη λήψης νέων μέτρων» που θα είναι «επώδυνα γιατί πρόκειται για μια θυσία», υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται «για να οδηγηθούμε έξω από την περιδίνηση».

Τα μέτρα που έρχονται

Τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση για το αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπουν:

  • Μείωση των μισθών κατά 7% - ή κατάργηση του 14ου μισθού -, ενώ ανοιχτή παραμένει η παραπέρα καρατόμηση των επιδομάτων στο Δημόσιο, προκειμένου να φτάσει στο 20% από 10% που ήδη έχει ανακοινωθεί.
  • Αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες. Για τα είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) θα φτάσει σε 11% (από 9%) και στα λοιπά εμπορεύματα σε 21% (από 19%).
  • Νέα αύξηση κατά 20% πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα κίνησης, τσιγάρα - ποτά) σε συνέχεια αυτών που μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκαν και έχουν μπει σε εφαρμογή. Μέσα στους σχεδιασμούς είναι ακόμη και οι αυξήσεις φόρων πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών.
  • Νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Ασφάλισης.
  • Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «κλείδωνε» τα πρόσθετα μέτρα, μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε αρχίσει επαφές στην Αθήνα. Οι τεχνοκράτες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, θα επισκεφθούν τις επόμενες μέρες τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και άλλες υπηρεσίες, για να «εξετάσουν» την πορεία του «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης».

Στις αρχές Μάρτη θα έρθει στην Αθήνα ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν και στο τέλος της βδομάδας η ΕΕ θα ανακοινώσει την «πορεία των οικονομικών» των κρατών - μελών της.

Αποπροσανατολισμός και δημαγωγία

Χτες, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα και ενώ είχαν «κλειδώσει» τα μέτρα, κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονταν ότι δεν «υπάρχουν τελικές αποφάσεις». Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι τα «νέα μέτρα μείωσης του ελλείμματος θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η επίσκεψη των ελεγκτών της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» στην Αθήνα.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι τα όποια μέτρα θα «συνδιαμορφωθούν» μαζί με το κλιμάκιο των τεχνοκρατών. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, υποστήριζαν ότι το κλιμάκιο της Κομισιόν «προβληματίζεται» από τα «ρίσκα» που περιλαμβάνει το πρόγραμμα σταθερότητας και κυρίως από το «ποσοστό ύφεσης της ελληνικής οικονομίας» και σημείωναν ότι αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, είναι για να «διασφαλιστεί η μείωση κατά τέσσερις μονάδες του δημοσιονομικού ελλείμματος», που είναι ο στόχος για το 2010. Κάτι που ξεκαθάρισε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι «δεν είναι στην πρόθεση της Ελλάδας, αλλά είναι όλα ανοιχτά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ