Με αισιοδοξία μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών για την ανάδειξη νέων οργάνων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που θα γίνουν την Κυριακή, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών», έχοντας ως βασικά εφόδια, εκτός από το μαχητικό ψηφοδέλτιό της, το ριζοσπαστικό, αγωνιστικό και πλήρες πρόγραμμά της για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς. Πιο Συγκεκριμένα:
- Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Η πορεία προετοιμασίας για την υποδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 - τονίζει η "Πανεπιστημονική" - πρέπει να μετατραπεί σε πορεία πάλης και αντίδρασης του λαού κατά της κερδοσκοπίας και της διείσδυσης του μεγάλου κεφαλαίου, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της οικοπεδοποίησης - τσιμεντοποίησης των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αττικής, της παραπέρα μείωσης του περιαστικού πράσινου. Να γίνει λαϊκή αντίδραση και ρήξη με τη λογική των διαρθρωτικών αλλαγών, που αποβλέπουν στη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας σε Μητροπολιτικό Κέντρο παροχής υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου».
- Για την Κατοικία και την Πολεοδομία - Χωροταξία: Η «Πανεπιστημονική» πιστεύει ότι «απαιτείται μια άλλη πολιτική θεώρηση για τα ζητήματα της πολεοδομίας, της χωροταξίας, της πολιτικής γης. Μια θεώρηση, που θα αντιμετωπίζει την κατοικία σαν κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα. Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που γεννά η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, η απέραντη τσιμεντοποίηση, η εξαφάνιση ελεύθερων χώρων, η εντατική εκμετάλλευση των οικοπέδων με υψηλό συντελεστή δόμησης, κυρίως στα κέντρα των πόλεων και τις εργατικές περιοχές κ.λπ.».
- Για την Προστασία του Περιβάλλοντος: Η «Πανεπιστημονική» απαιτεί άμεση δραστηριοποίηση του ΤΕΕ και των Συλλόγων των Μηχανικών για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως: Του υδροκεφαλισμού και της τσιμεντοποίησης της Αττικής, που διογκώνεται με την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004. Της ασύδοτης δράσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου, όπως αναδεικνύεται με τη μεθοδευμένη κατάργηση του ΠΔ 84/84, την ανυπαρξία απολογιστικών στοιχείων των ελεγκτικών μηχανισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ, τους δεκάδες χιλιάδες τόνους τοξικών αποβλήτων που απορρίπτονται λαθραία κάθε χρόνο, κ.ά. Της πυροπροστασίας των δασών. Των καταπατήσεων και της νόμιμης ή αυθαίρετης ίδρυσης ή επεκτάσεων οικισμών σε δασικές περιοχές (αναθεώρηση άρθρου 24 Συντάγματος), της ύπαρξης χιλιάδων ανεξέλεγκτων χωματερών. Των πλημμυρών μαζικής καταστροφής. Της μη ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
- Για τα Δημόσια Εργα: Η «Πανεπιστημονική» αντιστρατεύεται την κυβερνητική πολιτική, που προωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που επιταχύνει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο χώρο των κατασκευαστών δημοσίων έργων, συρρικνώνει την κρατική δραστηριότητα στην παραγωγή δημοσίων έργων προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, προωθεί χωροταξικούς σχεδιασμούς των έργων που δε συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας σε όφελος των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ για το καινούριο νομοσχέδιο, τονίζει ότι θα αγωνιστεί να μη γίνει νόμος και προτείνει: Την κατάργηση του μαθηματικού τύπου στη δημοπράτηση των έργων και την καθιέρωση της μειοδοσίας σαν βασικού κριτηρίου για την ανάθεση των έργων. Οι μελέτες να γίνονται με ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης. Τα συστήματα δημοπράτησης Μελέτη - Κατασκευή και προεπιλογή να χρησιμοποιούνται μόνο σε ειδικά έργα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Να προβλέπεται και στα μικρομεσαία έργα η δυνατότητα ανάληψης προκαταβολής από τον ανάδοχο κι όχι μόνο στα μεγάλα έργα. Οι μακροχρόνιες οφειλές του δημοσίου προς τους εργολάβους να πληρώνονται με τόκους υπερημερίας.
Πού ψηφίζουν
Υπενθυμίζουμε ότι οι μηχανικοί θα ψηφίσουν σε 144 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, ενώ κάθε μέλος του ΤΕΕ θα μπορεί να ψηφίσει στην έδρα του νομού, στην οποία θα βρίσκεται την ημέρα της ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας.
Στην Αττική θα υπάρχουν 60 εκλογικά τμήματα στο Κλειστό Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Στη Θεσσαλονίκη σε 16 εκλογικά τμήματα στη ΔΕΘ, στην Πάτρα σε 4 εκλογικά τμήματα, στην Κοζάνη σε 2, στη Λάρισα σε 3, στο Βόλο σε 2, στα Γιάννενα σε 2, στο Ηράκλειο σε 3, στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι.
Κάλπες θα στηθούν και στις έδρες των υπολοίπων νομών της χώρας, καθώς επίσης και στις έδρες των Επαρχείων σε Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Νάξο, Ανδρο, Μήλο, θήρα και Λήμνο.