Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Με δυσκολίες ακόμα η ανθρωπιστική βοήθεια

Αναμένοντας με τις ώρες στις ουρές για λίγο φαγητό
Αναμένοντας με τις ώρες στις ουρές για λίγο φαγητό
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ._

Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν πως θα σταματήσουν την παράδοση δωρεάν φαρμάκων στα νοσοκομεία, αν αυτά συνεχίσουν να χρεώνουν τους ασθενείς για να τα αποκτήσουν. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», υπάρχουν καταγγελίες πως ζητούνται χρήματα για τα φάρμακα από ορισμένα νοσοκομεία της χώρας, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία. Φυσικά αυτή η πλευρά είναι απότοκο της κατάστασης που επικρατεί στην χτυπημένη χώρα, ωστόσο το κυριότερο είναι ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει ακόμα με μεγάλες δυσκολίες και χιλιάδες λαού αντιδρούν καθώς βλέπουν όλο και περισσότερους στρατιώτες κατοχής, με πρώτους τους Αμερικανούς.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την συμμετοχή του στην συνάντηση των Κρατών της Νοτιοαμερικανικής Ενωσης (UNASUR) που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Εκουαδόρ όπου θα καθοριστεί η βοήθεια που θα δώσει η Ενωση στην σεισμόπληκτη Αϊτή. Ο ίδιος κάλεσε όλους τους αρχηγούς των κρατών μελών της Ενωσης να πάρουν μέρος.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους στην συνάντηση στο Κίτο, ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ο Πρόεδρος της Παραγουάης Φερνάντο Λούγκο, ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε και ο Πρόεδρος του Περού Αλαν Γκαρσία. Στην UNASUR συμμετέχουν η Αργεντινή, η Βολιβία, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, το Εκουαδόρ, η Γουιάνα, η Παραγουάη, το Περού, το Σουρινάμ, η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα και ως παρατηρητές το Μεξικό και ο Παναμάς.

Τέλος, η Κούβα και οι χώρες που συμμετέχουν στην Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA) (Κούβα, Βενεζουέλα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Νικαράγουα, Αντίγουα και Μπαρμπούδα, Δομίνικα, Αγ. Βινσέντιος και Γραναδίνες) συνεχίζουν να ενισχύουν την ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Αϊτής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, μέχρι την περασμένη Παρασκευή βρίσκονταν συνολικά 1.200 γιατροί και υγειονομικό προσωπικό στην Αϊτή. Στο πλευρό των Κουβανών βρίσκονται και Αμερικανοί και Αϊτινοί απόφοιτοι αλλά και τελειόφοιτοι της Λατινοαμερικανικής Ιατρικής Σχολής της Κούβας. Πάνω από 65.031 ασθενείς έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες τους και έχει αποσταλεί φορτίο 2,5 τόνων ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Ζωντανός ανασύρθηκε 28χρονος από τα συντρίμμια ενός κτιρίου 27 μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Γενάρη που έπληξε την Αϊτή και σύμφωνα με τους γιατρούς που τον εξέτασαν μετά τη διάσωση, ο άνδρας είναι φανερά αδυνατισμένος και πολύ εξασθενημένος και προφανώς διασώθηκε γιατί είχε έστω και ελάχιστη πρόσβαση σε νερό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ