Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Νομιμοποίηση των μεταναστών

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές των μεταναστών, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεκομμένα από τη συνολική πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ, όλων των καπιταλιστικών κρατών - των χωρών προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής μεταναστών - της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι να αυξηθεί η ελεγχόμενη κινητικότητα μεταναστών, να ενσωματωθούν στο σύστημα του κεφαλαίου, ως οι πιο ευάλωτοι στην ακραία εκμετάλλευση, στο ξεζούμισμα, αυτούς θέλουν ως «νόμιμους» μετανάστες. Οι υπόλοιποι να καταστέλλονται αμείλικτα, γι' αυτό τους κρατούν στην «παρανομία». Οπως κάθε νομοσχέδιο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έτσι και το συγκεκριμένο, «πατά» πάνω σε υπαρκτά προβλήματα, αλλά έρχεται να τα «λύσει» σε βάρος των μεταναστών. Γιατί δεν τους νομιμοποιεί τους μετανάστες, αλλά μέσω της ιθαγένειας, τους καθιστά όμηρους της εκάστοτε κυβέρνησης.

Ολα τα μεγάλα προβλήματα της πλειοψηφίας των μεταναστών, που τους καθιστούν τα πιο φθηνά εργατικά χέρια, παραμένουν και οξύνονται: Η καταστολή της μετανάστευσης μέσα κι έξω από τα σύνορα, ο Γολγοθάς της νομιμοποίησης, τα εμπόδια για την οικογενειακή επανένωση, τη χορήγηση ασύλου, η απαγόρευση να ταξιδέψουν προς όποια χώρα της ΕΕ επιθυμούν... Ο πρωθυπουργός το είπε προχτές στη Βουλή ξεκάθαρα: Το μέτρο αφορά μόνο τους «νόμιμους». Για τους υπόλοιπους συνεχίζεται ο βούρδουλας. Μόνο που απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο βούρδουλας με συναίνεση, είναι να προχωρά η χωρίς αντιστάσεις υποταγή τους στο ξεζούμισμά τους ως το μεδούλι, για να βγάζει κέρδη η εργοδοσία. Επιμένοντας στο διαχωρισμό που θέλουν να καθιερώσουν με τη λογική «νόμιμοι - παράνομοι», επινόηση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους. Επιπλέον, αντί να νομιμοποιούνται οι γονείς των παιδιών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, γιατί έτσι προστατεύονται και τα παιδιά από την απέλαση των γονιών, αποτελεί προϋπόθεση να είναι κι οι δύο γονείς νόμιμοι προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν νομιμότητα! Και τη νομιμότητα την αποκτούν μόνο μέσω της ιθαγένειας, άλλη επιλογή δεν υπάρχει! Εκβιαστική λογική ενσωμάτωσης που δε δίνει επιλογή στους μετανάστες και εξακολουθεί να εξαιρεί από δικαιώματα την πλειονότητα των μεταναστών.

Η κοσμοπολίτικη άποψη που αποθεώνει την απόδοση ιθαγένειας χωρίς να κοιτά την ουσία από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, ξεσηκώνοντας επίσης την εθνικιστική άποψη που ζητά να τους ρίξουν στον Καιάδα, πρέπει να απορριφθεί. Το όλο θέμα πρέπει να μπει στην ταξική του διάσταση. Ακόμη κι αν χορηγούνταν ιθαγένεια σε όλους τους μετανάστες, αυτό δεν θα άλλαζε την ταξική κατάσταση των μεταναστών. Παράδειγμα, οι προλετάριοι των υποβαθμισμένων γαλλικών προαστίων είναι Γάλλοι πολίτες. Τα επιχειρήματα που προβάλλονται ότι με την ιθαγένεια, τα παιδιά των μεταναστών αποκτούν την ασφάλεια ότι ανήκουν κάπου, ότι αναγνωρίζονται ως πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις, ότι θα ακούγεται περισσότερο ο λόγος τους κλπ. εντάσσονται στη λογική της τυπικής και ψευδεπίγραφης ισότητας και ελευθερίας που παρέχει το αστικό σύστημα για να κρύψει την πραγματική, βαθιά ανισότητα και τη στέρηση της ελευθερίας στους παραγωγούς του πλούτου, να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν. Είναι το καρότο, ενώ το μαστίγιο της εκμετάλλευσης θα συνεχίσει να χτυπάει την εργατική τάξη ανεξαρτήτου προέλευσης. Γι' αυτό πρωταρχικό ζήτημα είναι η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ