Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ
Σημαντική πώληση πολεμικού πλοίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την πώληση ενός αμφίβιου πολεμικού πλοίου, εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, στο ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε, χτες, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) της Γαλλίας, που υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας. Πρόκειται για την πρώτη, τέτοιου μεγέθους, πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού από χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης, Ζακ ντε Λαζουζί, πρόκειται για πλοίο τύπου Mistral, εξαιρετικά ευέλικτο, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 16 ελικόπτερα και δεκάδες θωρακισμένα οχήματα, μπορεί να πλέει πολύ κοντά στις ακτές και ν' αποβιβάζει στρατό. Ζυγίζει 23.700 τόνους και έχει μήκος 299 μέτρα. Στοιχίζει 400 - 500 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι σήμερα, τα συγκεκριμένα πλοία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εκτός των κόλπων του γαλλικού στόλου. Σύμφωνα, πάντα, με τον Λαζουζί, έχει, ήδη, υπογραφεί συμφωνία για την πώληση ενός τέτοιου πλοίου, ενώ το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά τριών ακόμη.

Η συγκεκριμένη πώληση έχει προκαλέσει ανησυχίες σε διάφορες πλευρές. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, φέρεται να εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Ουάσινγκτον στο Παρίσι για τη συγκεκριμένη πώληση, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, τη Δευτέρα, με τον Γάλλο ομόλογό του. Ανησυχία έχουν εκφράσει και αρκετές γείτονες, στη Ρωσία, χώρες, τις οποίες έσπευσε να καθησυχάσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ερβέ Μορέν, υποστηρίζοντας ότι «ήρθε η ώρα ν' αλλάξουν οι συνθήκες που καθόριζαν τις σχέσεις μας. Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει οριστικά».

Σύμφωνα με αναλυτές, Ρώσοι αξιωματούχοι του πολεμικού ναυτικού εκτιμούσαν ότι το νέο αυτό απόκτημα θα δώσει άλλες δυνατότητες αντίδρασης στο ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα. Ως παράδειγμα, οι ίδιες πάντα ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι σε μια ανάλογη περίπτωση σαν του πολέμου με τη Γεωργία, το Mistral θα έφθανε, όπου έφθασε ο ρωσικός στόλος σε 26 ώρες, μέσα σε 40 λεπτά. Ως μικρό «αγκάθι», πάντως, παρουσιάζεται το γεγονός ότι η Μόσχα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση και της τεχνογνωσίας για την κατασκευή του συγκεκριμένου πλοίου, κάτι που η γαλλική ηγεσία, προς το παρόν, δεν έχει δεχτεί.

Ενίσχυση των στρατιωτικών εξαγωγών

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμού ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι η Γαλλία αύξησε κατά 21% τις πωλήσεις παντός τύπου στρατιωτικού εξοπλισμού, το 2009, φθάνοντας να έχει έσοδα της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οπως γνωστοποιήθηκε, στόχος του Παρισιού είναι μέσα στο 2010 τα έσοδα από την εξαγωγή μηχανών πολέμου να φθάσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ