Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέο στρατιωτικό δόγμα
  • Κάτω από την προστασία της παίρνει η Ρωσία τις χώρες της ΟΣΣΑ
  • Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα δεν άρεσε στο ΝΑΤΟ

Την περασμένη Παρασκευή (5/2) ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ενέκρινε το νέο Στρατιωτικό δόγμα και τις «Βάσεις της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής μέχρι το 2020». Σύμφωνα με το νέο δόγμα, το ρωσικό κράτος έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του με όλα τα μέσα που διαθέτει. Οπως δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρουσέφ, πρόκειται για ένα εντελώς νέο ντοκουμέντο στο οποίο πάρθηκε υπόψη η πείρα από την αναθεώρηση του στρατιωτικού δόγματος του 1993 και του 2000.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ντοκουμέντο «η Ρωσική Ομοσπονδία επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό όπλο ως απάντηση στη χρήση πυρηνικού ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής κατά της Ρωσίας ή των συμμάχων της, καθώς και στην περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας με χρήση τακτικού όπλου, όταν αυτή απειλεί την ύπαρξη του κράτους». Οπως σημείωσε ο Πατρουσέφ «θα εφαρμόζουμε φιλειρηνική πολιτική, όμως την ίδια στιγμή θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα με όλα τα μέσα που διαθέτουμε».

Η επίσημη στάση των ρωσικών αρχών είναι ότι το πυρηνικό όπλο παραμένει ως πυρήνας του συστήματος της στρατηγικής αποτροπής και δεν μπορεί να θεωρείται ως πανάκεια απ' όλες τις απειλές και προκλήσεις. Ωστόσο γίνεται φανερό πως η Ρωσία, με το νέο στρατιωτικό δόγμα, όχι μόνον προτίθεται, εάν κρίνει σκόπιμο, να χρησιμοποιήσει πρώτη αυτή τα πυρηνικά όπλα, αλλά και να το πράξει για να υπερασπιστεί τους συμμάχους της.

«Χαιρετίζουμε την εμφάνιση του στρατηγικού ντοκουμέντου, που αντανακλά τις νέες πραγματικότητες στον τομέα της εξασφάλισης της στρατιωτικής ασφάλειας. Για την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η ενίσχυση του συστήματος της συλλογικής ασφάλειας στα πλαίσια της ΟΣΣΑ και η ανάπτυξη του δυναμικού της εντάχθηκε στα βασικά καθήκοντα της Ρωσίας για τη συγκράτηση και αποτροπή των συγκρούσεων», δήλωσε ο Νικολάι Μπορντιουζά, γενικός γραμματέας της ΟΣΣΑ, της πολιτικό-στρατιωτικής «συμμαχίας» που έχει συγκροτήσει η Ρωσία με Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργισία, Λευκορωσία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Την ίδια ώρα στο δόγμα εκφράζεται για άλλη μια φορά η εχθρική στάση της Μόσχας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, που χαρακτηρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη Ρωσία. Η αντίδραση του ΝΑΤΟ σχετικά με το νέο στρατηγικό δόγμα της Ρωσίας ήταν άμεση. Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, το δόγμα δεν απεικονίζει την πραγματική κατάσταση και τάσσεται κατά των προσπαθειών για την προσέγγιση του ΝΑΤΟ και της Μόσχας.

Να σημειωθεί πως ενώ αυτή την περίοδο αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, μιλώντας στη 46η συνδιάσκεψη του Μονάχου για ζητήματα ασφάλειας, υπογράμμισε πως η Ρωσία δυσκολεύεται να κάνει διαπραγματεύσεις για την ελάττωση του πυρηνικού οπλοστασίου της τη στιγμή που οι ΗΠΑ προωθούν το δικό τους σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ