Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Επιλογή μεταναστών προς εκμετάλλευση

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Μετανάστες με βασικά κριτήρια τις γνώσεις και τις ικανότητές τους σε τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και των υπηρεσιών που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο (π.χ. ντόπιες και πολυεθνικές ορυκτών, μεταλλουργίας, ενέργειας κ.λπ.) θα δέχεται σύντομα η Αυστραλία, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού Κρις Εβανς.

Στόχος του υπουργού Μετανάστευσης είναι να ανακοπεί το κύμα των δεκάδων χιλιάδων Ασιατών σπουδαστών, που κάθε χρόνο κάνουν αίτηση για την παροχή άδειας παραμονής για σπουδές ή και εργασία σε τομείς, όπως η παροχή υπηρεσιών σε χώρους μαζικής εστίασης, κομμωτικής, καθαριότητας κ.λπ. Η κυβέρνηση των Αυστραλών «Εργατικών» φαίνεται πως θα δέχεται με ανοιχτές αγκάλες κυρίως (αν όχι αποκλειστικά...) μηχανικούς, ηλεκτρονικούς, εργάτες ορυχείων, νοσηλευτές και γιατρούς. Προτεραιότητα θα δοθεί ιδιαίτερα σε όσους θα μπορούν να εργαστούν για λογαριασμό κολοσσιαίων εταιρειών μεταλλευμάτων, όπως η «BHP Billiton» και η «Rio Tinto», που καλούνται να αντεπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων τους στην κινεζική αγορά και στη διεκπεραίωση έργων - μαμούθ, όπως η εργολαβία γεώτρησης και παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας 39 δισ. δολαρίων από κοινοπραξία με επικεφαλής την «Chevron Corp».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Αυστραλιανός υπουργός, πέρυσι 170.000 άτομα υπέβαλαν αίτηση για να ζήσουν μόνιμα στην Αυστραλία ως εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, αλλά υπήρχαν μόλις 108.100 θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ