Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Απογοήτευση» στην παλαιστινιακή πλευρά

Από διαδήλωση τον περασμένο Νοέμβρη Ισραηλινών και Παλαιστινίων ενάντια στους εποικισμούς
Από διαδήλωση τον περασμένο Νοέμβρη Ισραηλινών και Παλαιστινίων ενάντια στους εποικισμούς
ΡΑΜΑΛΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Για «αναποφασιστικότητα» ως προς την άσκηση πιέσεων προς το Ισραήλ, ακόμη και στο κομβικό ζήτημα των εποικισμών, κατηγορεί τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο Μαχμούντ Αμπάς σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δηλώνει ανοιχτά «εξαιρετικά απογοητευμένος» από την αμερικανική προεδρία, εκτιμώντας ότι αυτή έχει κάνει πολλά βήματα πίσω από τις αρχικές της εξαγγελίες σχετικά με το Παλαιστινιακό, αλλά και τις γενικότερες εξαγγελίες Ομπάμα για το σύνολο του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου.

Στην «απαισιόδοξη εκτίμηση» για την πορεία της «ισραηλινο-παλαιστινιακής και ισραηλινο-αραβικής ειρηνευτικής διαδικασίας» φαίνεται ότι, σε πρώτο επίπεδο, συμφωνούν οι δύο μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Μετά τον Αμπάς, που ηγείται της «Φατάχ», και ο Κχάλεντ Μασχάαλ, επικεφαλής της «Χαμάς», δήλωνε ότι δε βλέπει «καμία προοπτική στη συγκεκριμένη διαδικασία. Η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στην κατοχή και στη στρατιωτική λύση, οπότε τα περιθώρια για κάποια άλλη επιλογή δεν υπάρχουν».

Οι δηλώσεις Μασχάαλ έγιναν στη Μόσχα, όπου βρέθηκε για συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία. Παρά τις απαισιόδοξες ενδείξεις, η ρωσική διπλωματία δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει τα σχέδιά της για διοργάνωση μιας διεθνούς συνόδου στη Μόσχα για το παλαιστινιακό, όπου θα συμμετάσχει και η «Χαμάς».

Τέλος, «αισιόδοξος» από τη δική του ακραία πλευρά δήλωνε, πάντως, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν. Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, μετά από συνάντησή του με τον επικεφαλής της μικρής ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζιχάντ» στα παλαιστινιακά εδάφη, εκτιμούσε ότι «επίκειται η καταστροφή του Ισραήλ» και γι' αυτό «θα πρέπει να συνεχιστεί η αντίσταση κατά του εβραϊκού κράτους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ