Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΒΟΥΛΗ
Ο λαός δε θα πάρει άδεια από κανέναν για τις μορφές πάλης που επιλέγει

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι αγρότες έχουν συμφέρον να ξεμπερδεύουν με τα κόμματα εκείνα και τις δυνάμεις του κνούτου που προωθούν την κατασταλτική αντιμετώπιση του αγώνα τους

MotionTeam

Οι αγρότες έχουν συμφέρον να ξεμπερδεύουν με τα κόμματα εκείνα και τις δυνάμεις του κνούτου που προωθούν την κατασταλτική αντιμετώπιση του αγώνα τους
Είπε ο κύριος πρωθυπουργός ότι δεν έχει γίνει το μητρώο αγροτών, άρα δεν υπάρχει θέμα διαχωρισμού. Αλλά θα γίνει. Γι' αυτό γίνονται και κινητοποιήσεις και πρέπει να γίνονται έγκαιρα για να αποτρέπονται ορισμένα πράγματα. Ομως, ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα, με κριτήριο βεβαίως το διώξιμο των φτωχών, ξεκίνησε επί ΝΔ και συνεχίζεται σε εφαρμογές και της σημερινής κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο της κυρίας Κατσέλη για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών αφορούσε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αλλά εδώ υπάρχει και το εξής πρόβλημα: Οχι μόνο δε δίνουν στους αγρότες, αλλά παίρνουν. 1% αυξήθηκαν οι εισφορές των αγροτών στον ΟΓΑ. Που σημαίνει ότι έως το 2012 θα τους πάρουν 1,5 δισ. ευρώ. Και χρωστάει ακόμη η κυβέρνηση τις επιδοτήσεις του 2009.

Ακούσαμε εδώ απ' αυτό το βήμα και απ' τα άλλα κόμματα ότι το κυρίως πρόβλημα είναι οι νέοι αγρότες. Εμείς θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε. Κατ' αρχήν εμάς δε μας αρέσει αυτός ο διαχωρισμός - γέροι, μεσαίοι και νέοι. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχει παρά πολύ μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, ποιο είναι το αύριο. Υπάρχουν νέοι σε ηλικία αγρότες που έχουν μεγάλη, σχετικά, ιδιοκτησία. Υπάρχουν νέοι σε ηλικία αγρότες που έχουν μέση ιδιοκτησία, είτε αντίστοιχα μέση ιδιοκτησία σε ζώα, κτηνοτρόφοι. Υπάρχουν και νέοι που έχουν πολύ μικρή ιδιοκτησία.

Το κριτήριο, λοιπόν, για μας δεν είναι, δεν προέχει το ηλικιακό. Ξαναλέω, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα προοπτικής της αγροτικής παραγωγής για τους νέους σε ηλικία αγρότες, για τα παιδιά τους ή μας είναι αδιάφορο αν η ύπαιθρος αύριο θα κατοικείται και από νέους ανθρώπους. Ωστόσο, το κύριο στοιχείο είναι ότι η πολιτική είναι θετική ή όχι ανάλογα με το τι ιδιοκτησία έχεις. Οι νέοι αγρότες, π.χ., με μεσαία ιδιοκτησία και μικρή, που κυνήγησαν τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις κοινοτικές, τάχα, διευκολύνσεις δεν είχαν την ίδια τύχη. Αλλη τύχη έχει ο μεγαλοϊδιοκτήτης νέος στην ηλικία αγρότης κι άλλη ο μικροϊδιοκτήτης.

Κι εδώ, να το πούμε και καθαρά: Υπάρχουν ορισμένοι αγρότες στα μπλόκα, μεσαίοι και προς τα πάνω, που ορισμένοι από αυτούς ελπίζουν ή πιστεύουν ότι θα διασωθούν. Και θα διασωθούν, μάλιστα, πώς; Παίρνοντας ως ιδιοκτησία τους τη γη απ' την οποία θα εκτοπισθούν οι φτωχοί αγρότες ή θα τη νοικιάσουν για ένα κομμάτι ψωμί, ή θα τους την παραχωρήσουν, κλπ. Μερικοί απ' τους μεσαίους αγρότες θα επιβιώσουν και θα γίνουν μεγαλοαγρότες. Οι άλλοι όμως, κι αυτοί που είναι σήμερα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε λίγα χρόνια θα έχουν πάρα πολύ δύσκολη επιβίωση.

Μέτρα για τη μακροημέρευση του συστήματος

Επομένως, λοιπόν, για μας είναι ζήτημα ιδιοκτησίας και όχι αποκλειστικά και μόνο ηλικίας. Γιατί τώρα τελευταία έχει γίνει και της μόδας. Τάχα, όλα τα μέτρα που παίρνονται είναι για να σωθούν οι νέοι. Οχι! Είναι για τη μακροημέρευση των συμφερόντων του συστήματος.

Και, βεβαίως, είναι πολύ φυσικό και βολικό μια κυβέρνηση να θέλει να χειραγωγήσει τους νέους ανθρώπους. Να θέλει να τους αντιπαραθέσει στις μεγαλύτερες ηλικίες και να προλάβει και την άνοδο του κινήματος. Να τους βάλει στο χέρι απ' την πιο μικρή ηλικία. Δεν είναι ότι τους έπιασε ο πόνος γενικά για τους νέους και τη νεανικότητα. Αμα θέλουν να εξασφαλίσουν τη δικομματική εναλλαγή αύριο, μεθαύριο και παραμεθαύριο, είναι πολύ φυσικό να καταναλώσουν οράματα και ιδανικά στη νέα γενιά.

Εμείς ξαναλέμε: Το κύριο κριτήριο για μας δεν είναι το ηλικιακό, αλλά πριν απ' όλα είναι το ιδιοκτησιακό. Και από εκεί, βεβαίως, σχετίζεται και με το ηλικιακό, αν πρόκειται για ηλικιωμένους που θέλουν ψηλές συντάξεις κι αν πρόκειται για νέους, νέα ζευγάρια με μικρή ιδιοκτησία, που πρέπει να επιβιώσουν.

Πάντως, εδώ σ' αυτή την αίθουσα ακούστηκαν πάλι μια σειρά πράγματα για τον «Καλλικράτη» και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα είπαμε κι αρκετές φορές, δε θέλω να επαναλαμβάνουμε τα ίδια, πάντως, εμείς, ως Κόμμα, επιλέξαμε - αν θέλετε - στα δικά μας χαρτιά, στα δικά μας ντοκουμέντα, να εγκαταλείψουμε τον όρο «Τοπική Αυτοδιοίκηση». Επρεπε να τον έχουμε εγκαταλείψει πιο πριν. Αλλά τώρα με τον «Καλλικράτη» μόνο για τοπική διοίκηση μπορούμε να μιλήσουμε.

Τοπική διοίκηση ενταγμένη, βεβαίως, απολύτως στους ίδιους σκοπούς και στους ίδιους στόχους της κεντρικής κρατικής διοίκησης. Αλλωστε, πρόκειται για μηχανισμό. Αλλά αυτό που λέμε αυτοδιοίκηση, που αν θέλετε σε ένα βαθμό - ή επιμέρους βαθμό, τώρα μην κάνουμε φιλολογία για την ανάλυση του όρου αυτοδιοίκηση - μπορούσε να υπάρξει. Σήμερα, μόνο τοπική διοίκηση μπορείς να πεις.

Κόμματα και δυνάμεις του κνούτου

Σε αυτή την αίθουσα, για άλλη μια φορά, ακούσαμε τα γνωστά: Να επέμβει ο Αρειος Πάγος, να επέμβουν εισαγγελείς, να επέμβουν τα Σώματα Ασφαλείας. Δηλαδή, να το πούμε καθαρά: Εχει διαμορφωθεί, πια, ένα κόμμα που είναι το κόμμα του κνούτου, να το πούμε έτσι. Δεν είναι και τίποτα άλλο. Μόλις δει μια κινητοποίηση, το κνούτο. Ετσι περνιέται και αποτελεί ίσως τη φωνή της συνείδησης της εκάστοτε κυβέρνησης. Αρέσει να υπάρχει ένα κόμμα που να πιέζει σε αυτή την κατεύθυνση.

Θα σας πω μόνο μια κουβέντα: Ούτε από εμάς, το ΚΚΕ, ούτε από εσάς θα πάρει την άδεια η εργατιά, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, όταν αποφασίσουν - ή θέλουν να αποφασίσουν - τη μια ή την άλλη μορφή πάλης. Δε θα πάρουν την άδειά μας. Ούτε από εμάς θα καθορίσουν αποκλειστικά τη στάση και δε θα πάρουν την άδειά μας. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, να έχουμε ένα κόμμα στη Βουλή που να μη σκέφτεται τίποτα άλλο - το μαστίγιο, τη βία - και η μόνη λαϊκή συμμετοχή να είναι να κάθεται ο λαός να μας ακούει εμάς, τους αρχηγούς στη Βουλή να βγάζουμε λόγους. Σε ορισμένες περιπτώσεις να λαϊκίζουμε παρασυρμένοι, γιατί μας αρέσει να ασκούμε - ή να νομίζουμε ότι ασκούμε - γοητεία στο λαό ή αν θέλουμε το λαό μόνο να ψηφίζει στην κάλπη και στα δημοψηφίσματα. Δε θα σταθώ στο τι δημοψηφίσματα προτείνατε, πότε για τις ταυτότητες, πότε για τις μη ταυτότητες... Μην αποφασίσει απεργία, μην αποφασίσει τίποτα.

Να βάλω ένα ζήτημα: Στην τηλεόραση εμφανίζονται διάφοροι εκπρόσωποι των μικρών εισαγωγέων και εξαγωγέων, των μικρών. Την ψήφο των μικρών την έχουν. Την εκπροσώπηση την πραγματική όχι. Και έχουν απαίτηση αυτοί οι κύριοι ότι είναι εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων, φέρνουν γάλα, φέρνουν χυμούς πορτοκαλιών, φέρνουν κρέατα. Και είναι αυτοί που συνευθύνονται με τις κυβερνήσεις και την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την εκτόπιση των αγροτικών προϊόντων, των ελληνικών, και το σφαγιασμό των μικρομεσαίων. Εχουν απαίτηση οι αγρότες να τους αφήσουν ελεύθερο το δρόμο. Να τους λένε περάστε κύριοι, φέρτε τα κοντέινερ και μπείτε ελεύθερα να φέρνετε εσείς τα αγροτικά προϊόντα. Ενα μεγάλο μέρος των εισαγόμενων προϊόντων είναι είδη διατροφής.

Εμείς απευθυνόμαστε στην αγροτιά: Εχουν σκεφτεί να ξεκαθαρίσουν ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι είναι και στα διάφορα επιμελητήρια και εκπροσωπούν, λέει, τους μικρομεσαίους; Και πρέπει να τους αφήσουν οι αγρότες ελεύθερο το δρόμο! Οχι μόνο να τους αφήσουν ελεύθερο το δρόμο, αλλά αν δεν τον αφήσουν να υποστούν την κρατική βία και την καταστολή, να τους σύρουν στα δικαστήρια! Και εμείς ρωτάμε, τι όπλα έχει ο αγρότης; Την κυβέρνηση δεν την έχει μαζί του, την αξιωματική αντιπολίτευση δεν την έχει, την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν την έχει. Τι να κάνει, με ποια μέσα;

Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Είναι πραγματικά πάρα πολύ επικίνδυνο να έχουμε αυτή τη στιγμή ένα κόμμα κι έναν αρχηγό που, από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δε χρησιμοποιεί την κρατική βία. Και όχι μόνο αυτό. Δεν ξέρω αν αυτό το κόμμα, τι πηγές έχει μέσα στη Δικαιοσύνη. Εμείς δεν έχουμε καμία προσωπική σχέση με κανέναν δικαστή και δεν έχουμε καμία πηγή και γι' αυτό τα συμπεράσματά μας είναι πολιτικά.

Να εγκαλεί το έναν ή τον άλλον, πήρες εντολή, έκανες εκείνο, έκανες το άλλο. Είναι πολύ επικίνδυνο όταν πέρα απ' το εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα υπάρχει και κόμμα της αντιπολίτευσης που θα δώσει άλλοθι - δεν ξέρω σε ποια μορφή, α' ή β' - κρατικής βίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο επόμενο διάστημα. Και με αυτή την έννοια είναι κόμμα του κνούτου, θα το πούμε για άλλη μια φορά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ