Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Προς έκτακτο συνέδριο εν μέσω αντεγκλήσεων

Αιχμές και εκατέρωθεν βολές στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή

Για το πρώτο δεκαήμερο του Μάη ορίστηκε η διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου του Συνασπισμού. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στη συνεδρίασή της το περασμένο Σαββατοκύριακο έκανε αποδεκτή τη σχετική πρόταση του προέδρου, Αλ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι οι δύο βασικές τάσεις του κόμματος, το «Αριστερό Ρεύμα» και η «Ανανεωτική Πτέρυγα», διατήρησαν μέχρι τέλους τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους.

Ωστόσο, το πρώτο, που διαθέτει και την πλειοψηφία, έδωσε μεν θετική ψήφο - όχι στο σύνολό του, καθώς πολλά στελέχη του απείχαν από την ψηφοφορία - συγχρόνως όμως έθεσε και όρους για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Οι ανανεωτές απ' την πλευρά τους παρέμειναν σταθεροί και καταψήφισαν την πρόταση για έκτακτο συνέδριο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καθορίσουν αν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο και με ποιους όρους.

Ο Π. Λαφαζάνης, εκφραστής του «Αριστερού Ρεύματος», στην ομιλία του στην ΚΠΕ προειδοποίησε τον Αλ. Τσίπρα και την ομάδα του, ότι εφόσον επιμένουν για συνέδριο, τότε αυτό θα τα δει όλα από την αρχή, αφήνοντας να εννοηθεί πως στο «όλα» συμπεριλαμβάνεται και ο τρόπος εκλογής του προέδρου, όχι απ' το συνέδριο όπως γίνεται έως σήμερα, αλλά απ' την ΚΠΕ.

Τέσσερα μέλη της ΠΓ, απ' το «Αριστερό Ρεύμα», μεταξύ των οποίων και ο Π. Λαφαζάνης, σε δήλωση «αιτιολόγησης της ψήφου τους» στην ΚΠΕ, αναφέρουν ότι μπορεί να αποφάσισαν «να μην εμποδίσουν τη λήψη απόφασης για έκτακτο συνέδριο», ωστόσο προειδοποιούν πως δε θα δεχτούν ένα συνέδριο «εξπρές» αλλά μόνο ένα συνέδριο που θα θέσει στο επίκεντρο όλα τα ζητήματα.

Αλληλοκαταγγελίες στελεχών και τάσεων

Στο πλαίσιο της ΚΠΕ, 20 στελέχη, προερχόμενα απ' όλες τις τάσεις, έκαναν τη δική τους παρέμβαση διανέμοντας κοινό κείμενο, με το οποίο εκφράζουν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΝ και καταγγέλλουν τη λειτουργία «μηχανισμών» στο εσωτερικό του. Αν και διευκρινίζουν ότι δε συγκροτούν μια νέα τάση, ωστόσο πολλοί είδαν σ' αυτή την πρωτοβουλία μια δυναμική «διάσπασης» της συνοχής που παρουσιάζουν έως σήμερα οι τάσεις.

Απ' την πλευρά της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» ο Μ. Σαμπατακάκης κατήγγειλε ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας θέλει συνέδριο είναι για την ενίσχυση της μικροεξουσίας του στον ΣΥΝ, ώστε στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τον Αλ. Αλαβάνο με διακύβευμα την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ κατήγγειλε και τον Αλ. Αλαβάνο ότι παίζει με μικροομάδες αφού δεν κατάφερε να παίξει το ρόλο καρικατούρα του Α. Παπανδρέου.

Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Αλ. Αλαβάνο, μίλησε για εκείνους που «προεκλογικά είχαν ετοιμαστεί να μας ψάλουν» και «απλά ανέστειλαν για λίγες ημέρες τους σχεδιασμούς τους». Υπέδειξε την ύπαρξη πολλών σχεδιασμών «εξίσου φυγόκεντρων από τη συλλογική μας πορεία» και έκανε λόγο για μια «κατάσταση που αφήνει πάρα πολύ χώρο για προσωπικές επιδιώξεις και πρακτικές».

Απευθυνόμενος στον Π. Λαφαζάνη τόνισε: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει θέμα καταστατικών αλλαγών, αλλά όποιος το θέσει είμαστε υποχρεωμένοι να το συζητήσουμε». Σχολίασε και την αντιμετώπισή του από τάσεις, λέγοντας ότι χειρότερο απ' την αμφισβήτησή του είναι το να «ομνύουμε στο πρόσωπο του προέδρου, αρκεί όμως να μην έχει το θάρρος και την τόλμη να διατυπώνει την άποψή του στα όργανα».

Ακόμα, αποσαφήνισε ότι δεν πολεμά τις τάσεις και προειδοποίησε ότι «υπάρχει μια εκρηκτική δυναμική στη βάση του κόμματος. Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν αυτή η ενέργεια είναι δυνατόν να μετατραπεί σε μια έκρηξη που θα θρυμματίσει τα πάντα».

Νέα παρέμβαση Αλαβάνου

Την ίδια ώρα, ο Αλ. Αλαβάνος, με συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής και αφού είχε προηγηθεί ομιλία του σε ανοιχτή συνέλευση οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποφασίστηκε «δράση με μια νέα προσπάθεια επικαιροποίησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των 15 σημείων, με αιχμή το σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ και το πρόγραμμα σταθεροποίησης της κυβέρνησης», αναφέρει πως δεν τον εκφράζει η έννοια «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» που του αποδίδεται και ζήτησε «δημοκρατική συγκρότηση (σ.σ. της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως είπε), μακριά από λογικές συγκρούσεων μηχανισμών».

Μιλώντας για τη συνύπαρξη του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ και αφήνοντας έδαφος για πολλές ερμηνείες, είπε ότι «δεν μπορείς να αποκλείεις μια θετική εξέλιξη για κανέναν (...) Στον Συνασπισμό υπάρχει πολύ αξιόλογο δυναμικό. Ενα παράδειγμα: Ενας βουλευτής έντιμος, βιωματικός, μαχητικός είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης». Χτες βράδυ ο Αλ. Αλαβάνος μίλησε σε εκδήλωση συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ