Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η αντιπαράθεση

Μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν τη χτεσινή ανακοίνωση, με την οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα υπερασπίζεται τον Φ. Κουβέλη

Οπως αναμενόταν, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε χτες ομόφωνα - κατά δήλωσή της - την πρόταση για «καθαίρεση» του Φ. Κουβέλη απ' τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, που είχαν διατυπώσει μια μέρα πριν 23 μέλη - η συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία - της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνεδρίασή της χτες το πρωί, η ΚΟ δε δέχτηκε ότι υπάρχει θέμα συζήτησης, αποδέχτηκε όμως την πρόταση για κοινή συνεδρίασή της με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο Γ. Μπανιάς, από την πλευρά των 23 που υπέγραψαν την πρόταση αντικατάστασης του Φ. Κουβέλη, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Κόκκινο» άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μέλος της ΚΟ που διαφώνησε με τη διαδικασία, προτείνοντας η συζήτηση επί του θέματος να γίνει σε κοινή συνεδρίαση με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ υπερασπίζεται τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος καταγγέλλεται από τα 23 μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις απόψεις που διατυπώνει αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και με την τακτική του σχήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως και για τις γενικότερες απόψεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή του ΣΥΝ σε αυτόν.

Οξύνεται η αντιπαράθεση

Στις αιτιάσεις των μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η ΚΟ αντιτάσσει πως η ίδια «λειτουργεί συλλογικά και έχει ενιαία έκφραση», πως «τα μέλη και οι εκπρόσωποί της εκφράζουν τις συλλογικές της αποφάσεις και χαίρουν της συλλογικής της εμπιστοσύνης» και πως «η στοιχειώδης ευθύνη για τη διαφύλαξη της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, μας υπαγορεύει την ανάγκη να συνθέτουμε, να συζητάμε τις διαφορετικές απόψεις, συλλογικά να αποφασίζουμε και ενιαία να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις».

Κάνει ακόμα λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου συμβολαίου «αλληλεγγύης και συνεννόησης εντός του ΣΥΡΙΖΑ» και απευθύνει έκκληση σε όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθούν με ευθύνη σ' αυτή την ανάγκη.

Η απόφαση αυτή κάθε άλλο παρά το τέλος των αντεγκλήσεων σηματοδοτεί. Η σχετική πρωτοβουλία των 23 μελών της Γραμματείας έριξε λάδι στη φωτιά, αναζωπυρώνοντας την αντιπαράθεση που εδώ και καιρό μαίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΝ ήταν έντονες. Ενδεικτικά, ο βουλευτής Θ. Λεβέντης έκανε λόγο για «νοσταλγούς άλλων εποχών» στους οποίους δεν αρέσει «η ελευθερία της άποψης» και θύμισε τη ρήση «μωραίνει Κύριος...». Ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης μίλησε για «κείμενο που θυμίζει άλλες εποχές», «βάλλει κατά της ενότητας του ΣΥΝ» και θέλει «να εκβιάσει και να προκαλέσει διχαστικές εξελίξεις».

Απ' τα μέλη της ΠΓ του ΣΥΝ, ο Γ. Μπαλάφας έκανε λόγο για ευθεία επίθεση κατά του ΣΥΝ. Ο Στ. Μπαγεώργος για πρόκληση και άνευ όρων αντιπαράθεση. Ο Μ. Σαμπατακάκης για «παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ» που χάρη και στη δημοφιλία του Φ. Κουβέλη «απέκτησαν βήμα να κάνουν δηλώσεις», ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «παρακμιακό χώρο αριστερισμού και συγκρούσεων» και ζήτησε «απεμπλοκή του ΣΥΝ» απ' αυτόν.

Ενόχληση προκάλεσε και το γεγονός πως η ανακοίνωση εκδόθηκε με το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ ερήμην του ΣΥΝ, κάτι που χαρακτηρίστηκε «πράξη αντιδεοντολογική, πράξη πλαστογραφίας».

Γαϊτανάκι δηλώσεων

Πολλοί ήταν αυτοί που απέδωσαν πολιτικά κίνητρα στην κίνηση των 23 μελών της Γραμματείας, συνδέοντάς την με «φυγόκεντρες τάσεις» που παρατηρούνται στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη προσκείμενα στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ εξέφραζαν και τη δυσφορία τους για την πρώτη αντίδραση του γραμματέα της ΚΠΕ, Δ. Βίτσα, ο οποίος έκανε λόγο για «εκατέρωθεν διχαστικές λογικές». Μάλιστα, ο Δ. Χατζησωκράτης χαρακτήρισε την ηγεσία του ΣΥΝ ευθυνόφοβη και ζήτησε απ' τον Δ. Βίτσα έκτακτη σύγκληση της ΠΓ του κόμματος.

Στο πνεύμα του Δ. Βίτσα τοποθετήθηκε χτες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης, τροφοδοτώντας τη δυσαρέσκεια της «Ανανεωτικής Πτέρυγας». Εκανε λόγο για «ενέργεια που δε βοηθά», αλλά συμπλήρωσε ότι δε βοηθάνε ούτε οι απόψεις του Φ. Κουβέλη ούτε ο τρόπος με τον οποίο τις έθεσε δημόσια. Ζήτησε ακόμα να αποκρουστούν λογικές «οι οποίες είτε ζητούν την εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ, από μεριάς του ΣΥΝ, είτε θέλουν να θέσουν ένα μέρος του ΣΥΝ εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο, μέσα από μια διαφορετική λογική, συναντώνται, αλλά συναντώνται σε μια λογική η οποία διασπά τον χώρο».

Ο Γ. Μπανιάς δήλωσε χτες ότι δεν τον εκφράζει η ομόφωνη απόφαση της ΚΟ γιατί «δεν ξέρω αν όντως είναι ομόφωνη απόφαση». Επέμεινε ότι εξακολουθεί να υπάρχει θέμα αντικατάστασης του Φ. Κουβέλη, εφόσον αυτός αγνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τα σώματά του και τις αποφάσεις τους και επιπλέον διαφωνεί με αυτές και πρόσθεσε ότι ήταν αναγκαστική η έκδοση ανακοίνωσης αφού «για όλους εμάς υπάρχει εμπάργκο στα ΜΜΕ» και πως ο Δ. Βίτσας «μας είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τώρα».

Τέλος, ο Αλ. Αλαβάνος ρωτήθηκε για το ζήτημα που έχει προκύψει αλλά δε θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως θα τοποθετηθεί εν ευθέτω χρόνω, ενδεχομένως στην εκδήλωση που 3 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνουν, τη Δευτέρα 1 του Φλεβάρη, όπου είναι κεντρικός ομιλητής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ