Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδραστικά και επικίνδυνα επιχειρήματα

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ο εργάσιμος βίος πρέπει να ακολουθεί την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής και υπερασπίστηκε τη χρηματιστηριακή αξιοποίηση των αποθεματικών

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση, που μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» προωθεί το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διαφώνησε με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, τόσο στο σκέλος της επιστροφής των κλεμμένων αποθεματικών, όσο και στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.

Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του, τονίζοντας ότι «δε δεχόμαστε το άρθρο για τη μείωση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης» (60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες), ενώ υπογράμμισε: «Εδώ έχουμε αύξηση του προσδόκιμου ορίου ηλικίας και προτείνουμε τη μείωση του χρόνου εργασίας; Αυτό από πού προκύπτει; Τι λογική έχει; Και είναι καλό για έναν άνθρωπο να φεύγει από τη δουλειά του;».

Ευτυχώς που ανέβηκε το προσδόκιμο, είπε, προϊδεάζοντας έτσι έμμεσα και για παραπέρα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Η αύξηση του προσδόκιμου, είπε, επιβάλλει προσαρμογές και η προσαρμογή δεν μπορεί να είναι προς τα κάτω, δηλαδή το 65 να γίνει 60, αφού κατά τον υπουργό «δεν συμφέρει και είναι και κακό για τους ανθρώπους να τους βγάζεις έξω από την αγορά εργασίας, να τους καθιστάς συνταξιούχους, χωρίς να έχουν κάνει τον κύκλο τους».

Σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, παρά την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής, είναι προς το συμφέρον του εργαζόμενου να δουλεύει μέχρι τον τάφο, από το να συνταξιοδοτείται νωρίτερα και να απολαμβάνει όλα όσα ο ίδιος δημιούργησε με τα χέρια και το μυαλό του σε όλη τη διάρκεια του εργάσιμου βίου του.

Αθώος και ο τζόγος...

Ο Α. Λοβέρδος εξέφρασε τη διαφωνία του και με την πρόβλεψη για την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει διαφωνία σε ό,τι αφορά στον υπολογισμό των χρεών του κράτους απέναντι στους φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Χρησιμοποιώντας ψευτολογιστικά κριτήρια και μακριά από την ουσία της πρότασης του ΚΚΕ, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι στον υπολογισμό του ποσού που πρέπει να δοθεί στα ασφαλιστικά ταμεία δε λαμβάνονται υπόψη οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις που κάθε φορά δίνει το κράτος για την καταβολή των συντάξεων. Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι η Ελλάδα πληρώνει για τις συντάξεις το 13,52% του ΑΕΠ και από αυτό ένα μεγάλο ποσοστό είναι κρατική συμμετοχή οπότε όπως ισχυρίστηκε «ο υπολογισμός είναι άδικος για το κράτος έτσι όπως γίνεται».

Κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε ότι υπήρχε προβληματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και ανακοίνωσε ότι η λογιστική ζημιά από την έκδοση των «δομημένων ομολόγων» είναι σήμερα 230 έως 250 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στο «τζογάρισμα» των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, είπε ότι δεν πρέπει να εξετάζεται στο τι απόδοση είχε μέχρι το 2002, αλλά μέχρι σήμερα, ισχυριζόμενος ότι από το χρηματιστήριο πολλαπλασιάστηκε η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει οικονομική αποζημίωση από τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και την «Ολυμπιακή» για το κόστος που επωμίστηκε το ΙΚΑ από «τις εθελούσιες εξόδους».

Σχετικά με την εισφοροκλοπή είπε ότι ανέρχεται στα 4,7 δισ. ευρώ και προέρχονται από 239.000 επιχειρήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι από την 1η Φλεβάρη αρχίζουν εντατικοί έλεγχοι κατά της εισφοροδιαφυγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ