Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να αντιστοιχηθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα στις σύγχρονες ανάγκες

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος υποστήριξε ότι σήμερα υπάρχουν αντικειμενικά όλες οι προϋποθέσεις, για να μειωθούν τα όρια ηλικίας και να αυξηθούν οι συντάξεις

Εναλλασσόμενοι στην κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διατηρούν και συμπληρώνουν ο ένας την αντιασφαλιστική νομοθεσία του άλλου
Εναλλασσόμενοι στην κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διατηρούν και συμπληρώνουν ο ένας την αντιασφαλιστική νομοθεσία του άλλου
Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος τόνισε ότι οι στόχοι πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ έχουν άμεση σχέση με την καρδιά του ασφαλιστικού προβλήματος, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Παρακολουθούμε, είπε, να συνεχίζεται η προπαγανδιστική μεθοδευμένη επίθεση σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης αφού, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις πολιτικές και τις επιλογές που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Για εμάς, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δεν είναι τυχαίο που όλα τα μεγάλα κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα, επιτίθενται στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, ενισχύοντας την αντίληψη που προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι η κατάσταση είναι οριακή και χρειάζονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Ολη αυτή η κατάσταση, συνέχισε, στοχεύει στο να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να οδηγηθούν στη συνείδηση ότι «δεν μπορούμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε λύσεις προς όφελός μας και πρέπει να περιοριστούμε στο τι θα χάσουμε». Στόχος, επίσης, είπε, είναι η δημιουργία συνείδησης αποδοχής τετελεσμένων. Οτι, δηλαδή, τα όποια μέτρα θα είναι ριζικά σε βάρος των εργαζομένων και εν τέλει να απαλλαγεί το κράτος από οποιαδήποτε εισφορά του στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι ώριμες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο ύψος των πραγματικών αναγκών
Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι ώριμες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο ύψος των πραγματικών αναγκών
Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι ένα ακόμα κεντρικό επιχείρημα που προβάλλουν όσοι χτυπάνε το ασφαλιστικό σύστημα είναι ότι χρειάζονται μέτρα, αλλά αυτά θα είναι δίκαια. Είναι μύθος, είπε, ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και πρέπει να δούμε ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση και ποιοι φταίνε. Εμείς λέμε ότι οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι εργαζόμενοι, γιατί είναι οι μόνοι που πληρώνουν εισφορές και μάλιστα αυξημένες, οι μόνοι που πληρώνουν φόρους, οι μόνοι που δεν έχουν καμία ευθύνη.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχει την επικαιρότητά της, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής, γιατί το ζήτημα συζητείται συνεχώς τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια και γιατί η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ετοιμάζει ρυθμίσεις νομοθετικές, όπως επιβάλλονται από τις συναποφάσεις στην ΕΕ προς όφελος του κεφαλαίου.

Είναι αναγκαία, τόνισε, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, γιατί χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σύστημα, αλλά το κρίσιμο είναι σε ποια κατεύθυνση θα γίνουν, σε όφελος ποιου και ποιος θα πληρώσει. Η οικονομική, κοινωνική και τεχνολογική εξέλιξη, συνέχισε, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να βγαίνουν και γρηγορότερα στη σύνταξη, και να παίρνουν καλύτερες συντάξεις και όχι να αυξάνονται τα όρια και να μειώνονται οι συντάξεις.

Η πρόταση, είπε ο Γ. Μαυρίκος, είναι ρεαλιστική, γιατί δίνει διέξοδο σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Πολιτική ευθύνη για τη ληστεία στα αποθεματικά

Αναφερόμενος στα αποθεματικά των Ταμείων, κατήγγειλε έγκλημα διαρκείας με την καταλήστευσή τους από το 1950 μέχρι σήμερα. Η λεηλασία των αποθεματικών, είπε, αναδεικνύει τον κεντρικό μύθο στο ζήτημα, ότι δήθεν το πρόβλημα του Ασφαλιστικού είναι οικονομικό και ότι τα οικονομικά μεγέθη σπρώχνουν σε αλλαγές και ανατροπές.

Στον ΟΤΕ, συνέχισε, στις τράπεζες, στην «Ολυμπιακή» οι ιδιωτικοποιήσεις και οι χαριστικές ρυθμίσεις φόρτωσαν το σύστημα με πρόσθετα βάρη, στο ΝΑΤ ή στην «Αλφα Μπανκ» χαρίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια. Γι' αυτό το λόγο λέμε ότι είναι πολιτικό το έγκλημα και οι εκάστοτε κυβερνήσεις αξιοποιούν τα δεδομένα.

Από το 1950 μέχρι το 1975, τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, με αναγκαστικό νόμο λεηλατήθηκαν τα αποθεματικά με τα εξευτελιστικά επιτόκια και αντικειμενικοί υπολογισμοί λένε ότι οι απώλειες όλο αυτό το διάστημα ανέρχονται στα 58 δισ. ευρώ, χρήματα που δόθηκαν από τις κυβερνήσεις στο κεφάλαιο στο όνομα της ανάπτυξης.

Επίσης, είπε, με τη λεηλασία που έγινε στο χρηματιστήριο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το 1999 έως το 2002 χάθηκαν 3,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι οφειλές του κράτους από την τριμερή χρηματοδότηση ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ. Εάν υπήρχαν αυτά τα λεφτά, είπε, και εάν αξιοποιούνταν και η ακίνητη περιουσία ξέρουμε ποια θα ήταν η προοπτική για το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο εισηγητής κατήγγειλε ότι μόνο σε ένα χρόνο, το 2008, η εισφοροδιαφυγή ανήλθε στα 7 δισ. ευρώ, τα οφειλόμενα των εργοδοτών είναι 7,5 δισ. ευρώ, ενώ τα οφειλόμενα του δημοσίου φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ.

Καμιά συμμετοχή στο «διάλογο» - απάτη

«Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι' αυτό λέμε ότι δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα αλλά ταξικό και δείχνει την ηθική και πολιτική σήψη του καπιταλιστικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαυρίκος και πρόσθεσε ότι η νομιμοποίηση των μεταναστών και η αύξηση των μισθών θα έδινε σοβαρές εισροές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η πρόταση νόμου δεν τέθηκε σε ψηφοφορία (με βάση ερμηνεία του άρθρου 73 του Συντάγματος δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία προτάσεις που έχουν οικονομικό κόστος) είπε με την ερμηνεία αυτή ευνουχίζεται το δικαίωμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να κάνουν προτάσεις νόμου, αφού δεν υπάρχει πρόταση νόμου που δεν έχει αντανάκλαση σε κόστος έστω και στο ελάχιστο.

Ο Γ. Μαυρίκος, απαντώντας σε προτροπή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπα να προσέλθει το ΚΚΕ στον «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς διάλογο κάνουμε κάθε μέρα με τους εργαζόμενους, είτε ψήφισαν ΚΚΕ, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ. Κινητοποιούμαστε, απεργούμε μαζί με τον κόσμο, για να διεκδικήσουμε μείωση των ορίων ηλικίας και βελτίωση των συντάξεων, γιατί είναι αναχρονισμός να λέμε ότι επειδή αυξάνεται το προσδόκιμο όριο ζωής θα πρέπει να δουλεύουμε όλοι μέχρι να πεθάνουμε.

Δεν παίρνουμε λοιπόν μέρος σε αυτό το "διάλογο", επειδή είναι σικέ το παιχνίδι, είναι προκαθορισμένα τα μέτρα και δε θα γίνουμε εμείς κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Εμείς, μαζί με τους εργαζόμενους, με όλους τους απλούς ανθρώπους είμαστε κάθε μέρα στους αγώνες, όπως ετοιμαζόμαστε τώρα για τη μεγάλη απεργία στις 10 Φλεβάρη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ