Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει προεκλογικά ότι έρχεται αντιλαϊκή θύελλα. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι κομμουνιστές, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώθηκαν. Με την ανάδειξή του στην κυβερνητική εξουσία το ΠΑΣΟΚ, άφησε κατά μέρος τα απατηλά και νεφελώδη - προς άγραν ψήφων - συνθήματα περί ...δίκαιης αναδιανομής του εισοδήματος και ρίχθηκε στο έργο.

Γέννημα και θρέμμα των αντιλαϊκών αυτών επιλογών είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο σηματοδοτεί τη νέα, γενικευμένη και ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων. Πρόκειται για πρόγραμμα βίαιων ανατροπών, το οποίο υπηρετεί πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Επιχειρείται, κατ' αρχάς, να βγει αλώβητη η αστική τάξη από την καπιταλιστική κρίση, μέσω της μεταφοράς των συνεπειών της στα λαϊκά στρώματα. Η ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, από την άλλη, αποσκοπεί να δημιουργηθούν νέες εστίες κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Τέλος, επιχειρείται η σταθεροποίηση της θέσης του ελληνικού καπιταλισμού στο σύστημα της ευρωζώνης, καθώς το υψηλό δημόσιο χρέος και τα μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας - απόρροια του οξύτατου ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού - έχουν δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης. Γενικότερα, το πρόγραμμα επιδιώκει την ολόπλευρη στήριξη και ενίσχυση της θέσης του ελληνικού καπιταλισμού, ως μέλους της ΕΕ και της ΟΝΕ, στήριξη και ενίσχυση, οι οποίες περνούν μέσα από την αφαίρεση εργασιακών κατακτήσεων.

Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θίγουν όλες τις πτυχές της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Στα πλαίσια αυτά, προχώρησαν στην αύξηση της επαχθούς έμμεσης φορολογίας σε ποτά και τσιγάρα, η οποία οδηγεί σε ευθεία μείωση της αγοραστικής δύναμης. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, αλλά και των διοδίων τα οποία έχουν παραδοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες. Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι μέσα στο 2010 θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, αλλά και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες θα επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις της μεσαίας, αλλά και της μικρής ακίνητης περιουσίας.

Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, μειώνονται απόλυτα οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση, η οποία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν τα επιδόματα που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς, ενταχθούν στη φορολογική κλίμακα. Παράλληλα, η κυβέρνηση διακηρύσσει τις προθέσεις της να καταργήσει την πλειοψηφία των φορολογικών απαλλαγών, ενώ το μέτρο της σύνδεσης του ύψους του αφορολόγητου ορίου με την προσκόμιση αποδείξεων, οδηγεί στην υπονόμευση και κατάργηση του αφορολόγητου. Πρόκειται για μέτρα που οδηγούν, στο σύνολό τους, σε μείωση της αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων.

Οι ανατροπές που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση οδηγούν στην κατάργηση των κοινωνικών της χαρακτηριστικών και στην καθιέρωση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος των τριών πυλώνων. Ταυτόχρονα, προχωρούν στη μείωση της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος. Στο χώρο της δημόσιας Υγείας, η απόσυρση του κράτους από τη λειτουργική διαχείριση των νοσοκομείων οδηγεί σε καραμπινάτη ιδιωτικοποίηση όλου του συστήματος Υγείας.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος θα οδηγήσει σε επιδείνωση της θέσης εκατομμυρίων εργαζομένων, θα δημιουργήσει νέες στρατιές ανέργων, θα υπονομεύσει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις. Και το αντίτιμο για όλα αυτά, η ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση κλεμμένου κοινωνικού πλούτου στα θησαυροφυλάκια της άρχουσας τάξης. Η ανατροπή του, μέσα από τη λαϊκή πάλη, αποκτά το στοιχείο της αναγκαιότητας.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ