Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Αλμα της ανεργίας της χώρας μας στο 11,2 του ενεργού πληθυσμού
  •   Η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ η Ελλάδα
  • Δημοσιοποιείται σήμερα  η «φθινοπωρινή» οικονομική έκθεση της Κομισιόν

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν, με τη «φθινοπωρινή» οικονομική έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, για τις οικονομικές προβλέψεις της περιόδου 2000-2002, αναθεωρεί προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις για την ανεργία, τον πληθωρισμό και το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος στην Ελλάδα, ενώ η χώρα μας παραμένει σταθερά η πιο φτωχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις εντυπωσιάζουν ακόμη περισσότερο, γιατί η Κομισιόν προβλέπει υψηλούς «ρυθμούς ανάπτυξης» του ελληνικού ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, μια ακόμη απόδειξη ότι ο ελληνικός πλούτος συσσωρεύεται όλο και περισσότερο σε λίγα χέρια, χωρίς κοινωνικά οφέλη και με επιβάρυνση του μακροχρόνιου χρέους.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Κομισιόν αναμένεται να διαπιστώνει δραματική αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα, σε ποσοστό που εκτινάσσεται στο 11,2% του ενεργού πληθυσμού για το τρέχον έτος 2000. Με τη συνεχή επιδείνωση της ανεργίας, η Ελλάδα εμφανίζει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό σ' όλη την ΕΕ, με εξαίρεση την Ισπανία, η οποία, όμως, τη μειώνει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό της ταχύτητας με την οποία αυξάνεται η ανεργία στην Ελλάδα το γεγονός ότι η ίδια η Κομισιόν προέβλεπε, μόλις τον περασμένο Μάρτη, ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα για το 2000 όχι πάνω από 10%.

Αναθεώρηση προς τα πάνω κάνει η Κομισιόν και για τον ελληνικό πληθωρισμό, τον οποίο, στις αρχές του χρόνου, εκτιμούσε ότι θα κυμανθεί στο 2,3% για το 2000, ενώ, τελικά, το δωδεκάμηνο θα κλείσει με μέσο επίπεδο συν 2,7%, σε σχέση με το 1999. Η επιβάρυνση του πληθωρισμού διαπιστώνεται για το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά η Κομισιόν εκτιμά ότι πρόκειται για «λογική» άνοδο, μετά την αύξηση που παρατηρήθηκε στις τιμές του πετρελαίου και του δολαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο επιτρεπτό όριο από την ΟΝΕ του Μάαστριχτ είναι το «3%» και σε περίπτωση υπέρβασης προβλέπονται αυστηρά χρηματικά πρόστιμα.

Για το δημόσιο χρέος της χώρας, η Κομισιόν προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 103,9% του ΑΕΠ για το 2000, ενώ προβλέπει μια ελάχιστη μείωση τα επόμενα δύο χρόνια. Αντίθετα, η Κομισιόν προβλέπει σημαντική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ για τα επόμενα δύο χρόνια, αύξηση των επενδύσεων σε εξοπλισμούς και μείωση του ετήσιου δημοσιονομικού ελλείμματος. Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 4,1% το 2000, κατά 4,5% το 2001 και κατά 4,8% το 2002. Πρόκειται για υψηλούς ρυθμούς, που κινούνται πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ.

Σε πτωτική τάση προβλέπεται να κυμανθεί και το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα, της τάξης του μείον 0,8% του ΑΕΠ το 2000 και μείον 0,3% του ΑΕΠ το 2001, ενώ το 2002 θα υπάρξει «πλεόνασμα» της τάξης του συν 0,3%. Αποδεικνύεται έτσι και στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας ότι η «ευημερία» των περιβόητων «κριτηρίων» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ έχει στενά ταξικό χαρακτήρα και αποσυνδέεται από τα οποιαδήποτε «κοινωνικά οφέλη», που, όπως πάντα, ούτε αυτόματα είναι, ούτε (...) χαρίζονται από τα αφεντικά και της κυβερνήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ