Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ
Στόχος τους είναι το χτύπημα του ΚΚΕ.

  Ο Μελέτης Κανιάρης, παλαίμαχος κομμουνιστής, επί πολλά χρόνια μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, «απαντάει» στην ...πρόσκληση των «τεσσάρων» πρώην προς τους βετεράνους

«Αυτές οι εκκλήσεις, τάχα, για τη σωτηρία του Κόμματος από τους Μ. Κωστόπουλο, Γ. Θεωνά και τα άλλα δύο πρώην στελέχη του Κόμματος, που διάλεξαν το δρόμο της αντιπαράθεσης με το Κόμμα, μια μόνο σκοπιμότητα έχουν: Να χτυπήσουν το ΚΚΕ», υπογραμμίζει ο σ. Μελέτης Κανιάρης, παλαίμαχος κομμουνιστής, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με δηλώσεις του στο «Ριζοσπάστη», απαντώντας στην πρόκληση των πρώην στελεχών που έφυγαν από το Κόμμα προς τους βετεράνους του Κόμματος, τονίζει συγκεκριμένα:

«Διάβασα την "έκκληση", που έκανε η ομάδα των πρώην στελεχών του Κόμματος, με επικεφαλής των Κωστόπουλο, όπως ακόμα άκουσα και τη συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι "Αλτερ" πριν λίγες μέρες.

Είναι αλήθεια ότι μου προκάλεσε, όχι μόνο στενοχώρια, γιατί ένα πρώην στέλεχος του ΚΚΕ, τόσο προβεβλημένο από το Κόμμα, βουλευτής, γραμματέας της ΓΣΕΕ, αντιπρόεδρος Βουλής, προερχόμενος από την εργατική τάξη, εμφανίστηκε σαν αντίπαλος του ΚΚΕ. Οχι μόνο αυτό, αλλά και εξοργίστηκα, γιατί αυτός και τα άλλα πρώην στελέχη έφθασαν, για να μην πω κατάντησαν, έτσι όπως εμφανίζονται.

Ταυτόχρονα, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η παρότρυνση στα μέλη του Κόμματος να κινηθούν, να βρουν, λέει, τρόπους να δραστηριοποιηθούν, να πιέσουν, έτσι που να απαλλαγεί το Κόμμα από τη σημερινή του ηγεσία! Δεν πρόκειται εδώ για απλό ολίσθημα. Ενα απλό μέλος του Κόμματος αν το ρωτήσεις θα σου πει ότι λέω τη γνώμη μου, έτσι ή αλλιώς, μέσα στα όργανα του Κόμματος. Και ο Κωστόπουλος και ο Θεωνάς, πρώην μέλη του ΠΓ, να καλούν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, σε φραξιονιστική δραστηριότητα τα μέλη του Κόμματος, σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις! Είναι γνωστό και από την ιστορία ότι τέτοια δραστηριότητα, ακριβώς, οδηγεί στη διάλυση του Κόμματος.

Αν αυτή είναι υπεράσπιση του Κόμματος - όπως λένε ότι θέλουν να κάνουν - καλώντας μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα μέλη και τους οπαδούς να κινηθούν για να ανατρέψουν την ηγεσία, δεν ξέρω τι σημαίνει εχθρική στάση εναντίον του Κόμματος...

Η αλήθεια είναι ότι, όσοι ζουν, όχι μόνο μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, τη σημερινή λειτουργία και δράση του Κόμματος, αλλά και άλλοι οι οποίοι παρακολουθούν τη ζωή και τη δράση του Κόμματος, τις δραστηριότητές του, τις παρεμβάσεις του στα προβλήματα, στα τεκταινόμενα στη ζωή της χώρας, βγάζουν αβίαστα το συμπέρασμα ότι αυτά τα περί ...ανωμαλιών δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή λειτουργία και δράση του Κόμματος.

Το Κόμμα μας προχωράει, τώρα, στο 16ο Συνέδριο, συντεταγμένο με βάση τις αρχές του, το καταστατικό του, δημοκρατικότατα. Πού είναι αυτά τα ανώμαλα που φαντάζεται ο Μ. Κωστόπουλος και οι άλλοι πρώην σύντροφοι; Θα έλεγα και πάλι, συνεπώς, ότι τέτοιες απόψεις είναι απόψεις που στηρίζονται στη φαντασία της ομάδας αυτής των πρώην στελεχών. Ομάδας, η οποία με πολλή άνεση συνέρχεται, εκφράζεται και προβάλλεται από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Οσο για την ηγεσία του Κόμματος, έχω να τονίσω τούτο: Εχει εκλεγεί από το 15ο Συνέδριο ομόφωνα. Και, με επικεφαλής τη συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, με βάση πάντα τη συλλογικότητα στη δράση, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των συντρόφων σαν ηγεσία ικανή και αποτελεσματική.

Υπήρξαν οι μεγάλοι αγώνες, ενώ δημιουργήθηκε το ΠΑΜΕ που συσπειρώνει δυνάμεις από την εργατική τάξη, που ξυπνάει συνειδήσεις, που με τη δράση του έχει γίνει ο βραχνάς της αντιλαϊκής πολιτικής, της κυβέρνησης και όχι μόνο, αλλά και όλων των ντόπιων και ξένων δυνάμεων. Το ΠΑΜΕ εξελίσσεται σε μια ελπίδα αναγέννησης και μαζικοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος στον αντίποδα της συμβιβαστικής πολιτικής, την οποία ακολουθούν αυτοί που συνοδεύουν τον Κωστόπουλο και τους άλλους αποχωρήσαντες σ' αυτές τις περιοδείες τους. Κι επειδή συμβαίνει να είναι συνδικαλιστές οι περισσότεροι της ομάδας, θέλω να πω ότι αυτή η κίνηση Θεωνά - Κωστόπουλου φαίνεται ότι σκοπεύει με τη δράση της να υπονομεύσει τη δράση του ΠΑΜΕ, που αυτή η δράση όσο πάει αναπτύσσεται.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Το κύρος του Κόμματος είναι πολύ μεγάλο. Κι όχι μόνο στο λαό, μα και ευρύτερα, διεθνώς. Αυτά τι δείχνουν; Αντί, λοιπόν, να τους κάνει περήφανους, γιατί, στη μακρόχρονη πορεία τους μέσα στο Κόμμα κι αυτοί συνέβαλαν, σήμερα το σβήνουν με την αντιπαράθεσή τους και την τακτική τους απέναντι στο Κόμμα.

Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλάνε έτσι για το Κόμμα και την ηγεσία, λοιπόν. Αυτό το δικαίωμα το είχαν πριν και δεν τους το αφαίρεσε κανένας, αφού αυτοί διάλεξαν να φύγουν και να ντουφεκάνε από μακριά. Και εδώ θα ήθελα να πω: Πρώην στελέχη του Κόμματος ο Κωστόπουλος και ο Θεωνάς, που κατακεραυνώνουν την ηγεσία του Κόμματος και καλούν τους κομμουνιστές και τους βετεράνους να σώσουν το Κόμμα, δεν έχουν διαβάσει το Καταστατικό του Κόμματος, που ορίζει ρητά ότι είναι η καθοδήγηση του Κόμματος που κανονίζει ποιος θα πάει για βουλευτής, για συνδικαλιστής, αν θα εκλεγεί ή δεν εκλεγεί;

Πώς έρχεται, λοιπόν, ο Κωστόπουλος και κάνει τέτοια πράγματα; Ποιος είναι; Ο Σουφλιάς ή ο Καρατζαφέρης της ΝΔ; Πώς ο Θεωνάς μπορεί να βάζει όρους, αν και πότε θα παραιτηθεί; Αυτά, όχι μόνο σε κομμουνιστές δεν ταιριάζουν, αλλά ούτε και σε στοιχειωδώς έντιμους αστούς πολιτικούς.

Θα τους έλεγα: Αν γίνατε βουλευτές, ευρωβουλευτές ή συνδικαλιστικά στελέχη, δούλεψε η βάση, το Κόμμα σάς πρόβαλε. Δούλεψαν οι κομμουνιστές και δεν είναι η ...απαστράπτουσα προσωπικότητά σας που σας καθιέρωσε! Αυτό, φαίνεται, παρεξηγήθηκε από τους πρώην συντρόφους μας.

Αυτές οι "εκκλήσεις" και τα ρέστα, έχουν μια σκοπιμότητα. Να χτυπήσουν το Κόμμα. Κι αυτά τα περί ..."να σώσουμε το Κόμμα που έχει την ιστορία του" και όλες οι άλλες μεγάλες κουβέντες που λένε δεν έχουν καμιά σημασία. Διότι οι πράξεις είναι εκείνες που χαρακτηρίζουν τον αγωνιστή, τον κάθε άνθρωπο. Οταν λες μεγάλες κουβέντες, όπως για Κόμμα των θυσιών και από την άλλη μεριά οργανώνεις περιοδείες για να χτυπήσεις το Κόμμα, τότε φαίνεται ότι κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. `Η θεωρείς ότι οι άλλοι είναι ανόητοι και δεν καταλαβαίνουν, ή νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε ανθρώπους χωρίς γνώση και κρίση.

Εδώ είναι αναμφισβήτητο ότι ο Μήτσος Κωστόπουλος, ο Θεωνάς και οι άλλοι δύο, εξ αντικειμένου, με αυτά που κάνουν, χτυπάνε το Κόμμα και προσφέρουν υπηρεσία στους πιο αδιάλλακτους εχθρούς του κινήματος, πολιτικούς, ιδεολογικούς κλπ. Αυτή η προκλητική προβολή τους, οι τυμπανοκρουσίες για τις συνεντεύξεις και τις κινήσεις τους δείχνουν ποιοι εξυπηρετούνται.

Εν πάση περιπτώσει, παρ' όλα αυτά, θα ήταν χρήσιμο στην έκκληση που κάνουν, να κάνω κι εγώ μια έκκληση: Να σταματήσουν. Μη νομίζουν ότι πείθουν. Εάν κάτι τους έχει μείνει από την αγωνιστική τους ιστορία, θα 'ναι προς όφελος και αυτών των ιδίων, να σταματήσουν αυτόν τον κατήφορο που κυριολεκτικά έχουν πάρει. Και που δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στον πάτο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ