Δεν αλλάζει η αντιλαϊκή ουσία της φορολογίας με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που συζητείται από χτες στη Βουλή
Ν. Γκατζής: Οδηγεί στην περαιτέρω ανακατανομή των εισοδημάτων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ του κεφαλαίου.
Ταξικό, αντιλαϊκό και υποκριτικό είναι το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες ότι αποτελεί το πρώτο εδώ και χρόνια που μειώνει φόρους και ωφελεί τα φτωχά στρώματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη μείωση των ανωτάτων συντελεστών φορολόγησης η κυβέρνηση χαρίζει στους "έχοντες και κατέχοντες" ετησίως 122 δισ. την ίδια στιγμή που για τα λαϊκά φτωχά στρώματα επιφυλάσσονται μέτρα συντήρησης της φτώχειας.
«Η κυβέρνηση μετά από μία πολυετή φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων, επιχειρεί τώρα να εφαρμόσει το φορολογικό σύστημα στις σύγχρονες απαιτήσεις της συνολικής αντιλαϊκής αναδιάρθρωσης που προωθεί», τόνισε στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. Υπογράμμισε δε ότι η αναδιάρθρωση αυτή μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των λαϊκών εισοδημάτων, ενώ αυξάνει και χαρίζει κέρδη στην πλουτοκρατία.
Είναι ένα νομοσχέδιο ταξικό, είπε, γιατί όχι μόνο δε θίγει τις φοροαπαλλαγές και τα κέρδη της πλουτοκρατίας αλλά τα επαυξάνει με τις μειώσεις των ανωτάτων συντελεστών φορολόγησης των κερδών, χαρίζοντας ετησίως 122 δισ. δρχ και επιπλέον μειώνει την παρακράτηση φόρου των ανωνύμων εταιριών, ντόπιων και ξένων, ενώ μειώνει και την αυτοτελή φορολόγηση των κατασκευαστικών εταιριών.
Είναι αντιλαϊκό γιατί συνεχίζει να θίγει τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τα μικρομεσαία στρώματα, αφού με επίσημο πληθωρισμό 4% δίνει αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους 2,2%, ενώ συμμετέχουν στο 45% των φορολογικών εσόδων.
Είναι υποκριτικό, γιατί στο όνομα ορισμένων επιμέρους φοροαπαλλαγών επιχειρεί τη συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής και οδηγεί στην περαιτέρω ανακατανομή των εισοδημάτων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ του κεφαλαίου.
Αποκαλύπτοντας την υποκρισία των όσων λέγονται από την κυβέρνηση για φορολογικές ελαφρύνσεις, ο Ν. Γκατζής υπενθύμισε ότι από το 1991 μέχρι το1999 οι μισθωτοί είχαν απώλεια 134,9 μονάδες από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Το κράτος, τόνισε, ότι κάθε μονάδα αντιστοιχεί σε 18 δισ. δρχ. οπότε ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσα τρισεκατομμύρια δραχμές έκλεψε όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση από τους μισθωτούς.
Οσο δε για το περίφημο δεκαχίλιαρο, ανέφερε ότι αυτό δόθηκε μόνο σε 17.500 εργαζόμενους, ενώ από το επίδομα θέρμανσης εξαιρέθηκαν οι αγρότες παρ' όλο που η κυβέρνηση με την αύξηση των καυσίμων εισέπραξε 150 δισ. δρχ από τον ΦΠΑ. Αντικρούοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης περί μη επιβολής νέων φόρων, ο Ν. Γκατζής είπε ότι η κυβέρνηση μειώνει κατά τρεις δραχμές τη βενζίνη σούπερ και αυξάνει ισόποσα την αμόλυβδη, η οποία όμως καταλαμβάνει το 70% της ετήσιας κατανάλωσης βενζίνης.
Το ΚΚΕ, κατέληξε, καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αφού είναι ριζικά αντίθετο με την κατεύθυνσή του η οποία κινείται μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της οικονομικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι σίγουρο, είπε, ότι οι εργαζόμενοι δε θα δεχτούν για πολύ ακόμα τη στρόφιγγα της αντιλαϊκής πολιτικής και θα παλέψουν για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.
Την υπεράσπιση του νομοσχεδίου ανέλαβε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Α. Φωτιάδης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι το πρώτο φορολογικό εδώ και χρόνια που έχει ελαφρύνσεις. Μάλιστα, θέλοντας να δικαιολογήσει τη φορολογική αφαίμαξη τόσων χρόνων είπε ότι είναι καμάρι της κυβέρνησης η αύξηση στα φορολογικά έσοδα, αφού αυτή η αύξηση προήλθε από φορολόγηση των "εχόντων και κατεχόντων"!
Με το επιχείρημα ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δε βοηθάει τους αναπτυξιακούς στόχους της οικονομίας, οι βουλευτές της ΝΔ το καταψήφισαν, ενώ κατά τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.