Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με διακοπή των συνομιλιών απειλεί ο Ντενκτάς

Σε διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό, απείλησε να προχωρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, σε περίπτωση που ο Κόφι Ανάν δεν επανέλθει στην εναρκτήρια δήλωσή του, της 12ης Σεπτέμβρη. Οπως είναι γνωστό, με τη συγκεκριμένη δήλωση ο ΓΓ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επίλυση του Κυπριακού μέσω της συνομοσπονδίας, η οποία αποτελεί και πάγια θέση των αξιωματούχων του ψευδοκράτους.

Οπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι ο Κόφι Ανάν υπαναχώρησε από την αρχική του δήλωση, όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης απείλησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το «υπουργικό συμβούλιο» φέρεται να αποφάσισε ότι το άτυπο έγγραφο Ανάν του πέμπτου γύρου των συνομιλιών της Γενεύης δεν αποτελεί βάση για το Κυπριακό και ότι η βάση για τις συνομιλίες είναι η αρχική δήλωση του Κόφι Ανάν.

Ο Σπ. Κυπριανού

Καλύτερη εικόνα, από προηγούμενες φορές, δήλωσε ότι διαπίστωσε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα με δηλώσεις του ο Σπ. Κυπριανού, αμέσως μετά την επιστροφή του από την ελληνική πρωτεύουσα, όπου είχε επαφές με διάφορους πολιτικούς ηγέτες, ανέφερε ότι κατά την άποψή του άρχισε πιο σοβαρά να συνειδητοποιείται το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αλλάζει στάση χωρίς να αισθανθεί την ανάγκη. Και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα, προσπάθησε να περάσει δύο βασικά μηνύματα: «Οτι η Ελλάδα έχει συμβατική, αλλά και εθνική υποχρέωση έναντι της Κύπρου, και πως η Αθήνα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι προς το συμφέρον της μια ανεξάρτητη Κύπρος που δε θα βρίσκεται υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της Τουρκίας».

Ξεκίνησε η άσκηση «Ταύρος 2000»

Με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, ξεκίνησε χτες η τουρκική άσκηση «Ταύρος 2000», η οποία περιλαμβάνει στο σχεδιασμό της και την κατεχόμενη Κύπρο και θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης, με δηλώσεις του, σχολιάζοντας το γεγονός, ανέφερε ότι «η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση να εντοπίσει, αλλά και να εγκλωβίσει τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ