Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Γόρδιος δεσμός...

Εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου μιλά στους δημοσιογράφους

Associated Press

Εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου μιλά στους δημοσιογράφους
ΤΑΛΑΧΑΣΙ-ΜΑΪΑΜΙ.-

Ισως σήμερα, ίσως αύριο. Ισως και να μη λυθεί το θέμα του γόρδιου δεσμού της καταμέτρησης των ψήφων της Φλόριντα. Ψήφων που συνεχίζουν να αυξομειώνονται. Το γόρδιο δεσμό έχει κληθεί να λύσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, το οποίο, προς το παρόν, το μόνο που έχει αποφασίσει είναι ότι δεν είναι σε θέση να δηλώσει πότε θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του.

« Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί η απόφαση. Απλώς δε γνωρίζουμε», δήλωσε χτες ο Κρεγκ Ουότερς, εκπρόσωπος του δικαστηρίου, προς τους δημοσιογράφους που περίμεναν εναγωνίως την απόφαση σχετικά με τη διένεξη ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς για το κατά πόσο θα περιληφθούν στο τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία αυτή οι ψήφοι που καταμετριούνται με το χέρι.

Χτες τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας, τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα αποσύρθηκαν αφού άκουσαν τις αγορεύσεις των δύο πλευρών για το θέμα της διά χειρός επανακαταμέτρησης των ψήφων. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι της κομητείας συνεχίζουν να ρίχνονται στη δουλιά εξετάζοντας χιλιάδες ψηφοδέλτια, καθώς οι πάντες αρνούνται να δοθεί ένα τέλος στις προεδρικές εκλογές-θρίλερ.

Τα βλέμματα πάντως όλων παραμένουν στους επτά δικαστές του πολιτειακού Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίοι μελετούν τα επιχειρήματα των δικηγόρων, που αντιπροσωπεύουν τα επιτελεία των δύο μονομάχων για το Λευκό Οίκο, για τη νομιμότητα της διά χειρός επανακαταμέτρησης των ψήφων σε τρεις κομητείες της Φλόριντα, όπου θεωρείται ότι έχουν προβάδισμα οι Δημοκρατικοί.

Το ερώτημα που τίθεται στους επτά δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι εάν το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης πρέπει να προσμετρηθεί στην έκδοση του τελικού αποτελέσματος. Καθώς επίσης αν θα πρέπει να συνεχιστεί η καταμέτρηση, πράγμα το οποίο αρνούνται οι Ρεπουμπλικανοί. Πάντως, για να μπορέσει να απαντήσει το πάνελ των δικαστών θα πρέπει να λάβει υπόψη το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης και κατοχύρωσης των επισήμων αποτελεσμάτων και κατά πόσο αυτή η μεγάλη καθυστέρηση θα παίξει ρόλο στο να αποκλειστούν οι 25 εκλεκτορικές ψήφοι της Πολιτείας από το εκλεκτορικό Κολέγιο, που θα συνεδριάσει στις 18 του Δεκέμβρη για να εκλέξει τον 43ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, θα πρέπει να δώσουν μία σαφέστατη και δίκαιη ερμηνεία του εκλογικού νόμου της Φλόριντα, που επιτρέπει την επανακαταμέτρηση διά χειρός αλλά ο χρόνος που χρειάζεται για μία τέτοια καταμέτρηση θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια του χρόνου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που ορίζει και πάλι ο ίδιος ο εκλογικός νόμος...

Η καταμέτρηση, της καταμέτρησης, ω καταμέτρηση!

Ολες οι ελπίδες των Δημοκρατικών και κυρίως του μνηστήρα της Προεδρίας της χώρας, Αλ Γκορ, επαφίενται, ως γνωστόν, στη διά χειρός επανακαταμέτρηση των 1,7 εκατομμυρίων ψήφων στις τρεις κομητείες, που κρίνουν ότι μπορεί να είναι ικανή ώστε να αντιστραφεί η εικόνα, η οποία φέρει τον Τζορτζ Μπους να προηγείται του Γκορ με μόλις 930 ψήφους σε μία πολιτεία στην οποία ψήφισαν περίπου 6 εκατομμύρια εκλογείς.

Στο... μικροσκόπιο μπαίνουν οι ψήφοι στο Μαϊάμι και το Παλμ Μπιτς, για να διαπιστωθεί επιτέλους ποιος είναι ο εκλεκτός των ψηφοφόρων. Στην κομητεία Μπρόουαρντ, η επίπονη διαδικασία της επανακαταμέτρησης είχε ήδη ένα θύμα: την επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, η οποία παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι δεν αντέχει άλλο να εργάζεται 15 ώρες ημερησίως.

Ομως, παρά την επιμονή του επιτελείου των Δημοκρατικών στη διαδικασία αυτή, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να δικαιολογεί την αισιοδοξία τους. Οι ψήφοι που κερδίζει ο Γκορ δε φαίνεται πως είναι αρκετές για να ξεπεράσει τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του στην κούρσα για το Λευκό Οίκο. Κατά τη χτεσινή καταμέτρηση ο Δημοκρατικός υποψήφιος εξασφάλισε επιπλέον μόλις 166 ψήφους. Δηλαδή ακόμη και αν ληφθούν υπόψη στο πολιτειακό αποτέλεσμα, ο Τζορτζ Μπους θα εξακολουθήσει να έχει προβάδισμα κατά 764 ψήφους.

Ομως, παρότι η προσοχή εστιάζεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το μετεκλογικό θρίλερ εξελίσσεται και σε άλλες δικαστικές αίθουσες, καθώς οι εκλογές αυτές αναδεικνύονται σε μία αδιάκοπη παρέλαση απειλών και κατηγοριών που ανταλλάσσουν οι επιτελείς των δύο κομμάτων.

Στην κομητεία του Παλμ Μπιτς ένας δικαστής αποφάσισε χτες ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να δώσει εντολή για νέα ψηφοφορία στην κομητεία, ακόμη κι αν τα μπερδεμένα ψηφοδέλτια στέρησαν τον Γκορ από σημαντικό αριθμό ψήφων. Στην κομητεία Σεμινόουλ, η δικαστής της έδρας έκανε δεκτό το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος, που αμφισβητεί την εγκυρότητα 4.700 ψήφων, στην πλειονότητά τους υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίες εστάλησαν δι' αλληλογραφίας από τη συγκεκριμένη κομητεία, όπως ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές, που πρόσθεσαν ότι η δικαστής Ντέμπρα Νέλσον όρισε την ακρόαση των επιχειρημάτων στις 27 του Νοέμβρη. Σύμφωνα με το αίτημα των Δημοκρατικών, οι 4.700 ψήφοι, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τον εκλογικό νόμο - όπως, για παράδειγμα, δεν αναγράφουν τον αριθμό ταυτότητας του ψηφοφόρου - έγιναν παράνομα δεκτές ως έγκυρες. Στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, ο Τζορτζ Μπους έλαβε στην Κομητεία του Σεμινόουλ 75.600 ψήφους, έναντι 59.000 του Αλ Γκορ. Συνεπώς, μία ενδεχόμενη ακύρωση των αμφισβητούμενων 4.700 ψήφων θα έχει επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών στη Φλόριντα, στην οποία ο Μπους προηγείται του Γκορ συνολικά μόλις για 930 ψήφους.

Τέλος, ο γενικός εισαγγελέας, δηλαδή ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Φλόριντα, Μπομπ Μπατεργουόρθ, ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας από τους «προέδρους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών σε όλες τις κομητείες, που έλαβαν τα ψηφοδέλτια των στρατιωτικών, να επανεξετάσουν το ζήτημα (σ.σ. της ακύρωσης κάποιων στρατιωτικών ψήφων) και να τροποποιήσουν, εάν αυτό συμβαίνει, τα συνολικά τους αποτελέσματα», αφού, όπως υποστηρίζει, «κανένας από τους άντρες, ή τις γυναίκες, στον αμερικανικό στρατό δε θα πρέπει να δει την ψήφο του να ακυρώνεται από την έλλειψη απλώς ενός γραμματοσήμου, τη στιγμή που οι υπεύθυνοι του στρατού υπογραμμίζουν ότι το σφράγισμα του στρατιωτικού ταχυδρομείου δεν είναι πάντοτε δυνατό στη θάλασσα, ή στο επιχειρησιακό πεδίο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ