Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Προς μεταβατική περίοδο

ΛΙΜΑ - ΤΟΚΙΟ.-

«Θέλω να επιστρέψω κάποια μέρα στο Περού, αλλά δεν ξέρω πότε. Προς το παρόν θα παραμείνω εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα»...

Με αυτά το λόγια ο πρώην και «ατιμασμένος» πια Πρόεδρος του Περού, Αλβέρτο Φουτζιμόρι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες σε ξενοδοχείο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ξεκαθάρισε τις προθέσεις του για το τι πρόκειται να πράξει στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον, εμμένοντας αφ' ενός στην παραίτησή του από τα καθήκοντα του Προέδρου της χώρας και παραμένοντας στη γενέθλια γη των προγόνων του αφ' ετέρου. Παράλληλα, ο Φουτζιμόρι δηλώνει πως δε ζήτησε πολιτικό άσυλο από τις ιαπωνικές αρχές. « Πραγματοποιώ επίσκεψη με διπλωματικό διαβατήριο και τώρα δεν είμαι πλέον πρόεδρος, αλλά απλός πολίτης».

Βέβαια, μάλλον δεν έχει πρόβλημα να παραμείνει στην Ιαπωνία, είτε με διπλωματικό διαβατήριο είτε όχι καθώς ο Φουτζιμόρι, διαθέτει και την ιαπωνική υπηκοότητα, όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχο της μικρής πόλης, Κουμαμότο, γενέτειρα των γονέων του, επειδή οι δικοί του είχαν αναγράψει το όνομά του στο μητρώο της οικογένειάς του, ακόμη και μετά τη μετανάστευσή τους στο Περού, στις αρχές του '30. Ετσι, σύμφωνα με τον ιαπωνικό νόμο, ο Φουτζιμόρι δοθέντος ότι είναι καταγεγραμμένος στο οικογενειακό του μητρώο διαθέτει και την ιαπωνική υπηκοότητα.

Πάντως, ο Φουτζιμόρι κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στο πολυτελές ξενοδοχείο Νιου Οτάνι, δε θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για την αιφνίδια παραίτησή του και μάλιστα στην Ιαπωνία που μετέβη από την προηγούμενη Παρασκευή κατά την επιστροφή του από το Μπρουνέι, όπου πήρε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του οικονομικού Φόρουμ των χωρών Ασίας-Ειρηνικού. Ο Φουτζιμόρι επανέλαβε ότι παραιτείται για να ευνοήσει την πολιτική ύφεση, ενώ άφησε και κάποιες αιχμές λέγοντας ότι κάποια στιγμή στο μέλλον οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησής του θα γίνουν γνωστοί.. αλλά δεν παραιτήθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου που ξέσπασε με τον αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών του Περού, Βλαδιμίρο Μοντεσίνος και για το οποίο αντιμετωπίζει την πιθανότητα να διωχτεί στο Περού με την κατηγορία της διαφθοράς.

Ο Φουτζιμόρι παραιτήθηκε τη Δευτέρα, έπειτα από 10 χρόνια στην προεδρία του Περού, με επιστολή που έστειλε στο Κογκρέσο, δηλώνοντας ότι, « χωρίς την παραίτησή μου, η χώρα θα αυτοκτονούσε». Την ίδια στιγμή, ο ασκών χρέη προέδρου, δεύτερος αντιπρόεδρος του Περού, Ρικάρδο Μάρκες, ανακοίνωσε χτες τα ξημερώματα την παραίτησή του, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και μετριοπαθές στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο διατηρεί καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση, Βαλεντίν Πανιάγα, να αναλάβει χρέη προσωρινού Προέδρου.

Στη δήλωσή του, που ανέγνωσε από το κυβερνητικό μέγαρο, ο Μάρκες προσδιορίζει ωστόσο πως θα παραμείνει στη θέση του έως ότου το Κοινοβούλιο εκλέξει το μεταβατικό Πρόεδρο, που θα αναλάβει να προετοιμάσει τις εκλογές στη χώρα, που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου και ο οποίος θα εκτελεί χρέη μεταβατικού Προέδρου μέχρι τον Ιούλιο, οπότε θα ορκιστεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ